Με ισχυρούς, αν και βραδύτερους σε σχέση με προηγούμενο διάστημα, ρυθμούς, έτρεξε η τουρκική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο. Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό ήταν και το τελευταίο τρίμηνο ισχυρών επιδόσεων, καθώς η γειτονική χώρα έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη νομισματική κρίση, που δεν λέει να κοπάσει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η τουρκική οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπυξης 5,2% το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από 7,3% το πρώτο και έναντι ρυθμών 7,4% το 2017. Παρά την επιβράδυνση εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των οικονομιών του G20.
Στον απόηχο των στοιχείων η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρά, με την ισοτιμία στις 6,47 λίρες ανά δολάριο, έναντι 6,4850 λιρών ανά δολάριο πριν την ανακοίνωσή τους, παρόλο που τα στοιχεία ήταν ελφαρώς κατώτερα των προσδοκιών, με τους αναλυτές σε δημοσκοπήσεις των Reuters και Bloomberg να βλέπουν ανάπτυξη 5,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Κατά τα 15 χρόνια του στην εξουσία είτε από τη θέση του προέδρου είτε από εκείνη του πρωθυπουργού, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει να επιδείξει άκρως εντυπωσιακές επιδόσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, υπερδιπλασισμός του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων.
Ωστόσο η πολιτική των τελευταίων ετών οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου «υπερθέρμανση», που καθιστά την Τουρκία έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους στην μεγάλη κρίση των αναδυόμενων αγορών. Η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ εντείνει τις πιέσεις και οι ειδικό προβλέπουν ότι η εικόνα των επόμενων τριμήνων θα είναι πολύ διαφορετική για το τουρκικό ΑΕΠ.
Τα σενάρια για το προσεχές μέλλον
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στο σύνολο του 2018 υπολογίζεται ότι η τουρκική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 3,3%.
Οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις είναι εδώ, όπως επισημαίνει σε σημείωμά της η Capital Economics. H ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε από το 6,5% τον Μάιο στο 3,2% τον Ιούνιο- τη χειρότερη επίδοση από το 2016.
Οι αναλυτές της CE είναι από τους πλέον απαισιόδοξους, αναμένοντας όχι απλώς στασιμότητα, αλλά συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 2,4% το δεύτερο εξάμηνο και στις αρχές του 2019.
naftemporiki.gr