Skip to main content

Παράθυρο για χαμηλότερα πλεονάσματα

Η συζήτηση για μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να ανοίξει αν η Ελλάδα πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη και διασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια σε μακροπρόθεσμη βάση. Στη δήλωση αυτή προέβη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM περιέγραψε με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για μια θετική έκβαση στο -μέχρι στιγμής ανεπίσημο- σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι. Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση τη δυσκολία του εγχειρήματος, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη στο πρόγραμμα και γι’ αυτό ξεκαθάρισε ότι η όποια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει μόνο το 2020. Τόνισε δε ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Ας σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει τον στόχο για χαμηλότερα πλεονάσματα στη διετία 2021-22. Ωστόσο, επιδιώκει -σύμφωνα με πληροφορίες- να πετύχει νωρίτερα μια πρώτη έμμεση μείωση των δημοσιονομικών στόχων αξιοποιώντας ανάλογα την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο μεταξύ, τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαιρέτισαν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα το ακριβό μέρος του δανείου στο ΔΝΤ, ως μια εξέλιξη η οποία θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε επί της ουσίας η προοπτική της πρόωρης αποπληρωμής αλλά μόνο η ανακοίνωση της πρόθεσης της Αθήνας, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της. Σημείωσε όμως ότι ο ίδιος αναμένει θετική υποδοχή από τις χώρες – μέλη και εκτίμησε ότι η διαδικασία θα απαιτήσει περίπου έναν μήνα. 

Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη για δράσεις κατά των «κόκκινων» δανείων, με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πορεία αυτή. Επιπλέον, ο Κερέ επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος -ως προς την ρευστότητα αλλά και ευρύτερα- και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στην πρόοδο που συντελείται από το β’ εξάμηνο του 2015. 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος συνολικά οι λεπτομέρειες για το ελληνικό ζήτημα.

naftemporiki.gr