Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
«Μούδιασμα» επέφεραν στην αγορά της Θεσσαλονίκης τα απανωτά κύματα της πανδημίας και τα συνακόλουθα lockdowns, όπως ήταν φυσικό, όχι μόνο όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις αλλά και στο κομμάτι των μισθώσεων των καταστημάτων, με τα μισθώματα να παρουσιάζουν μεν σήμερα πτωτική τάση αλλά όχι μεγάλες μειώσεις και με ανακατατάξεις της τοποθέτησής τους τόσο από τις ξένες αλυσίδες όσο και από τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Η κατάσταση, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Atria Property Services (μέλους του CBRE Affiliate Network), Δημήτρης Τζιβράς, θα μπορούσε να είναι χειρότερη και να υπήρχε μεγαλύτερη πτώση τιμών, ενώ οι μειώσεις επί του παρόντος χαρακτηρίζονται μεμονωμένες. Το retail, πάντως, όπως σημειώνει, δέχτηκε ως κατηγορία ακινήτων το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία σε αντίθεση με τις κατοικίες, τα logistics και τα γραφεία.
Οι πράξεις (μισθώσεις) που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, στην Τσιμισκή -«ναυαρχίδα» ανέκαθεν της τοπικής αγοράς- είναι σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τις προ Covid χρονιές και είναι σε μεγάλο βαθμό μεταφορές καταστημάτων:
* Δύο μεγάλες μισθώσεις από τον κλάδο της αθλητικής ένδυσης: μία στην Τσιμισκή 100 στη Διαγώνιο από το κατάστημα Sneaker10 και μία στην Παύλου Μελά με Τσιμισκή από την αλυσίδα Zackret Sports. Γενικά η αθλητική ένδυση δεν είχε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι τζίροι της λιανικής πήγανε καλά.
* Η μίσθωση από την ΕΥΑΘ για μία τριετία του κτηρίου στην Τσιμισκή 91, όπου στεγαζόταν παλιά το δεύτερο και μικρότερο κατάστημα της αλυσίδας Marks and Spencer, το οποίο σημειωτέον είχε μείνει ξενοίκιαστο περίπου οκτώ χρόνια και το μίσθωμα είναι τουλάχιστον 40% χαμηλότερο από παλιά.
* Το ένα από τα δύο καταστήματα Bershka που έκλεισαν, αυτό στην Τσιμισκή 54, νοικιάστηκε από τον επιχειρηματία που είχε το OVS στην Τσιμισκή 77 (μεταφορά καταστήματος).
* Επίσης μεταφορά του Dust and Cream από Τσιμισκή 59 σε Τσιμισκή 92.
* Άνοιξε πρόσφατα κατάστημα ένδυσης Ανέμη στην Τσιμισκή 82.
* Η αλυσίδα Bershka του Ομίλου Inditex έκλεισε μεν δύο καταστήματα, όπως προαναφέρθηκε, αλλά μίσθωσε το μεγάλο πολυώροφο κτήριο όπου λειτουργούσε προ ετών το κατάστημα Αφοί Λαμπρόπουλοι στη συμβολή της Τσιμισκή με την Κομνηνών, γνωστό ως «Μέγαρο Δρόσου».
* Άνοιξε κατάστημα Sugarfree δίπλα στο Παραδοσιακό στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους.
* Μεταφέρθηκε πάντοτε επί της Τσιμισκή κατάστημα της επιχείρησης Βιλιδιρίδη (κοσμήματα-ωρολόγια κ.ο.κ.).
Τα ξενοίκιαστα καταστήματα στην Τσιμισκή, πάντως, έχουν πλέον μειωθεί τους τελευταίους μήνες (στο δεύτερο από τα καταστήματα Bershka που έκλεισαν ο Όμιλος Inditex διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες τη μίσθωση) και η αγορά της εν κατακλείδι, όπως επισημαίνει ο κ. Τζιβράς, είναι σήμερα λίγο χαμηλότερη από τις αρχές του 2019. Όσοι ιδιοκτήτες βέβαια ζητούν υψηλά μισθώματα δεν ικανοποιούνται, οι ξένες αλυσίδες είναι σε φάση ανακατατάξεων και βέβαια οι λιανέμποροι δίνουν έμφαση στα λειτουργικά τους έξοδα σε σύγκριση με τους προσδοκώμενους τζίρους, για τους οποίους φυσικά φοβούνται μετά τα άνοιξε-κλείσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Δεν υπάρχει κίνηση»
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γεωργάκος, εκ των ιδιοκτητών της Parthenon Real Estate, είναι ότι δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και η Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως «φτωχομάνα», με αποτέλεσμα άλλοι καταστηματάρχες να μετακομίζουν κεντρικότερα σε δρόμους κάθετους της Τσιμισκή, όπως στην Αγίας Σοφίας, τη Βενιζέλου και την Ίωνος Δραγούμη, καθώς και στην Ερμού, προσδοκώντας σε μεγαλύτερη κινητικότητα, και άλλοι -ελληνικά μικρά καταστήματα- που είναι στην Τσιμισκή να εκφράζουν παράπονα ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα λόγω των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης κίνησης και τζίρων, αναζητώντας διέξοδο προς τη Μητροπόλεως και την Προξένου Κορομηλά. Επίσης έχει επεκταθεί η κινητικότητα του κόσμου σε μεγαλύτερο μέρος της Τσιμισκή, καθώς παλαιότερα επικεντρωνόταν στο τμήμα από Αριστοτέλους μέχρι Κούσκουρα, ενώ τώρα έχει διευρυνθεί από την Ίωνος Δραγούμη μέχρι τη Δημητρίου Γούναρη, λόγω των ανακατατάξεων των καταστημάτων.
Κατά τον ίδιο, οι τιμές σήμερα όσον αφορά τα μισθώματα των καταστημάτων στο κέντρο τείνουν να διαμορφωθούν σε ένα ποσοστό 20% χαμηλότερα από εκείνες προ πανδημίας.