Την ανάγκη οι σημαντικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσω του σχεδίου «Next Generation EU» να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα που είναι απολύτως αναγκαία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπογράμμισε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ συμπληρώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά όσον αφορά τον περιορισμό της πανδημίας, όμως τα σχετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αναπόφευκτα είχαν κόστος για την ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως η κρίση επέτεινε τις υφιστάμενες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να στηρίξει την ανάκαμψη.
Οι ελληνικές εθνικές πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση περιλαμβάνουν άμεσα δάνεια από το κράτος (Επιστρεπτέα Προκαταβολή) και δύο προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας και ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενης επιδότησης επιτοκίου για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια. Ο συνολικός όγκος των δανείων αυτών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13 δισ. ευρώ, ή 7,7% του ΑΕΠ. Τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη καθαρή ροή δανείων -άνω του 1 δισ. ευρώ, στηριζόμενη ιδίως από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την αδυναμία πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Το κενό χρηματοδότησής τους παραμένει μεγάλο, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων και τη μείωση των επιτοκίων.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, το μέλος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι οποίες χρειάζονται για να στηριχθεί η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων και να εξασφαλιστεί η επαρκής προσφορά πιστώσεων στη διάρκεια της ανάκαμψης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη βελτίωση του πλαισίου ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την αναθεώρηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη μείωση των υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων και την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια οι οποίες έχουν καταπέσει.
Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ συνέβαλε στη σταθεροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης στην Ελλάδα και στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων κατά 2,5%.
Πηγή: ΑΜΠΕ