Skip to main content

Άρχισαν και πάλι οι πλειστηριασμοί

Από την έντυπη έκδοση 

Οι πρώτοι «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί πραγματοποιήθηκαν κανονικά χθες με τις γνωστές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία. Η επανεκκίνηση έγινε με 588 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να είναι προγραμματισμένοι επί τριημέρου, ενώ το 2019 προβλέπονται περίπου 50.000 πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα, μετά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών λόγω θέρους, από χθες Τετάρτη τέθηκε σε επαναλειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών, επιτρέποντας σε ιδιώτες, αλλά κυρίως στις τράπεζες να επισπεύσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

Πενταπλασιασμός 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των συστημικών ομίλων είναι να πενταπλασιάσουν σε βάθος διετίας τον όγκο των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων (από περίπου 10.000 έως τα τέλη Ιουλίου σε 50.000 το 2019), γεγονός που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα από ρευστοποιήσεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με βάση τους στόχους, οι οποίοι πρόκειται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τις προσεχείς ημέρες, οι τράπεζες σχεδίαζαν να ανακτήσουν μέσω πλειστηριασμών 200 εκατ. ευρώ από το καταναλωτικό, 2,9 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και 7,5 δισ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Ο νόμος Κατσέλη
Την ίδια στιγμή, από τις 15 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και το υποχρεωτικό άνοιγμα των περιουσιακών δεδομένων των οφειλετών που έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί εξ αυτών να βρεθούν εκτός των ευεργετικών διατάξεων. Πρόκειται για οφειλέτες με δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα μπορούσαν να αποπληρώνονται, με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ήταν χαμηλότερα κατά 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τις 29 Νοεμβρίου 2017, που τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, έως και τα τέλη Ιουλίου 2018 έγιναν 10.160 πλειστηριασμοί. Από αυτούς οι 4.245 κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ οι 2.263 ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με την τράπεζα. Σε 3.652 περιπτώσεις τα ακίνητα άλλαξαν χέρια, με τα ίδια τα ιδρύματα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Το επόμενο τετράμηνο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμοί, ο αριθμός των οποίων θα αγγίξει τις 50.000 το 2019.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται για τους e-πλειστηριασμούς η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-auction.gr.

Η πλατφόρμα θα διαθέτει νέα εργαλεία αναζήτησης, όπως την περιοχή, το εμβαδόν και την τιμή του ακινήτου, ενώ αναμένεται να προστεθούν και φωτογραφίες, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερομένων.