Skip to main content

WSJ: Η Ελλάδα επιστρέφει σε θυελλώδεις αγορές

Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας, αλλά και δημοσιονομική πειθαρχία γράφει η Wall Street Journal, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Ωστόσο, παρατηρεί, έχει μία μεγάλη πρόκληση μπροστά του: Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από το μνημόνιο, την ώρα που οι αγορές ομολόγων χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα ύστερα από αρκετά χρόνια ηρεμίας.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί άμεσα από τις αγορές ομολόγων, χάρη σε ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, που έχτισε στα τέλη του προγράμματος. Θα πρέπει όμως να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογά της, εάν θέλει να ξανασταθεί στα πόδια της οικονομικά τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας τα έκτακτα δάνεια από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης» επισημαίνεται στο άρθρο της κορυφαίας αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας. 

Σε αυτό υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι αρκετά άνω του 4%- επίπεδο, που θεωρείται απαγορευτικό για τα σφιχτά δημοσιονομικά της χώρας. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, «η οποία πηγάζει εν μέρει από την αβεβαιότητα για το εάν η Αθήνα θα εγκαταλείψει τη λιτότητα, εντείνεται από την οικονομική αναταραχή στη γειτονική Τουρκία και την Ιταλία» αναφέρεται. 

Η Αθήνα, θυμίζει η WSJ, έχει δοκιμάσει τις αγορές ομολόγων δύο φορές από τον Ιούλιο του 2017, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για περισσότερες εκδόσεις αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της νευρικότητας στις αγορές, που πηγάζει από την Ιταλία. 

«Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης προσπάθησε να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες των ψηφοφόρων, που έχουν εξαντληθεί από δεκαετή ύφεση και εκείνες των αγορών και των πιστωτών της Ευρωζώνης που δεν θέλουν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα οχταετή προγράμματα» σχολιάζει η εφημερίδα και συνεχίζει: 

«Παρά το τέλος του προγράμματος στήριξης, η Ελλάδα παραμένει η πιο εύθραυστη χρηματοοικονομικά χώρα της Ευρωζώνης, ευάλωτη στην αστάθεια της αγοράς».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών, Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος σημειώνει πως εάν το κριτήριο της επιτυχίας του προγράμματος είναι το εάν η χώρα ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, τότε έχει αποτύχει. Η Ελλάδα, εξηγεί, έχασε την τριετή περίοδο ανάκαμψης και ευημερίας της Ευρωζώνης, η οποία πρόσφερε άφθονη ρευστότητα και χαμηλό κόστος ενέργειας. Οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια νωρίτερα την πρόλαβαν και την αξιοποίησαν για την ανάκαμψή τους.

«Υπάρχει μία γενικότερη μείωση της όρεξης για ρίσκο. Οι επενδυτέ το αποφεύγουν για μία σειρά από λόγους: Ιταλία, Τουρκία, ενεργειακή αγορά και εμπόριο» σημειώνει από την πλευρά του ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος πολιτικού ρίσκου στην εταιρεία συμβούλων Teneo Intelligence.

naftemporiki.gr