Skip to main content

Πώς ο σινο-αμερικανικός «πόλεμος» ανοίγει πληγές σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα ανοίγει ολοένα και περισσότερες πληγές ανά τον πλανήτη. Δοκιμάζει τις αντοχές αμερικανικών και κινεζικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πλήττει τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Ασίας και λυγίζει τα εξαρτώμενα από τις εξαγωγές εργοστάσια της Ευρώπης. 

Μετά την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά, από ρούχα έως εργαλεία και ηλεκτρονικά είδη, την περασμένη Κυριακή και την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλλει αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο την αμερικανική σόγια, το αργό πετρέλαιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά της Ουάσιγκτον, οι όποιες ελπίδες για άμβλυνση της αντιπαράθεσης χάθηκαν. Όλοι τώρα κάνουν λόγο για μία παρατεταμένη εμπορική κρίση, που δύσκολα θα επιλυθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να εντείνει τους φόβους για ύφεση σε μία παγκόσμια οικονηομία που ήδη εκπέμπει πολλαπλά σήματα S.O.S. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει στον ισχυρισμό του ότι οι εμπορικοί πολέμοι κερδίζονται εύκολα, η πραγματικότητα φαίνεται να δικαιώνει εκείνους που προειδοποιούσαν πως όλοι θα βγουν χαμένοι από μία τέτοια κατάσταση. Αλώβητη δεν μπορεί να μείνει καμία οικονομία σε ένα έντονα διασυνδεδεμένο παγκόσμιο σύστημα. Αλλά και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές των ΗΠΑ που υποτίθεται θέλει ο Τραμπ με την πολιτική του να προστατεύσει πληρώνουν επίσης το τίμημα

Η μηνιαία έρευνα της Wall Street Journal έδειξε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2012. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε στο 40% από μόλις 29% τον Ιούλιο και 23% πριν από ένα χρόνο. 

Στην Ευρώπη η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης και ο μεταποιητικός κλάδος συνολικά στην ήπειρο συρρικνώνεται εδώ και μήνες. Στην Ιαπωνία οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των μεταποιητικών βιομηχανιών έκαναν βουτιά 6,9% το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Στη Νότια Κορέα οι εξαγωγείς υποφέρουν με τις πωλήσεις τους προς την Κίνα να κάνουν βουτιά 21,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και τις συνολικές εξαγωγές να μειώνονται 13,6%. 

Ο αντίκτυπος των δασμών είναι ιδιαίτερα αισθητός στους τομείς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τις πρώτες ύλες για ημιαγωγούς και αυτοκίνητα. Η αβεβαιότητα όμως διαπερνά όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας ανεξαιρέτως και στέλνει τους επενδυτές στα καταφύγια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal