Skip to main content

Χωρίς Ελλάδα και με… μπόλικη Ιταλία το σημερινό Eurogroup

Στη Βιέννη -ένεκα της αυστριακής προεδρίας της Ε.Ε.- συνεδριάζουν σήμερα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον ιταλικό προϋπολογισμό να «μονοπωλεί» την επίσημη ατζέντα των συζητήσεων.

Η ελληνική οικονομία, από την πλευρά της, είναι απούσα από τις επίσημες -τουλάχιστον- διεργασίες, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξει παρασκηνιακή συζήτηση για το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, εν όψει και της άφιξης των θεσμών την επόμενη εβδομάδα.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Μάριο Σεντένο και Πιερ Μοσκοβισί έδωσαν το κλίμα της ημέρας, αναφερόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στο ιταλικό ζήτημα.

«Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει τις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ρώμης η μείωση του τεράστιου χρέους.

«Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα» τόνισε ενδεικτικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ευρω-ομάδας.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, επέμεινε στην ανάγκη «τακτοποίησης» των δημοσιονομικών μεγεθών, σημειώνοντας δε, ότι η Ιταλία έχει ήδη επωφεληθεί σημαντικά από την ευελιξία των ευρωπαϊκών κανόνων.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης καλούνται έως τις 15 Οκτωβρίου να υποβάλλουν στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση της Ιταλίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης φόρων και αύξησης δαπανών, γεγονός το οποίο οδήγησε άνω του 3% την απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα έχει αλλάξει άρδην, καθώς ο Τζουζέπε Κόντε δεσμεύτηκε για τη μείωση του ελλείμματος, εξέλιξη η οποία επανέφερε τις ιταλικές αποδόσεις κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3%.

naftemporiki.gr