Μια αποκλιμάκωση στην ένταση που είχε διαμορφωθεί πρόσφατα υπέδειξε την κορύφωση του κινδύνου για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και την σταδιακή υποχώρηση της Τουρκίας από την άκρως επιθετική τακτική της. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εν μέσω μιας αρνητικής συγκυρίας λόγω πανδημίας στο οικονομικό πεδίο δεν ανησύχησαν ούτε ενθουσίασαν αλλά θα δεχθούν αυτές τις μέρες την κριτική των θεσμικών μέσα από το ταμπλό της αγοράς. Στο διεθνές πεδίο είχαμε την ανανέωση των προσδοκιών για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αφού η AstraZeneca επανέλαβε τις δοκιμές της φάσης-3.
Η Παρασκευή σηματοδότησε την πάροδο έξι μηνών από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε πανδημία για τον κοροναϊό στις 11 Μαρτίου. Έκτοτε, οι μεγάλες οικονομίες παγκόσμια έχουν πέσει σε ύφεση και εκατομμύρια έχουν χάσει τη δουλειά τους, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν την παροχή πρωτοφανών κινήτρων.
Η AstraZeneca δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει ξαναρχίσει τις κλινικές δοκιμές στη Βρετανία για το εμβόλιο COVID-19, ένα από τα πιο εξελιγμένα στην εργαστηριακή ανάπτυξη, αφού έλαβε το πράσινο φως από τους επόπτες ασφαλείας. Οι δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στο τελευταίο στάδιο, που αναπτύχθηκαν με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τέθηκαν σε αναστολή την περασμένη εβδομάδα μετά από μια ασθένεια σε ένα συμμετέχοντα στη μελέτη στη Βρετανία, προκαλώντας αμφιβολίες για την πρόωρη διάθεση. Οι μεγάλοι Οίκοι ειδοποιούν πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά παράλληλα συνειδητοποιούν πως η επιστροφή στα προ COVID-19 επίπεδα θα πάρει μεγαλύτερο χρόνο από τον εκτιμούμενο αρχικά.
Στην Αθήνα είμαστε στην απόλυτη ισορροπία, αναφορικά με τις εβδομαδιαίες μεταβολές. Δηλαδή στις 36 εβδομάδες, οι 18 ήταν ανοδικές και άλλες τόσες πτωτικές. Ωστόσο μια προσεκτική μελέτη θα αποκαλύψει πως η αγορά, μετά τον πυθμένα του Μαρτίου στις 470 μονάδες με κλείσιμο εκείνη τη μέρα στις 492 χονδρικά, ανέβηκε μόλις δυο σκαλοπάτια.
Το πρώτο προέκυψε την άνοιξη, μετά από κορύφωση στις 644 μονάδες και ήταν η ζώνη τιμών ανάμεσα στις 585 και 622 μονάδες. Το δεύτερο ήρθε με την άνοδο την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και την πρώτη του Ιουνίου, που οδήγησε τον ΓΔ στις 689 μονάδες, αλλά ανώτερο κλείσιμο μετά την πανδημία τις 683,5. Η διόρθωση από την κορυφή, όρισε, ως δεύτερο σκαλοπάτι μετά τις 16 Μαρτίου, τη ζώνη που τοποθετούν οι θεσμικοί τον ΓΔ τις τελευταίες 9 εβδομάδες. Ήτοι ανάμεσα στις 612 και τις 663,5 μονάδες, με καλύτερο κλείσιμο όμως τις 641,5. Να γιατί οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρουν σαν ζώνη συσσώρευσης τις 600 με 650 μονάδες ή τις 610 με 660, τονίζοντας το εύρος των 50 μονάδων.
Η αγορά στις τελευταίες 9 εβδομάδες ταλαντώνεται μέσα στη ζώνη που διέγραψε ο ΓΔ την τελευταία βδομάδα του Μάη (+7,12%) με κατώτερο τότε τις 612,2 μονάδες και ανώτερο τις 668,4. Βέβαια, αν δούμε σε εβδομαδιαία βάση το σύνολο του έτους, τότε θα λέγαμε πως το εύρος διακύμανσης στην τελευταία βδομάδα (-19,39%) των ρευστοποιήσεων λόγω της καραντίνας, περιλαμβάνει τη διακύμανση σχεδόν όλων των εβδομάδων που ακολούθησαν. Αφού ξεκίνησε ο ΓΔ από τις 684,74 μονάδες βούλιαξε ως τις 539 και έκλεισε τη βδομάδα στις 552. Τιμή πάνω από τις 640 μονάδες έχει καιρό να δει η αγορά σαν τιμή κλεισίματος.
Αναμένουμε την τρέχουσα εβδομάδα την αποκάλυψη της βαρύτητας που είχαν παράγοντες κινδύνου που τώρα μειώνονται. Αναφερόμαστε στα ελληνοτουρκικά και το εμβόλιο, καθώς αυτά προκάλεσαν κύματα ρευστοποιήσεων και δεν είναι παράλογο να αναμένεται τώρα η αντίθετη επενδυτική συμπεριφορά. Αρκετά αργότερα ξεπηδούν οι προσδοκίες για ενίσχυση των καυσίμων που κινούν την αγορά.
Στο ημερολόγιο για το Χρηματιστήριο σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta sec.: Χωρίς το μέρισμα των 3 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Κλουκίνας σήμερα, ενώ την Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα 0,095 λεπτών από την Βογιατζόγλου.
Με μικρότερο ρυθμό συνεχίζονται τα αποτελέσματα εξαμήνου, με τις KΡΙ- ΚΡΙ και την Epsilon Net να παίρνουν την σκυτάλη την προσεχή Τρίτη, την Autohellas να ακολουθεί την Τετάρτη και την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας να συνεχίζει την Πέμπτη.
Την προσεχή Πέμπτη θα ξεκινήσει ψηφιακά το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο του Λονδίνου υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αφορά την παρουσίαση Ελληνικών Εταιρειών σε Επενδυτικά Κεφάλαια του εξωτερικού.
Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russel”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Λίγο πριν από κρίσιμες προεδρικές εκλογές, ο λόγος στην Fed
Η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ήταν ανοδική για τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και για αρκετά ασιατικά, αλλά οι δείκτες της Wall Street, είχαν τη δεύτερη στη σειρά πτωτική εβδομάδα. Αυτό προσδίδει το αλατοπίπερο στην τρέχουσα, αναφορικά με τις ευκαιρίες που αντιλαμβάνονται οι τζογαδόροι του επενδυτικού σύμπαντος. Φαίνεται πως έχουν αυξηθεί πολύ τελευταία, με τη μαζική είσοδο ιδιωτών επενδυτών στις αγορές των options. Στα τέλη Αυγούστου, το ασφάλιστρο κινδύνου για επιλογές που αφορούσαν στοιχήματα για αύξηση των τιμών των μετοχών που πληρώθηκε προήλθε κατά 62% από άτομα που αγόρασαν όχι περισσότερα από 10 συμβόλαια. Ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ, αφού ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος είναι 34%.
Σχεδόν όλοι είναι άπειροι, σημείωνε ο Jason Goepfert της Sundial Capital Research. Μόνο την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε, οι μικροεπενδυτές διέθεσαν 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια με αυτόν τον τρόπο. Κεφάλαια που αντιστοιχούν σε ένα υψηλό όλων των εποχών και εννέα φορές τον μέσο όρο του περασμένου έτους. Για να θέσουμε τα στοιχήματα αυτής της εβδομάδας σε προοπτική, σε όλο το οικονομικό 2019 οι Αμερικανοί ξόδεψαν 91 δισεκατομμύρια δολάρια για κουπόνια λαχειοφόρων αγορών. Δεν είναι λίγοι οι ευκαιριακά κινούμενοι επενδυτές που θεώρησαν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει το πλήθος και το είδος των κινήτρων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διήμερη σύνοδο της FOMC που λήγει την Τετάρτη. Με κεντρική αιτία την πτώση των βασικών δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης.
Οι ψύχραιμες φωνές
Η Fed έχει το δικαίωμα να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει σε περιόδους αγοραίου άγχους για να τονώσει την οικονομία ή να τα πουλήσει όταν η οικονομία κινδυνεύει από υπερθέρμανση. Έχει αυξήσει τον ισολογισμό της από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά από το ξέσπασμα του κοροναϊού. Ένα ράλι στις αγορές μετοχών με πυλώνα την τεχνολογία είχε ανυψώσει το δείκτη αναφοράς S&P 500 κατά +15% από τις αρχές Ιουλίου, στο αποκορύφωμά του στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης Nasdaq Composite αυξήθηκε κατά 21% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, κύματα βάναυσων ρευστοποιήσεων σε μετοχές βαρέων βαρών του τεχνολογικού τομέα ώθησαν το Nasdaq στην περιοχή διόρθωσης την περασμένη Τρίτη, που συνήθως ορίζεται ως πτώση, από μια πρόσφατη κορυφή, 10% ή περισσότερο. Από τότε, η αγορά έχει σταθεροποιηθεί εν μέρει.
Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι για την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία θα συναντηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη για να ορίσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, πιθανά να κατευθύνει τις αγορές του Υπουργείου Οικονομικών σε πιο μακροχρόνια χρέη, για να διατηρήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις χαμηλά, ανέφεραν ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές .
Η Fed έχει επιβραδύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων, καθώς οι αγορές ανακάμπτουν από τα προβλήματα ρευστότητας που ξεπήδησαν τον Μάρτιο, όταν ο πανικός για τον ιού coronavirus πήρε τη χειρότερη μορφή του. Έχει αγοράσει περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτούς τους τίτλους τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 125 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα της κορύφωσης του πανικού τον Μάρτιο.
Ο Ajay Rajadhyaksha, της Barclays, δήλωσε ότι θα χρειαστεί άλλη μια ξαφνική και δραματική πτώση στις αγορές προτού η Fed εξετάσει έστω το ενδεχόμενο να αυξήσει τις αγορές της. Ο Gennadiy Goldberg, της TD Securities, δήλωσε επίσης ότι οι πωλήσεις μετοχών δεν αφορούν την Fed. «Μερικές μειώσεις μετά από ένα τεράστιο ράλι δεν πρόκειται να το κάνουν για αυτούς. Ψάχνουν για σημάδια αστάθειας ». Μερικοί, όπως ο Troy Gayeski της SkyBridge, αναζητούσαν αυξημένες αγορές από τη Fed, που θα υποστηρίξουν την αγορά. «Αν δεν έχουμε άλλον ένα γύρο επέκτασης του ισολογισμού και άλλη μια επιτάχυνση της αύξησης της προσφοράς χρήματος, τότε οι αγορές θα είναι πολύ πιο αμφίδρομες και ασταθείς», είπε.
Αναζητώντας βαθύτερες κατευθύνσεις
Αυτά που ξεχωρίζουν με σαφήνεια στην μεγάλη εικόνα όπως τη διαμορφώνουν τα τρέχοντα γεγονότα αφορούν σε δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες καταστάσεις. Αφενός τα ΜΜΕ απεικονίζουν έναν μαζικά δαπανηρό πόλεμο εναντίον του κοροναϊού στον οποίο η νίκη παραμένει ζητούμενο, και αφετέρου ξεπηδά η προοπτική μιας αναταραχής, εξ αφορμής πιθανότατα αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μετρώντας άτομα που δεν εργάζονται αλλά συλλέγουν παροχές που σχετίζονται με το Covid, η ανεργία προσεγγίζει το 30%. Σημείωναν οι Reuven Brenner και Martin Fridson σε άρθρο με τίτλο “Οι κίνδυνοι από τη βοήθεια της Fed στη δημοσιονομική πολιτική”: Ολόκληροι τομείς της οικονομίας παραμένουν κλειστοί. Η εικόνα που αντανακλά η αγορά ομολόγων, ωστόσο, είναι αντίστοιχη μιας οικονομία χωρίς αμφισβήτηση για την υγεία της και χωρίς καμία ένδειξη περί επικείμενων πολιτικών αναταραχών. Η ηρεμία κυριαρχεί στην αγορά κρατικών τίτλων.
Ενώ οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές παρά την έντονη ζήτηση κεφαλαίου, ο όγκος νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων επενδυτικού βαθμού έχει ήδη δημιουργήσει ρεκόρ όλων των εποχών το 2020, με τέσσερις μήνες μέχρις το τέλος του ακόμη. Η όρεξη των εταιρειών για χρέος δεν προκύπτει από την επένδυση βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών. Ακόμη και εξαιρουμένων των αεροπορικών εταιρειών, αυτές οι δαπάνες είναι 3% κάτω από τα επίπεδα πριν από το Covid. Αντ ‘αυτού, οι εταιρείες διαχειρίζονται τις κεφαλαιακές τους δομές, δημιουργούν μεγαλύτερα μαξιλάρια ρευστότητας και ασφαλίζονται έναντι μιας μελλοντικής εισόδου σε φάση αυξανόμενων επιτοκίων. Η μόνη υπόδειξη της ανάδευσης κάτω από την ήρεμη οικονομική επιφάνεια είναι η τιμή του χρυσού. Κατά το παρελθόν έτος, το κίτρινο μέταλλο σημείωσε άνοδο κατά 30 τοις εκατό έναντι όλων των σκληρότερων νομισμάτων, εκτός από την άνοδο μόλις 20 τοις εκατό έναντι του ελβετικού φράγκου. Η άνοδος στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει υποκείμενους φόβους για θεσμική αστάθεια στις ΗΠΑ, πληθωριστική άνοδο, υποτίμηση του δολαρίου και επακόλουθη άνοδο στα επιτόκια. Εάν αυτό είναι το μήνυμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ως τώρα, το αγνοούν.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στο 55,5% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ εκτός από τον Nasdaq κέρδη στο 2020 διατήρησαν, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης, της Κορέας και ο S&P500. Παράλληλα σε bear market βρίσκονται (απώλειες άνω του -20%) το ισπανικό χρηματιστήριο και παρέμεινε του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή -1,95% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +3,41%. Ο Dow, με πτώση -1,13%, αποδίδει στο 2020 -3,06%. Ο S&P400 με μεταβολή -2,27%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -10,09%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας κατά -1,97%, έχει απώλειες -10,26% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε τη μεγαλύτερη πτώση -3,14%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +20,96%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +4,02% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -20,02%. Ο DAX ανέβηκε +2,80%, και στο 2020 αποδίδει -0,35%, ο CAC είχε μεταβολή +1,39%, ενώ στο 2020 αποδίδει -15,79%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -0,67%, και στο έτος επίδοση -27,29%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,21%, στο έτος πέφτει -15,68%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +1,67%, και στο 2020 υποχωρεί -11,51%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -2,94%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -14,94%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,93%, χάνει φέτος -17,07%. Ο χρυσός με άνοδο +0,37%, βρέθηκε στα 1948,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +27,90%. Σημειώθηκε βουτιά -5,37%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 37,39 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -38,77%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,87%, στο 2020 χάνει -1,06%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,20%, με επίδοση στο έτος +9,06%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα 1,30%, και στο 2020 χάνει -5,82%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -0,78%, και στο 2020 υποχωρεί -13,08%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,83% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +6,89%.
Ήρεμη αναμονή
Πιστεύουμε ότι η συνάντηση FOMC της τρέχουσας εβδομάδας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την Fed να ανανεώσει τις προθέσεις της για αγορές περιουσιακών στοιχείων. Έλεγαν από την Barclays. Καθώς η λειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχει βελτιωθεί σημαντικά και αναμένουν ότι η Fed θα εμφανίσει στροφή λέγοντας ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό τους για να ασκήσουν πτωτική πίεση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να διατηρήσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες προσαρμοστικές. Ως μέρος αυτής της απόφασης, πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε επίσης να αυξήσει μετρίως τη μέση διάρκεια των αγορών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν αναμένεται πια η Fed να αλλάξει την καθοδήγηση των πολιτικών της τον Σεπτέμβριο, καθώς τα περισσότερα μέλη της Fed φαίνεται να θέλουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές πριν πραγματοποιήσουν αλλαγές στην καθοδήγηση για το μέλλον.
Το σύνθημα που αφορά στην σχέση αγοράς και της Fed έχει εμφανιστεί από τα μέσα Ιουλίου και είναι το ακόλουθο: Ώρα να περάσουμε πάλι από πολιτικές σταθεροποίησης σε πολιτικές νομισματικής διευκόλυνσης. Η αδιαφορία της αγοράς μπορεί να βασίζεται σε μια αδύναμη υπόθεση σχετικά με την ταχύτητα του χρήματος, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη κατανάλωση και τις επενδύσεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Οι τιμές καταναλωτή μπορούν να διατηρηθούν σταθερές εάν μια μεγάλη αύξηση της προσφοράς χρήματος αντισταθμίζεται από μια δραστική μείωση του ρυθμού με τον οποίο τα χρήματα αλλάζουν χέρια. Αυτό εξηγεί γιατί ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε αφού η Fed πλημμύρισε το σύστημα για την καταπολέμηση της Μεγάλης Ύφεσης 2008-2009, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων. Τότε όπως τώρα, οι φοβισμένοι καταναλωτές άρχισαν να εξοικονομούν περισσότερα και να ξοδεύουν λιγότερα, προκαλώντας την πτώση του όγκου των συναλλαγών.
ΧΑ
Μικρή εβδομαδιαία μεταβολή, αλλά μεγάλες στα blue chip
Με βασικά χαρακτηριστικά τους χαμηλούς όγκους και τζίρους, το σφικτό εύρος διακύμανσης και τον καθορισμό της ημερήσιας μεταβολής στα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες, η εβδομάδα της ΕΚΤ, των εταιρικών αποτελεσμάτων και των διπλωματικών κινήσεων, κατέληξε σε συσσώρευση. Τεχνικά για άλλη μια εβδομάδα δεν άλλαξε τίποτε, αν και οι προσδοκίες για την τρέχουσα είναι μεγάλες από μερίδα αναλυτών, ενώ αρκετοί επιμένουν στην άποψη πως η αγορά θα αργήσει να ξεφύγει από την πλάγια κίνηση μεταξύ 610 και 650 μονάδων. Οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν όλοι μικρές μεταβολές στη βδομάδα σε αντίθεση με την εικόνα των μεταβολών στα περισσότερα blue chip, καθώς θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαμόρφωσης των ομάδων με τους νικητές και τους ηττημένους του 25άρη ως το τέλος του 2020.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, χωρίς τη Wall Street σε λειτουργία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν κέρδη και ο ΓΔ, στηριγμένος στα κέρδη των ΔΕΗ +2,77%, ΒΙΟ +2,64%, ΦΡΛΚ +2,50%, ΟΛΠ +2,45%, ΑΔΜΗΕ +2,02%, με μεταβολή +0,32% οδηγήθηκε στις 641,33 από 639,29 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1535,78 από 1531,48 με κέρδη +0,28%. Τότε εμφανίστηκαν τα μέγιστα των δεικτών (644,76 για ΓΔ) για την εβδομάδα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,255 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,428 εκατ. και η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 44,996 από 44,863 δις ευρώ. Την Τρίτη σε συντονισμό με την κάθοδο των διεθνών αγορών η κεφαλαιοποίηση έπεσε στα 44,305 δις ευρώ. Διότι ο ΓΔ, έχοντας πορεία στο αρνητικό πεδίο μόνιμα, οδηγήθηκε με μεταβολή -2,15%, στις 627,56 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1502,77 υποχωρώντας -2,15%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,18%) και μοναδικό ανοδικό blue chip ήταν η ΜΥΤΙΛ +0,56%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης εκτός των Τραπεζών, λειτούργησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -14,60%, ΒΙΟ -3,86%, ΕΧΑΕ -3,61%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,31%, και TITC -3,06%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,848 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,028 εκατ., ενώ παράλληλα ήταν η σύνοδος εγγραφής των χαμηλών (623,25) για τη βδομάδα.
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, το κατώτερο ορίστηκε στο πρώτο δίλεπτο και με ώθηση από τις Τράπεζες (+1,45%), και τα κέρδη των ΕΥΔΑΠ +4,06%, ΔΕΗ +2,09%, ο ΓΔ με μεταβολή +0,67% οδηγήθηκε στις 631,74 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1511,93 με κέρδη +0,61%. Ο τζίρος επέστρεψε στα 30,236 εκατ. ευρώ, με πακέτα στα 864.000 ευρώ. Την Πέμπτη η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα από τα χρηματιστήρια του ευρώ και έφερε την κεφαλαιοποίησή της στα 44,780 από 44,492 δις ευρώ. Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, εκτός των Τραπεζών, οι ΜΥΤΙΛ +6,22%, ΔΕΗ +4,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,06%, ΜΠΕΛΑ +2,94%, και ΒΙΟ +2,21%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,02%), καθώς ο ΓΔ με μεταβολή +0,98% οδηγήθηκε στις 637,95 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1529,16 με κέρδη +1,13%. Ο τζίρος δεύτερος καλύτερος στη βδομάδα διαμορφώθηκε στα 40,147 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,383 εκατ. Την Παρασκευή ο τζίρος ήταν 30,134 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,210 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου να διαμορφωθεί στα 35,7 εκατ. ευρώ και των πακέτων 2,8 εκατ. Στο φινάλε της εβδομάδας το επενδυτικό κοινό συντονίστηκε με την καθοδική συσσώρευση των ευρωπαϊκών και πίεσαν τις Τράπεζες (-1,19%), παρά την πτώση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων αναφοράς στο 1,107% από 1,166% τη Δευτέρα. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,30% οδηγήθηκε στις 636,03 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1526,83 με απώλειες -0,15%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στις 11/9 στα 44,791 δις ευρώ από 44,863 στις 4/9.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -0,51% με επίδοση για τον Σεπτέμβριο +0,32%, ο 25άρης έπεσε -0,30%, και στο τρέχοντα μήνα κερδίζει +0,89%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,16%, υποχώρησε στον μήνα -0,38%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,62%, ο 25άρης -33,56% και ο FTSEM -30,18% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Το πλησίασμα της εκπνοής δεν άλλαξε τα στοιχήματα στα ΣΜΕ κάθε τύπου
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,50 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 2,23 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:28 και ήταν οι 1536,22 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1525,45, εμφανίστηκε στις 16:58. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1525,65 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1526,83 από 1529,06 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,15% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,539 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 229 συμβόλαια με ανώτερο στις 1534,00 μονάδες, κατώτερο στις 1523,00 και τελευταίες πράξεις στις 1525,00 από 1529,00 μονάδες με 3178 από 3206 ανοικτές θέσεις. Άλλαξαν χέρια 71 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1531,50 μονάδες, κατώτερο τις 1520,00 και τελευταίες πράξεις στις 1520,00 από 1527,50 μονάδες αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 161 από 99.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Σεπτεμβρίου, δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός και για την επόμενη 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 και 1550 μονάδες. Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης καθώς αφορούσαν σε πολλές μετοχές στη σειρά Σεπτεμβρίου και κυρίως την επόμενη. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 2000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, και στα 1000 για ΤΙΤC.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -0,51% με επίδοση για τον Σεπτέμβριο +0,32%, ο 25άρης έπεσε -0,30%, και στο τρέχοντα μήνα κερδίζει +0,89%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,16%, υποχώρησε στον μήνα -0,38%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,62%, ο 25άρης -33,56% και ο FTSEM -30,18% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν όλοι μικρές μεταβολές στη βδομάδα σε αντίθεση με την εικόνα των μεταβολών στα περισσότερα blue chip, καθώς θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαμόρφωσης των ομάδων με τους νικητές και τους ηττημένους του 25άρη ως το τέλος του 2020.
Στην εβδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου με triple witching με άνοδο έκλεισαν:
- ΜΥΤΙΛ +10,76% ενώ τον Σεπτέμβριο αποδίδει +10,10% και στο έτος -10,53%,
- ΔΕΗ +6,70% (τον Σεπτέμβριο +15,27%) στο έτος +11,86%,
- ΟΠΑΠ +3,99% (τον Σεπτ. +8,72%) στο έτος -27,96%,
- ΒΙΟ +1,76% (τον Σεπτ. +1,32%) στο έτος -36,01%,
- ΟΛΠ +1,10% (τον Σεπτ. +3,64%) στο έτος -24,49%,
- ΜΠΕΛΑ +1,06% (τον Σεπτ. +4,47%) στο έτος -18,06%,
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,96% (τον Σεπτ. +3,96%) στο έτος -16,78%,
- ΟΤΕ +0,23% (τον Σεπτ. -3,21%) στο έτος -7,01%.
Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολές κοντά στων δεικτών ήτοι ΦΡΛΚ και ΑΡΑΙΓ με μεταβολή 0,00% η ΛΑΜΔΑ με -0,36%, η ΑΔΜΗΕ -0,45% και η ΕΕΕ με -0,93%. Με μικρή πτώση εμφανίστηκαν ΕΧΑΕ -1,05% και ΣΑΡ -1,37%.
Η μεγαλύτερη ομάδα ήταν των μετοχών με πτώση από -2,3% ως -12,8% που την αποτελούν:
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ -12,83% (-13,31% τον Σεπτ.) στο 2020 -43,92%,
- ΕΥΡΩΒ -5,25% (-5,77% τον Σεπτ.) στο 2020 -58,80%,
- ΠΕΙΡ -5,16% (-4,76% τον Σεπτ.) στο 2020 -61,56%,
- ΕΤΕ -5,00% (-1,71% τον Σεπτ.) στο 2020 -62,88%,
- ΑΛΦΑ -3,57% (+2,42% τον Σεπτ.) στο 2020 -70,46%,
- ΜΟΗ -3,25% (-6,13% τον Σεπτ.) στο 2020 -46,51%,
- ΤΕΝΕΡΓ -3,18% (-2,53% τον Σεπτ.) στο 2020 +50,91%,
- ΤΙΤC -3,05% (-4,92% τον Σεπτ.) στο 2020 -42,93%, και
- ΕΛΠΕ -2,32% (-0,98% τον Σεπτ.) στο 2020 -42,30%.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services
Η βδομάδα που έρχεται, το Χρηματιστήριο έχει πολλά να αποδείξει. Το Καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από άμυνα και μειωμένο τζίρο, την ίδια στιγμή που τα Ξένα Αναπτυγμένα Χρηματιστήρια έκαναν ανοδικό πάρτι. Φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας. Το ίδιο συνέβη στα περισσότερα Περιφερειακά Χρηματιστήρια του Νότου, δίνοντας “άλλοθι” στο δικό μας.
Τώρα μέσα σε ένα κυκεώνα κακών ειδήσεων και με τις κύριες Ξένες Αγορές να προϊδεάζουν για σημαντική διόρθωση, η δική μας θα κληθεί να επιβεβαιώσει τις άμυνες της.
Συνήθως στην Έκθεση Θεσσαλονίκης η κάθε Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα αναπτυξιακό τόνο και φέτος η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια και ελευθερία κινήσεων για να δώσει χρήματα.
Όμως φέτος, η άμυνα θέλει λεφτά, το Μεταναστευτικό θέλει λεφτά και η στήριξη των κεκτημένων όσων πλήττονται από τον Covid19 θέλει λεφτά.
Οπότε λογικό είναι οι προσδοκίες να ψαλιδίζονται. Φυσικά υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα για θεσμικές αλλαγές με μικρότερο κόστος, σε πεδία όπως οι υπερβολικές ρυθμίσεις των Αγορών, η γραφειοκρατία, η αργή απόδοση της Δικαιοσύνης και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να δώσουν το στίγμα της αλλαγής νοοτροπίας, η οποία είναι απαραίτητη για να έρθουν Επενδυτές που θα επενδύσουν στην πραγματική Οικονομία και όχι μόνο στα ομόλογα της Χώρας.
Χρηματιστηριακά είδαμε μια επαναπροσέγγιση των 650 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με σημαντική βοήθεια από τις Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια και είναι ανάμεσα σε αυτές που ωφελούνται από την κρίση. Δυστυχώς οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς και σε ένα Τραπεζοκεντρικό Χρηματιστήριο, αυτό επιδεινώνει τη γενική εικόνα και προοπτική.
Η επόμενη βδομάδα θέλει μεγάλη προσοχή, από μεριάς των Επενδυτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Συνήθως μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει το τοπίο για το που οδεύει η Οικονομία το επόμενο εξάμηνο και το Χρηματιστήριο παίρνει τάση. Μετά από ένα Καλοκαίρι που μηδενίστηκε ο τζίρος και το ενδιαφέρον, μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ψηλά επίπεδα και να απειλήσει το αδιαπέραστο επίπεδο των 680 μονάδων. Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο.
Σε ένα ενδιάμεσο σενάριο που δεν δημιουργηθεί ενθουσιασμός, η κακοδαιμονία των τελευταίων μηνών θα μεγιστοποιήσει την απογοήτευση και οι στηρίξεις που υπάρχουν στις 620, 612 μονάδες και στα επίπεδα των 600 μονάδων, δεν είναι αρκετά ισχυρές.
Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά και από τις εξελίξεις με την Τουρκία, όπου ο Ερντογάν πρέπει να πετύχει τουλάχιστον μία προσωρινή νίκη, αν πρόκειται να υποχωρήσει (προσωρινή νίκη Τουρκίας = προσωρινή ήττα Ελλάδας)”.
Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.
“Συνεχίστηκε η συσσώρευση του ΓΔ και αυτή την εβδομάδα με μικρό όγκο συναλλαγών. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το α’ τρίμηνο, ενώ αδύναμα ήταν της Μυτιληναίος.
Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από τις Διεθνείς Αγορές, ενώ την επόμενη Παρασκευή 18/9 λήγει και η σειρά Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα. Τo ετήσιο roadshow του ΧΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 17/9 έως και 21/9.
Η FED θα δώσει τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα ανακοινώσει τις οικονομικές της προβλέψεις και την απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη. Άλλα οικονομικά νέα που αναμένεται να επηρεάσουν είναι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ την Τετάρτη και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη.
Η Αμερικανική Αγορά έχει δείξει σημάδια κόπωσης, ιδιαίτερα στον τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας, από τη στιγμή που μεγάλες Εταιρείες έχουν φτάσει τους στόχους τους τεχνικά.
Τα πακέτα στήριξης από τη Fed, όπως και τα ισχυρά κέρδη στις Εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας, έχουν προεξοφληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το νέο που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει στην Αγορά εκ νέου τοποθετήσεις στα παρόντα επίπεδα, είναι η ανακοίνωση της παραγωγής εμβολίου, ταυτόχρονα με αναθεώρηση των προβλέψεων για την Παγκόσμια ύφεση, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν θα γίνει άμεσα.
Σημεία στήριξης για τον S&P 500 οι 3272, 3214 και 3020 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 3390, 3427 και 3515 μονάδες”.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Σε εύρος διακύμανσης 50 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Ιουνίου και μετά, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση στην πρόοδο του χρόνου. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η εξέλιξη της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο επενδυτικών αναστολών, περιορίζοντας το πλήθος των Αντισυμβαλλόμενων, με βάση τα επίσημα στοιχεία στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2018.
Η “μεγάλη εικόνα” έχει επηρεαστεί κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κινείται οριζόντια και παρά το ενθαρρυντικό άκουσμα των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, το ενδιαφέρον είναι υποτονικό, αναμένοντας, ενδεχομένως, την τελική διατύπωση της πρότασης για την Ελληνική bad bank, καθώς και απτά δείγματα γραφής από τις σκοπούμενες τιτλοποιήσεις που φθάνουν σε στάδιο ωρίμανσης.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αγορά, παρά τις επιμέρους Εμποροβιομηχανικές εξαιρέσεις, παραμένει Τραπεζοκεντρική και ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αλλάξει επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλακτική δυναμική, αν δεν υπάρξει κάποια συνεισφορά ενδιαφέροντος από τον εν λόγω κλάδο.
Η έλευση του Σεπτεμβρίου πάντως συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έστω και σε αυτό το πεδίο των επιμέρους εξαιρέσεων. Τα καλά αποτελέσματα των ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίου και ΔΕΗ, έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά, η οποία δείχνει να μην έχει χάσει ακόμα τα θεμελιώδη αντανακλαστικά της. Είναι ζητούμενο να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση επαρκούς αξιολόγησης της κερδοφορίας, καθώς η αποτελεσματική τιμολόγηση του μέλλοντος είναι η πεμπτουσία του επενδυτικού κίνητρου για τα Χρηματιστήρια.
Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης υπάρχει και μια σειρά Εταιρειών που δείχνει να επιστρέφει σταδιακά σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό κανονικότητας, επικοινωνώντας καλύτερες τάσεις στο ξεκίνημα του γ’ τριμήνου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest).
Ενδεχομένως το “παράθυρο” που ανοίγεται την ερχόμενη εβδομάδα, με το Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ, να ενισχύσει την παρουσία Ξένων κεφαλαίων, που μέχρι τώρα εν συνόλω είναι σταθερά πωλητές σε όλους τους μήνες του 2020 (497 εκατ. ευρώ).
Τεχνικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά ,αφού το σύρσιμο επί τρεις μήνες του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης, έχει οδηγήσει σε μια ατασική Αγορά. Το φαινόμενο της μεσοπρόθεσμης πλάγιας κίνησης δεν είναι νέο, αντίστοιχο μοτίβο είχε παρατηρηθεί από το Φθινόπωρο του 2016, έως τον Απρίλιο του 2017 και η εκτόνωσή του είχε βγάλει μια ισχυρή ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη.
Προς το παρόν “οι μηχανές” φαίνεται να παραμένουν σβηστές, καθώς δεν υπάρχει το “καύσιμο” από τις συναλλαγές, που θα μπορούσε να οδηγήσει προς μία ανοδική, ή καθοδική διαφυγή, ενώ η σύγκλιση των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων, εφάπτεται πλέον πάνω στις ημερήσιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, αναιρώντας συνεχώς τα προηγούμενα σήματα κατεύθυνσης της τάσης, με τους ταλαντωτές να βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα.
Το πιο ενδιαφέρον τεχνικό στοιχείο ίσως είναι καθοδική πορεία του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 691 μονάδες, 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και δεν αποκλείεται η πάροδος του χρόνου να φέρει τον κινητό μέσο στις παρυφές του εύρους διαπραγμάτευσης, που είναι οι 680 μονάδες, αυξάνοντας έτσι το βαθμό σημαντικότητας ενός πιθανού ανοδικού ξεσπάσματος.
Κατά τα λοιπά, όσο το εύρος κίνησης (610 – 660) διατηρείται, δεν αναμένεται δράση προς την μία ή την άλλη πλευρά, αναθεωρώντας κάποια δυνητικά επίπεδα άμεσης προσέγγισης.
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο απόγευμα και το περιεχόμενο των οικονομικών εξαγγελιών, αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας, καθώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικές με την διάθεση του πακέτου ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Αποκρατικοποιήσεις.
Σήμερα
Στις ασιατικές αγορές σταθεροποιήθηκαν τα κέρδη που εμφάνισαν από την αρχή σήμερα Δευτέρα 14/9 με ανανεωμένες προσδοκίες για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αφού η AstraZeneca επανέλαβε τη δοκιμή της φάσης-3, αν και το κλίμα ήταν ακόμη επιφυλακτικό ενόψει μιας μεγάλης εβδομάδας γεμάτης συναντήσεις Κεντρικών Τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο 0,7%, έτοιμος για τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρία. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,85%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,6% αρχικά αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,50%. Ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei πρόσθεσε 0,7% και στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,62%. Οι κινεζικές μετοχές άρχισαν ανοδικά με τον δείκτη των blue-chip να αυξάνεται 0,6%. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,19%.
Τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ, όπως τα e-minis για τον S&P 500, σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 1% μετά από μια μικτή συνεδρία στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Αργότερα αυτήν την εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει τη διήμερη συνάντηση επί της πολιτικής της, όπου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια, ενώ θα επεξεργαστεί την ήδη ανακοινωμένη μετατόπιση στη στόχευση για τον πληθωρισμό.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις τους την Πέμπτη.