Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για το «Εξοικονομώ»

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Στις 28 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με την έναρξη υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη «κλειδώσει» ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, κάτι που αποτελούσε μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για να αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα. Όπως είχε γίνει γνωστό, σκοπός του ΥΠΕΝ ήταν ο ενεργειακός στόχος να συσχετισθεί με το εισόδημα του δικαιούχου, σε αντίθεση με το πρώτο «Εξοικονομώ», όπου δεν υπήρχε τέτοια πρόνοια.

Ο λόγος ήταν να περιοριστούν οι απαιτήσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στο τμήμα του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα θα προβλέπει πως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς, για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή για άτομα με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000. Από την άλλη πλευρά, για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο για λειτουργία και το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, αφού η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών στο πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Μέσω του συστήματος, θα γίνονται οι υποβολές αιτήσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αιτήματος υπαγωγής τους.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ΕΕΤ και θα προσφερθεί δωρεάν στο ΥΠΕΝ, για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ». Μάλιστα, χθες υπογράφηκε η σχετική σύμβαση στο ΥΠΕΝ, από τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΕΕΤ, Νίκο Καραμούζη. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, έναντι 15.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το ποσό που δεν καλύπτει η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια του δικαιούχου, πέρα από άτοκο τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, το ποσοστό επιχορήγησης θα εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Γι’ αυτό τον σκοπό προβλέπονται 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ έχουν προστεθεί και κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Έτσι, για παράδειγμα, θα λάβουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Για τις πρώτες 4 κατηγορίες, το ανώτερο ποσοστό επιχορήγησης είναι 70%.