Skip to main content

Aνοδικά η ελληνική μεταποίηση

Ιδιαίτερα θερμός μήνας αναδείχθηκε ο Αύγουστος για την ελληνική μεταποίηση, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές «είδαν» τις λειτουργικές συνθήκες να βελτιώνονται ακόμη περισσότερο, χάρη στη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής και στις νέες παραγγελίες. 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 54,9 μονάδες, από 54,6 μονάδες τον Ιούλιο, επιμηκύνοντας την περίοδο ανάπτυξης που άρχισε τον Ιούνιο του 2017. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών και σηματοδότησε έντονη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας. 

Βασικός παράγοντας της συνολικά εντονότερης ανάπτυξης ήταν η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα, η οποία εκτινάχθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών. Η ανάπτυξη συνδέθηκε με την εντονότερη ζήτηση των πελατών και τη μεγαλύτερη αύξηση των νέων εργασιών. 

Ο ρυθμός αύξησης ήταν ένας από τους εντονότερους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 12 ετών και, σε γενικές γραμμές, έντονος.
Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο. 

Η άνοδος αποδόθηκε στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό και το εσωτερικό, καθώς ο όγκος νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί σε διάστημα τριών μηνών. 

«Η ελληνική μεταποίηση παραμένει φωτεινό σημείο στην Ευρωζώνη, με την παραγωγή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες να παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση», εκτιμά ο Σάιαν Τζόουνς, οικονομολόγος της IHS Markit. 

Κατ’ αντιστοιχία με τα ενισχυμένα επίπεδα ζήτησης, οι παραγωγοί αγαθών υπέδειξαν εντονότερο βαθμό εμπιστοσύνης ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αισιοδοξίας κατέγραψαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς οι εταιρείες υπέδειξαν θετικό κλίμα το οποίο πηγάζει από τις ελπίδες για συνεχιζόμενη βελτίωση των επιπέδων ζήτησης των πελατών και από την κυκλοφορία νέων προϊόντων.