Skip to main content

Εμπορικός πόλεμος: Η ώρα της αλήθειας για ΗΠΑ και Κίνα

Λίγες ώρες απομένουν έως ότου ΗΠΑ και Κίνα «πατήσουν το κουμπί» για την ενεργοποίηση του νέου γύρου δασμών και καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πίσω. Η Ουάσιγκτον διαθέτει περισσότερα πυρομοχικά, αλλά και το Πεκίνο διαθέτει όπλα, που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οικονομολόγοι, επιχειρήσεις, καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποιούν για σοβαρό πλήγμα στις δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ενώ και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ χτυπούν καμπανάκι συνολικά για την παγκόσμια ανάκαμψη.  

Από τις 00:01 της Δευτέρας (ώρα Ουάσιγκτον) θα τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊοντων αξίας 200 δισ. δολαρίων, οι οποίο και έρχονται να προστεθούν στο πρώτο κύμα δασμών, που αφορούσε προϊόντας αξίας 50 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα οι Κινέζοι θα επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας στα 110 δισ. δολάρια την αξία των αμερικανικών προϊόντων, που έρχονται αντιμέτωπα με τα κινεζικά αντίποινα. 

Το «σκορ» 250 δισ. -110 δισ. ειναι αποκαλυπτικό του αμερικανικού πλεονεκτήματος. Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής βάλει στο στόχαστρο το 50% των κινεζικών προϊόντων, που εισέρχονται στο έδαφός τους, ενώ οι κινεζικοί δασμοί αντιστοιχούν στο 70% των εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων. Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα του δράκου έναντι των ΗΠΑ είναι και το βασικό μειονέκτημά του στη μάχη των δασμών. 

Ωστόσο η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος, με διαφορά πιστωτής των ΗΠΑ, και εάν αποφασίσει ότι θέλει να ρισκάρει με πώληση αμερικανικών ομολόγων και τοποθετήσεις σε άλλο ενεργητικό, θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αμερικανική αγορά. 

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το σενάριο μαζικού ξεπουλήματος αμερικανικού χρέους από τους Κινέζους είναι εξαιρετικά απίθανο. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα, και μάλιστα σε πολιτείες, που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, καθώς μεταποιητικές βιομηχανίες βλέπουν το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών να ανεβαίνει επικίνδυνα, καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και ηλεκτρονικών αγαθών μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές και αρκετές εταιρείες, θέλοντας να αποφύγουν τα αντίποινα, μεταφέρουν μέρος της παραγωγής και θέσεις εργασίας εκτός ΗΠΑ. 

Η ώρα της αλήθειας για τις δύο χώρες έχει φτάσει. Θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν εάν θέλουν μία συμβιβαστική λύση ή αν θα διακινδυνεύσουν να κάνουν πραγματικότητα το σενάριο του Οικονομικού Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή μίας παρατεταμένης περιόδου με εμπορικά τείχη και οικονομική στασιμότητα. 

naftemporiki.gr