Skip to main content

Βρετανία: Γιατί ενοχλεί τις επιχειρήσεις το app του κορωνοϊού;

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου παροτρύνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αλλαγές στους κανόνες αυτοαπομόνωσης μετά την παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων εκτός του χώρου εργασίας τους, λόγω της αύξησης των προειδοποιήσεων να παραμείνουν στο σπίτι.

Οι επιχειρήσεις, από καταστήματα μέχρι εργοστάσια αυτοκινήτων, αναφέρουν ότι η λειτουργία του διαταραχθεί καθώς σε μια εβδομάδα πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι  ειδοποιήθηκαν από την βρετανική εφαρμογή για τον κορωνοϊό να παραμείνουν σε αυτοαπομόνωση.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας δείχνουν ότι 520.194 άτομα στην Αγγλία και 9.932 στην Ουαλία ενημερώθηκαν από την εφαρμογή την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου. Πρόκειται για αριθμό- ρεκόρ και για τα δύο έθνη. Αυτό σημαίνει ότι στους παραλήπτες δίνεται η σύσταση να απομονωθούν έως και 10 ημέρες, επειδή είχαν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που εντοπίστηκε θετικός στον Covid-19.

Τι σημαίνουν όμως αυτά τα νούμερα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου;

Ορισμένοι λιανοπωλητές έχουν καταργάψει απουσίες προσωπικού έως και 30%, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Ο διευθύνων σύμβουλος της AsosΝικ Μπάιτον, δήλωσε ότι η επιχείρηση μόδας νιώθει την πίεση στις αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο.

Αντίστοιχα από το εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ απουσίασαν 900 εργαζόμενοι ενώ από το app έχει επίσης δει διαταραχές στη λειτουργία της και η Rolls Royce, όπως ανέφερε το BBC την Πέμπτη. Σε ορισμένες βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος παρατηρείται μείωση έως και το 10% του εργατικού δυναμικού.

Καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να άρει σχεδόν όλα τους περιορισμούς για την Αγγλία στις 19 Ιουλίου, η κυβέρνηση αναζητεί ένα τρόπο να αλλάξει τους κανόνες για την αυτοαπομόνωση καθώς το ζήτημα επιφέρει «σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις».

Προβλέποντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, δεδομένου ότι τα κρούσματα ανξάνονται γρήγορα και οι περιορισμοί χαλαρώνουν, η επικεφαλής της βρετανικής εμπορικής ένωσης για επιχειρήσεις λιανικής, Έλεν Ντίκινσον, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει ένα σχέδιο ώστε τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή εκείνα με αρνητικό τεστ να μην χρειάζεται πλέον να παραμένουν σε καραντίνα όταν το σύστημα παρακολούθησης τους ειδοποιεί ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg