Skip to main content

«Κακό» το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου για τις ευρωαγορές

«Άσχημο» ήταν το ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών για τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ανανεωμένες ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, μετά και τα νέα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, «βύθισαν» και σήμερα τους δείκτες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,02% στις 6.059 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,37% στις 10.016 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 2,41% στις 4.541 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,73% στις 352,89 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμη και στο -3,3%.

Ο δείκτης, ο οποίος έκλεισε τον Αύγουστο με απώλειες 8,5%, διαπραγματεύεται πλέον στις 15,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων του, από τις 17,4 φορές που βρισκόταν τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χτες έκλεισε ένας από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων τεσσάρων ετών, εξαιτίας των εξελίξεων στην Κίνα. Υπολογίζεται ήδη ότι έχουν χαθεί πάνω από 5,7 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές, ενώ και η μεταβλητότητα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο ταμπλό τώρα, η Man Group υποχώρησε κατά 7,2%, καθώς διαρροές αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές κάλεσαν την πρόεδρο του βραχίονα της εταιρείας στη χώρα, προκειμένου να καταθέσει για την πορεία της αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Στον αντίποδα, η Elekta σημείωσε κέρδη 7,9%, καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η εταιρεία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, σκιαγραφώντας τις προοπτικές ιδιαιτέρως θετικές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2012 τον Ιούλιο. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 10,9% από 11,1% που ήταν τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης μεταποίησης (PMI) στην Κίνα υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών τον Αύγουστο, διαμορφούμενος στις 49,7 μονάδες έναντι των 50 μονάδων του Ιουλίου. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 49,8 μονάδες.