Skip to main content

Στο Eurogroup της Παρασκευής η πρόωρη μερική εξόφληση του ΔΝΤ

Το αίτημα της πρόωρης μερικής εξόφλησης του χρέους στο ΔΝΤ θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Ποια δάνεια αφορά η πρωτοβουλία και ποιο θα είναι το όφελος για το ελληνικό δημόσιο.

Η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου της Ελλάδας από το ΔΝΤ, που είχε συζητηθεί με τους θεσμούς και είχε «παγώσει» προσωρινά καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές.

«Θέλουμε τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος, από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, θα εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειωτέον, η απαλλαγή της Ελλάδας από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ αναμένεται να βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους, γεγονός που θα συνδράμει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), με τρόπο ώστε να υποβοηθηθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και να διευκολυνθεί το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το ζητούμενο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και επειδή απαιτούνται τεχνικές διαδικασίες που θα πρέπει να μεσολαβήσουν το «πράσινο φως» θα πρέπει να ανάψει νωρίτερα από το Eurogroup.

Υπέρ του ελληνικού αιτήματος είχε ταχθεί ανοικτά ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Ωστόσο, προεκλογικά, η θετική απάντηση από την πλευρά των θεσμών είχε συνδεθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για το ακριβό τμήμα της οφειλής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 5%. Έτσι, θα απαλλαγεί από ένα πολύ ακριβό κομμάτι χρέους διαθέτοντας μέρος του αποθεματικού το οποίο έχει κόστος χαμηλότερο του 2% για την Ελλάδα. 

naftemporiki.gr