Skip to main content

ΕΕ: «Πράσινο φως» από Επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι για χρηματοδοτήσεις αγροτών σε Ημαθία- Πέλλα

Οι ελληνικές οργανώσεις παραγωγών δεν χρησιμοποίησαν ποτέ μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που χρηματοδοτεί η ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, αποκάλυψε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία έφερε ενώπιον της Κομισιόν το θέμα της ενίσχυσης των δεντροκαλλιεργητών Ημαθίας και Πέλλας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σφοδρά από φυσικές καταστροφές τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο Πολωνός Επίτροπος, έδωσε στους Έλληνες αγρότες οπωροκηπευτικών το «πράσινο φως» για τη χρήση χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ για μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόζονται από τις οργανώσεις παραγωγών στο πλαίσιο των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Παράλληλα όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για καλλιέργειες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα. Υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει 20 εκατ. ευρώ μόνο για την ανάληψη προληπτικών δράσεων».

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, κατέστησε σαφές, ότι «τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών μπορεί να καλύπτουν μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, όπως η ασφάλιση της συγκομιδής και τα ταμεία αλληλοβοήθειας». Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «στην ΕΕ δαπανήθηκαν 25,5 εκατ. ευρώ και για τα δύο μέτρα. Οι ελληνικές οργανώσεις παραγωγών δεν έκαναν ποτέ χρήση των εν λόγω μέτρων», αποκάλυψε ο κ. Βοϊτσεχόφσκι.

Η κ. Σπυράκη στην ερώτηση της τόνισε, ότι οι ζημιές που υπέστη το σύνολο των καλλιεργειών σε Ημαθία και Πέλλα ήταν τεράστιες και είναι αναγκαία και άμεση η ενίσχυση των παραγωγών. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι « οι απώλειες υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε ποσοστά 60% στο βιομηχανικό ροδάκινο που καλλιεργείται σε 200.000 στρέμματα, 60-70% στο επιτραπέζιο ροδάκινο-νεκταρίνι σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων, 60-70% στο βερίκοκο έκτασης 30.000 στρεμμάτων, και 100%, δηλαδή ολική καταστροφή, στα δαμάσκηνα σε έκταση 10.000 στρεμμάτων».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ.Σπυράκη και της απάντησης του Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002962/2021

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Maria Spyraki (PPE)

Θέμα: Αποκατάσταση των ζημιών της αγροτικής παραγωγής λόγω φυσικών καταστροφών

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, με επαναλαμβανόμενους παγετούς και χαλαζόπτωση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά την περίοδο πλήρους ανθοφορίας των δέντρων, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες στις δενδροκαλλιέργειες και τη συνολική αγροτική παραγωγή των νομών Ημαθίας και Πέλλας, δύο αγροτικών νομών, οι κάτοικοι των οποίων απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι απώλειες υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε ποσοστά 60% στο βιομηχανικό ροδάκινο που καλλιεργείται σε 200.000 στρέμματα, 60-70% στο επιτραπέζιο ροδάκινο-νεκταρίνι σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων, 60-70% στο βερίκοκο έκτασης 30.000 στρεμμάτων, και 100%, δηλαδή ολική καταστροφή, στα δαμάσκηνα σε έκταση 10.000 στρεμμάτων.

Δεδομένου ότι η ανάγκη για ενίσχυση των παραγωγών και κάλυψη των ζημιών της αγροτικής παραγωγής των περιοχών αυτών παρίσταται άμεση και επιτακτική, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Προβλέπεται η αποκατάσταση τέτοιων ζημιών στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ;

2. Μπορεί να γίνει χρήση κονδυλίων για την ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών μέσω χρηματοδότησης διαρθρωτικών προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

EL

E-002962/2021

Απάντηση του κ. Wojciechowski

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(22.7.2021)

Τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών μπορεί να καλύπτουν μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, όπως η ασφάλιση της συγκομιδής και τα ταμεία αλληλοβοήθειας. Στην ΕΕ, δαπανήθηκαν 25,5 εκατ. ευρώ και για τα δύο μέτρα. Οι ελληνικές οργανώσεις παραγωγών δεν έκαναν ποτέ χρήση των εν λόγω μέτρων.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει στήριξη στους γεωργούς για προληπτικές δράσεις και αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα. Το ΕΓΤΑΑ μπορεί επίσης να παρέχει στήριξη για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και συγκεκριμένα, για την ασφάλιση της παραγωγής και τα εργαλεία σταθεροποίησης του εισοδήματος. Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπει 20 εκατ. ευρώ μόνο για την ανάληψη προληπτικών δράσεων. Για να λάβουν τη στήριξη, τα κράτη μέλη πρέπει να εισαγάγουν τα εν λόγω μέτρα στα οικεία προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μέσω τροποποιήσεων των ΠΑΑ.