Από την ερχόμενη Τετάρτη, η Μάλτα θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους επισκέπτες εκτός αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Μάλτας, η ταξιδιωτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι προκαλεί σύγχυση.
Αυτή εξέλιξη έχει δημιουργήσει παράλληλα φόβους ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική δεδομένου ότι η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει ο Guardian.
Ανακοινώνοντας την απόφαση της Μάλτας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να αισθάνονται ασφαλείς.
Η κίνηση της Μάλτας έρχεται την ώρα που αρκετές χώρες «βλέπουν» αύξηση των λοιμώξεων που οφείλονται στο πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, με τον αριθμό των νέων καθημερινών κρουσμάτων στα τουριστικά σημεία της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας να αυξάνονται ταχύτερα ή ευρέως με τον ίδιο ρυθμό όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζει ο Guardian.
Παρόλα αυτά η Βρετανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) είναι πεπεισμένη ότι οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί. «Κανείς δεν έχει την κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα είναι πολύ πρόθυμοι να αφήσουν τους Βρετανούς παραθεριστές να επιστρέψουν», ανέφερε εκπρόσωπος της Ένωσης. «Γενικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι πολύ πρόθυμοι να καλωσορίσουν τους Βρετανούς παραθεριστές, ειδικά εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως», πρόσθεσε.
Ακόμα κι έτσι όμως, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί οδηγώντας μάλιστα πολλές φορές σε πιέσεις από τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το καλοκαίρι τους. Όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν καταγραφεί βίαια περιστατικά, περιπτώσεις απειλών και επιθετικότητας από άτομα που απαιτούν τη δεύτερη δόση νωρίς από τους γιατρούς για να τους επιτραπεί ταξιδέψουν. Σε ένα περιστατικό μάλιστα, το προσωπικό εμβολιασμού κάλεσε την αστυνομία αφού ανησύχησε για την ασφάλειά του.
Η απόφαση της Μάλτας απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω εάν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Στην πραγματικότητα η απαγόρευση ισχύει για παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμβολιάζει παιδιά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν μόνο τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα αν έχουν αρνητικό τεστ και συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους γονείς.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με το OurWorldinData, στο δεκαπενθήμερο που μας πέρασε οι καθημερινές λοιμώξεις στην Ισπανία και την Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν, από κυλιόμενους μέσους όρους επτά ημερών 76 και 35 ανά εκατομμύριο αντίστοιχα σε 316 και 149, ενώ οι περιπτώσεις στην Πορτογαλία διπλασιάστηκαν από 120 σε 253.
Η Γαλλία, οριακά πίσω από την καμπύλη, έχει δει τις λοιμώξεις να αυξάνονται από 29 σε 49 ανά εκατομμύριο. Η Γερμανία παραμένει σχετικά σταθερή σε περίπου εννέα καθημερινές λοιμώξεις ανά εκατομμύριο.
Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, την προηγούμενη εβδομάδα συνέστησε στους Γάλλους να αποφύγουν τις διακοπές τους στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εκτός εάν είχαν ήδη κάνει κράτηση, λέγοντας ότι «ήταν καλύτερο να παραμείνουν στη Γαλλία ή να πάνε σε άλλες χώρες».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό το βράδυ της Δευτέρας. Στο διάγγελμα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Τα αυστηρότερα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνονται αναπόφευκτα καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να συγκρατήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, με πιθανό το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμούς εισόδου – ειδικά στις βόρειες χώρες των οποίων οι οικονομίες δεν εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον τουρισμό, τονίζει ο Guardian.
Τον περασμένο μήνα, όταν οι μολύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σημαντικά γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού στη Δυτική Ευρώπη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, έφερε στο τραπέζι την απαγόρευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά η πρόταση συνάντηση τις αντιδράσεις των νότιων χωρών.
Η βρετανική τουριστική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη για την Ευρώπη και τη χώρα μας, και την πιο σημαντική αγορά για την Ισπανία. Επομένως, οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό θα αντισταθούν όσο μπορούν σε οποιαδήποτε νέα πίεση εκ του βορρά για περιορισμούς εισόδου σε ολόκληρη την ΕΕ.
naftemporiki.gr