Skip to main content

Τι σημαίνει η απόφαση του Κατάρ να επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία

Μετά την Τουρκία ήρθε και η σειρά της Γερμανίας να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Κατάρ για σημαντικές επενδύσεις. Η συμφωνία έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο, κατά την οποία το Κατάρ επιχειρεί να προσεγγίσει οικονομίες της Δύσης, για να αποφύγει την απομόνωση, στην οποία επιχειρεί να το κρατήσει η Σαουδική Αραβία, και να αντισταθμίσει τις ψυχρές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Παράλληλα συμπίπτει με τα σχέδια της κινεζικής HNA για έξοδο από την Deutsche Bank, τα οποία και θα αφήσουν στο εμιράτο τον τίτλο του κορυφαίου μετόχου της γερμανικής τράπεζας.  

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο εμίρης Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θανί ανακοίνωσε ότι το εμιράτο θα πραγματοποιήσει άμεσες επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ στη Γερμανία σε ορίζοντα πενταετίας, σε μία σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας. 

«Για να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στη γερμανική οικονομία και τη σπουδαιότητα των επενδύσεών μας σε αυτήν, ανακοινώνω τα σχέδιά μας για επιπλέον επενδύσεις 10 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. 

Σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο, που λαμβάνει χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα, ο εμίρης υπενθύμισε επίσης ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ, αν και ο όγκος του υποχώρησε ελαφρά το 2017, και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω τόνωσή του. 

Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της έσπευσε να επισημάνει ότι καλωσορίζει τις επενδύσεις από το Κατάρ. Και αυτό, εάν δεν πρόκειται για μία τυπική δήλωση ευγένειας, έχει τη σημασία του, την ώρα που η Γερμανία επιλέγει να «φρενάρει» τις ξένες εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητους για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια τομείς. 

Για το Κατάρ η ενίσχυση των δεσμών με τη Γερμανία έχει ίσως μεγαλύτερη πολιτική παρά οικονομική σπουδαιότητα. Για το Βερολίνο τα οφέλη θα μπορούσαν να βρίσκονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν προσδιορίστηκε πού θα έρθουν οι επενδύσεις των 10 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως να ζητηθεί μία στήριξη της Deutsche Bank, στη μορφή αύξησης του μεριδίου, που σήμερα κινείται κοντά στο 9%. 

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που το εμιράτο θα λειτουργεί ως «λευκός ιππότης» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. . 

naftemporiki.gr