Skip to main content

Γερμανία: Λείπουν 150.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό

Τα επίσημα στοιχεία προκαλούν εντύπωση: σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 154.000. Ακόμη και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, όταν άρχισε το πρώτο lockdown καταγράφονται -83.000 εργαζόμενοι. «Πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ψάχνουν κόσμο, αλλά δεν βρίσκουν», λέει η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του συνδέσμου DEHOGA, που εκπροσωπεί περίπου 65.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Πού πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Στο δεύτερο lockdown, που κράτησε σχεδόν επτά μήνες, φαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους για γρήγορη επιστροφή στο επάγγελμα και προτίμησαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί απασχολούνται πλέον στο λιανικό εμπόριο ή ακόμη και στον ανερχόμενο κλάδο των logistics», λέει η επικεφαλής της DEHOGA. Άλλοι πάλι, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν στη νότια Γερμανία, αναζήτησαν καλύτερη τύχη στη γειτονική Αυστρία ή και στην Ελβετία, όπου είχαν ανακληθεί πιο νωρίς τα περιοριστικά μέτρα.

Ζήτηση και για εποχικούς εργαζόμενους

 Σύμφωνα με την DEHOGA οι επιχειρηματίες του κλάδουν αναζητούν κυρίως μάγειρες, καθώς και εξειδικευμένο ξενοδοχειακό προσωπικό. Λείπουν όμως και οι εποχικά εργαζόμενοι, που πολλές φορές έρχονται από το εξωτερικό για να απασχοληθούν στους πιο εντατικούς μήνες της σεζόν. Στην StepStone, ιστοσελίδα στην οποία δημοσιεύονται αγγελίες εργασίας, οι καταχωρήσεις για νέους εργαζόμενους στον κλάδο τον Απρίλιο του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Αυτές αφορούν κυρίως υπαλλήλους ξενοδοχείων, σερβιτόρους και βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα.

Η Ίνγκριντ Χάργκες απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς «να φροντίσουν για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, να προσφέρουν μία προοπτική στους ίδιους τους επιχειρηματίες, αλλά και στους εργαζόμενους». Κατά την άποψή της η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο «για να μειώσει την επιβάρυνση των εργοδοτών». Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί καταλογίζουν ευθύνες και στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Η Σουζάνε Φερσλ, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) προειδοποιεί ότι οι επιχειρηματίες που σήμερα διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού θα πρέπει να επανεξετάσουν και τη δική τους συμπεριφορά, καθώς, όπως επισημαίνει, «το μισθολογικό ντάμπινγκ και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας ήταν φαινόμενα ιδιαίτερα διαδεδομένα στον συγκεκριμένο κλάδο, ακόμη και πριν από την πανδημία».