Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι φόβοι για νέες αναταράξεις επανέρχονται στο προσκήνιο. Δεν είναι μόνο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, που προέβη στην άκρως δυσοίωνη διαπίστωση ότι σήμερα ο κόσμος είναι όσο ευάλωτος είναι και το 2008. Οίκοι αξιολόγησης, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι όλοι συμφωνούν ότι οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές είναι ανησυχυτικές. Τα πρώτα «θύματα» είναι τα νομίσματα ακριβώς αυτών των οικονομιών, που λειτουργούν ως εστίες «φωτιάς». Τα μεγαλύτερα είναι τα ακόλουθα:
Πέσο Αργεντινής
Η Αργεντινή έτρεξε στην αγκαλιά του ΔΝΤ και εξασφάλισε ένα δάνειο 50 δισ. δολαρίων. Αυτό δεν καθησύχασε παρά για λίγα 24ωρα τους επενδυτές. Με τον Μαουρίτσιο Μάκρι να αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη» και να ανακοινώνει δραστικές περικοπές δαπανών και φόρο στις εξαγωγές, το πέσο παραμένει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 52% φέτος, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο στο… 60%.
Λίρα Τουρκίας
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 45% της αξίας του από τις αρχές του έτους και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πτώση του. Τα χθεσινά στοιχεία για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 17,9% πυροδότησαν νέο σφυροκόπημα της λίρας, το οποίο δεν σταμάτησε ούτε μετά τη διαβεβαίωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές θεωρούν πως η όποια αύξηση των επιτοκίων ίσως να έρχεται πολύ αργά. Ανησυχούν δε τόσο για τα δημοσιονομικά σχέδια του Ερντογάν όσο και για την εξέλιξη των σχέσεών του με τις ΗΠΑ.
Ρεάλ Βραζιλίας
Ακόμη μία μεγάλη αναδυόμενη αγορά βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ μάλιστα οδεύει σε εκλογές. Ανήσυχοι για το τι θα δείξουν οι κάλπες του Οκτωβρίου οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο ρεάλ, που έχει υποχωρήσει περίπου 20% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον έγκλειστο για υπόθεση διαφθοράς Λούλα ντα Σίλβα.Οι επενδυτές ελπίζουν σε κάτι διαφορετικό.
Ρούβλι Ρωσίας
Το ρωσικό νόμισμα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Έχει υποτιμηθεί περίπου 16% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις και σε σταθερή τροχιά σύγκρουσης με τη Δύση. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στήριγμα στο ρούβλι δεν έχει καταφέρει να προσφέρει ούτε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Πλήρως εξαρτώμενη από τις εξαγωγές ενέργειας, η Ρωσία στο παρελθόν έβλεπε το νόμισμά της να ακολουθεί πορεία παράλληλη με τον «μαύρο χρυσό».
Ρουπία Ινδίας
Είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και η δεύτερη ισχυρότερη αναδυόμενη οικονομία. Όταν λοιπόν το νόμισμά της κάνει βουτιά 10%, οι ανησυχίες εντείνονται. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η ρουπία, που ήδη κινείται κοντά σε ιστορικό ναδίρ, θα διατηρηθεί υπό πίεση. Οι κινήσεις του Ναρέντρα Μόντι για στήριξη της οικονομίας δεν πείθουν.
naftemporiki.gr