Skip to main content

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα στις αναδυόμενες αγορές

Δίχως τέλος συνεχίζονται οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, καθώς μετά την Τουρκία και την Αργεντινή, τη σκυτάλη των απωλειών παίρνει η Νότια Αφρική και η Ινδονησία.

Τα ομόλογα της αφρικανικής χώρας τελούν υπό οξύτατη πίεση, ενώ το εθνικό νόμισμα, το ραντ, διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον, ετών.

Στο μεταξύ, ο δείκτης MSCI για τις Αναδυόμενες Αγορές καταγράφει απώλειες για έκτη διαδοχική ημέρα, με τις σωρευτικές απώλειες να αποδεικνύονται οι χειρότερες των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ισχυρό πλήγμα έχει δειχθεί και η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδονησίας, με τις μετοχές να κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εν μέσω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, του ρουπία.

Ο «πυρετός» των αναδυόμενων αγορών, όπως αποδεικνύεται άλλωστε, έχει αρχίσει να επηρεάζει ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες αυτού του -τόσο σημαντικού για την παγκόσμια οικονομία- γκρουπ χωρών.

Ο αρνητικός τόνος είχε δοθεί από την Τρίτη, όταν τα ευοίωνα στοιχεία του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, εξέλιξη η οποία συνεπαγόταν την ενδυνάμωση του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, η Νότια Αφρική ανακοίνωνε την υπαναχώρηση της εγχώριας οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το μακρινό… 2009.

«Πρόκειται για έναν μεταδοτικό ιό, ο οποίος εξαπλώνεται από αναδυόμενη οικονομία σε αναδυόμενη οικονομία» εξηγεί στο Bloomberg o Σάμεερ Γκουέλ, αναλυτής της Deutsche Bank για την Ασία.

«Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί και οι χώρες με αρνητικές ειδήσεις, όπως αδύναμη ανάπτυξη, προβληματικό εξωτερικό ισοζύγιο και υψηλό πληθωρισμό, αντιμετωπίζουν ισχυρά sell-offs» επισημαίνει από την πλευρά του, ο Κόγι Φουκούγια, αναλυτής της FPG Securities στο Τόκιο.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την Τουρκία παραμένουν «ζωντανές», καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πράξει αρκετά, ώστε να βάλει ένα οριστικό τέλος στη διαρκή διολίσθηση της λίρας.

Ταυτόχρονα, οι οικονομικές προοπτικές της Αργεντινής έχουν εξασθενήσει σημαντικά, με τον πρόεδρο Μάκρι να καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευση της εκταμίευσης των πρώτων δόσεων του προγράμματος βοήθειας του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr