Skip to main content

Ραντεβού με τα funds στο Λονδίνο

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Xωρίς το βάρος επικείμενων εθνικών εκλογών, όπως πέρυσι και απαλλαγμένοι από τη σκιά δημοψηφισμάτων τύπου Brexit, όπως πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, αλλά με σειρά θεμάτων να αποτελούν ακόμα «αγκάθι» για το ελληνικό επιχειρείν, οι επικεφαλής του Χρηματιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και 29 εισηγμένες εταιρείες ετοιμάζονται για το 11ο ραντεβού τους στο Λονδίνο με εκπροσώπους διεθνών funds στις 20-22 Σεπτεμβρίου.

Για μία ακόμα χρονιά -η πρώτη που θα βρει το Χρηματιστήριο ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά κατόπιν σχετικής απόφασης του οίκου FTSE λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του περσινού roadshow του Χ.Α. στη βρετανική πρωτεύουσα- οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας αλλά και επιμέρους θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στην πορεία των εταιρειών.

Ωστόσο, ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στο 11th Annual Greek Roadshow αλλά και η υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση αυτών μαρτυράει πως οι Έλληνες επιχειρηματίες εξακολουθούν να πιστεύουν στο στοίχημα της ανάπτυξης ή έστω να προσπαθούν από την πλευρά τους προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να επηρεάζεται από τα ευρωπαϊκά δρώμενα, ενώ στο εγχώριο τοπίο παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν σημαντικό αριθμό μελών Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένων και των επικεφαλής στις διοικήσεις ορισμένων εκ των συστημικών τραπεζών. Επιπλέον, στα προαπαιτούμενα για την υποδόση περιλαμβάνονται και οι αλλαγές του νομικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης του δανεισμού σε βιώσιμες επιχειρήσεις και τα του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις των εταιρειών διαχείρισης NPLs από την εποπτική αρχή.

Το Χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής και περιμένει τις εξελίξεις που σύντομα θα συντελεστούν, καθώς σήμερα συγκαλείται το EWG που θα δώσει το πρώτο στίγμα σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχουμε μπροστά μας και άλλες ημερομηνίες – κλειδιά, όπως η ΔΕΘ, που έχουν σημαντικό ειδικό βάρος για το Χρηματιστήριο, καθώς προσδοκάται να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για το ‘’μεγάλο ζητούμενο’’ για την ελληνική οικονομία: την αναδιάρθρωση του δυσβάστακτου χρέους ύψους 328,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ώστε να αποκτήσουν ρεαλισμό τα σενάρια επανεκκίνησης της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας. Είναι φανερό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ρότα του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα αλλάξει, οι συναλλαγές θα αυξηθούν και η ανοδική κίνηση είναι ιδιαίτερα πιθανή» δηλώνει στη «Ν» επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρείας που δίνει κάθε χρόνο το παρών στο ελληνικό διήμερο του Λονδίνου. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η σημερινή συνάντηση των Ελλήνων υπουργών με τον Π. Μοσκοβισί είναι επίσης ιδιαίτερα κομβική σε ό,τι αφορά τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης επίσης αναμένεται να βρεθεί στο Λονδίνο, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης εκπροσώπου της κυβέρνησης από τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ένα στοιχείο στο οποίο αναμένεται να επιμείνει ο κ. Γκότσης αφορά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ε.Κ. για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος για τις ΑΕΕΑΠ και τους λοιπούς ΟΣΕΚΑ, που πρόσφατα επιβαρύνθηκαν σημαντικά. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει καθετί που σχετίζεται με την αναπτυξιακή διαδικασία. Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία αλλά και στην υλοποίηση θεσμών που μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία» δήλωνε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ε.Κ.

Στελέχη του Χρηματιστηρίου θα πραγματοποιήσουν και επαφές με εκπροσώπους του διεθνούς οίκου FTSE, χωρίς στην πραγματικότητα να αναμένεται επαναφορά στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών κατά την επικείμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η ύπαρξη των capital controls και το κλειστό Χρηματιστήριο για περίπου ένα μήνα ήταν οι κύριοι λόγοι που επικαλέστηκαν πέρυσι τα στελέχη του FTSE για την απόφασή τους να μετατάξουν την εγχώρια αγορά σε προηγμένη αναπτυσσόμενη, 14 χρόνια μετά την είσοδό της στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού κάθε εισηγμένης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη σαφής εικόνα, δεδομένου ότι ο Αύγουστος δεν ευνοεί τη διαμόρφωση σχετικών λιστών. Συνήθως οι τράπεζες αλλά και εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η Folli Follie, ο Όμιλος Μυτιληναίου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε αριθμό κλεισμένων one to one meetings.

Ο αριθμός των περσινών ραντεβού κινήθηκε σε επίπεδα πέριξ των 600 με περισσότερους από 100 διαχειριστές ξένων funds να συναντούν τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών. Ονόματα όπως οι Μorgan Stanley, UBS, Blackrock, Adelphi Capital, Argos, Armajaro, Belgravia Capital, Canyon Partners, Compass Asset Mgmnt, Fidelity, Gladstone Capital, Hermes, Invesco, Lazard, Lupus Alpha, Pimco, T Rowe Price θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθούν και φέτος στο 11th Annual Greek Roadshow.

Χορηγοί

Xορηγοί του φετινού 11th Annual Greek Roadshow είναι οι: Εuroxx Xρηματιστηριακή, Βeta ΑΧΕΠΕΥ, Eurobank Equities, Alpha Finance, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Μorgan Stanley, Εθνική Χρηματιστηριακή, Pantelakis Χρηματιστηριακή και Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Χορηγός φιλοξενίας θα είναι και πάλι το Bloomberg.

Ποιες εταιρείες θα δώσουν το «παρών»

Οι εταιρείες που θα δώσουν φέτος το «παρών» είναι: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς, Aegean Airlines, Attica Bank, Creta Farm, Ελλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική – Άνεμος, Folli – Follie, Fourlis, ΓΕΚ – Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλεια, Lamda Development, MIG, Mls, Motor Oil, Μυτιληναίος, Μέτκα, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκκρεμεί οριστική απάντηση από τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Σε ό,τι αφορά το στελεχικό δυναμικό των παραπάνω εταιρειών, μεταξύ άλλων θα βρεθούν στο Λονδίνο οι: Νίκος Καραμούζης (Eurobank), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Μαρινόπουλος (Πειραιώς), Γιώργος Κουτσολιούτσος (Folli Follie), Απόστολος Πεταλάς (Fourlis), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Aναστάσιος Καλλιτσάντσης (Eλλάκτωρ), Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Δημήτριος Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος – Μέτκα), Kωνσταντίνος Φρουζής (Creta Farm), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ – Τέρνα), Ιωάννης Καματάκης (ΜLS).