Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα λάβει μέτρα τη Δευτέρα για να αξιοποιήσει την εγχώρια αγοραστική δύναμη, του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο, για την αύξηση της παραγωγής και τη δημιουργία αγορών για νέες τεχνολογίες, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.
Ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστική εντολή που στοχεύει στο κλείσιμο των κενών στις υπάρχουσες διατάξεις της «Αγοράς της Αμερικής», οι οποίες διαμορφώνουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγοράζει κάθε χρόνο, καθιστώντας τις διαδικασίες πιο διαφανείς και δημιουργώντας έναν ρόλο ανώτερου Λευκού Οίκου για την επίβλεψη.
Η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ, που αποτελεί κεντρικό δόγμα της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν, έχει αποτελέσει πρόκληση για προηγούμενες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εδώ.
Οι χαμηλότεροι μισθοί και τα ασθενέστερα περιβαλλοντικά πρότυπα έχουν προκαλέσει την έξοδο των βασικών δυνατοτήτων παραγωγής στην Κίνα και σε άλλες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα τα κενά να γίνονται εμφανή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κορυφαίο κατασκευαστή του κόσμου το 2010 και ήταν υπεύθυνη για το 28% της παγκόσμιας παραγωγής το 2018, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η ανοικοδόμηση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού και η ανάπτυξη νέων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, λένε οι ειδικοί του εμπορίου.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 68 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο σε 14 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να γεμίσουν ράφια με ξένα αγαθά και να προμηθεύσουν εγχώρια εργοστάσια αντισταθμίζοντας την αύξηση των εξαγωγών.
“Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε συμβόλαια, και αυτά είναι χρήματα που μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν για την αναζωογόνηση της βιομηχανικής μας δύναμης και να βοηθήσουν στη δημιουργία αγορών για νέες τεχνολογίες”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η εντολή κατευθύνει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν το κατώτατο όριο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της παραγωγής των ΗΠΑ, για να εμποδίσουν τις εταιρείες που αγοράζει να εισάγουν σε μεγάλο βαθμό ξένα προϊόντα και να τα πωλούν ως αμερικανικά, αφού έκαναν μόνο μικρές τροποποιήσεις.
Η κίνηση είναι μέρος της ευρύτερης ώθησης του Μπάιντεν για αύξηση των μισθών, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού των ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Δεν αποδέχεται την ηττημένη ιδέα ότι η αυτοματοποίηση, η παγκοσμιοποίηση σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε δουλειές εδώ στην Αμερική», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η πρόκληση στην αγορά περισσότερων προϊόντων από τις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει εν μέρει τη διάβρωση πολλών βασικών βιομηχανιών. Σημαντικοί λιανοπωλητές των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της Walmart, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες “Made in America” υψηλού προφίλ, μόνο για να παραπέμψουν αλλοδαπούς κατασκευαστές στη συνέχεια για να πάρουν τα προϊόντα που ήθελαν οι καταναλωτές. Το 2015, ο λιανοπωλητής αντιμετώπισε έρευνα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την επισήμανση προϊόντων που κατασκευάστηκαν μόνο εν μέρει στη χώρα.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι απέρριψαν την ώθηση της κυβέρνησης Τραμπ να επεκτείνει τις εντολές “Buy American” στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού και των φαρμακευτικών προϊόντων, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ερωτηθείς εάν η εντολή θα θεωρηθεί προστατευτική, ο αξιωματούχος είπε ότι ήταν απόλυτα συνεπής με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να συνεργαστεί με εμπορικούς εταίρους για τον εκσυγχρονισμό των παγκόσμιων κανόνων, είπε.
Η διαδικασία που ξεκινά τη Δευτέρα θα “διασφαλίσει ότι χρησιμοποιούμε τις προμήθειες προς τα εμπρός με έναν τρόπο που πραγματικά ενισχύει την εγχώρια ικανότητα, ιδίως σε εκείνους τους τομείς όπου έχουμε μεγάλες ανάγκες και ευπάθειες οικονομικής ή εθνικής ασφάλειας”, είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters