Αίτηση για την υπαγωγή της στο Άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η Purdue Pharma, παρασκευάστρια του οπιοειδούς OxyContin. Η εταιρεία καταρρέει υπό το βάρος χιλιάδων αγωγών από πολίτες, αλλά και πολιτειακές αρχές, που ζητούν αποζημιώσεις για την κρίση των οπιοειδών.
Η εταιρεία αντιμετωπίζει κατηγορίες σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ για την αποτυχία της να αποκαλύψει πόσο εθιστικό ήταν το ισχυρότατο παυσίπονό της, υποβαθμίζοντας τις παρενέργειές τους και υπερτονίζοντας τα οφέλη. Η οικογένεια Σάκλερ, στην οποία ανήκει η εταιρεία, κατηγορείται ουσιαστικά ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση των οπιοειδών που στοιχίζει κατά μέσο όρο 130 ζωές ανά τις ΗΠΑ ημερησίως.
Μουσεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλα ιδρύματα έχουν πάψει να δέχονται τις δωρεές της οικογένειας μετά και το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο οι πρακτικές της εταιρείας ενθάρρυναν τους γιατρούς να συνταγογραφούν υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου.
Η Purdue βρισκόταν επί μήνες σε διαπραγματεύσεις για έναν εξωδικαστικό διακανονισμών πολλών δισεκατομμυρίων, προκειμένου να αποφύγει τη δίκη, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει τον Οκτώβριο. Στις 7 Σεπτεμβρίου το Associated Press ;μετέδωσε ότι αναμενόταν να υποβάλλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, γιατί οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο. Την επομένη η εταιρέια διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.
Στις 11 Σεπτεμβρίου κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για τη ρύθμιση 2.000 αγωγών από τοπικές κυβερνήσεις και πολίτες. Ωστόσο ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει αρκετές πολιτείες, που έχουν κινηθεί εναντίον της, όπως η Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ και το Νιου Τζέρσι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters