Της Εφης Τριήρη
Νευρικότητα επικράτησε στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, καθώς το θετικό κλίμα από τα σταθερά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για έναρξη νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αντιστράφηκε, εν όψει της αργίας της Ημέρας Εργασίας τη Δευτέρα.
Ο φετινός Αύγουστος αποδείχθηκε ο δεύτερος χειρότερος μήνας για τις αμερικανικές μετοχές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει για τον μήνα απώλειες περίπου 3%, χαμηλότερες μόνο από τις αντίστοιχες 6,6% του Μαΐου.
Αναλυτές χαρακτήρισαν το διάστημα αυτό ασυνήθιστα ταραχώδες, δεδομένου ότι ο δείκτης Vstoxx της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch, οι επενδυτές απέσυραν 7,6 δισ. δολάρια από μετοχικά αμοιβαία στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα οι εκροές από τις αρχές του έτους έως σήμερα να ανέρχονται σε 204 δισ. δολάρια. Ο δείκτης MSCI για τις διεθνείς μετοχές αναμένεται να παρουσιάσει τον Αύγουστο απώλειες 3% – πρόκειται για τον χειρότερο Αύγουστο του δείκτη από το 2015. Επίσης, σύμφωνα με poll του Reuters, τα διεθνή αμοιβαία μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν σε υψηλό μηνός, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να ενισχύεται 0,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου. Οι μετοχές εμπορευμάτων ενισχύθηκαν 2,5%, οι αυτοκινητοβιομηχανίες 1% και η τεχνολογία 0,9%. Ο κλάδος real estate ενισχύθηκε 2%, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Οκτώβριο του 2018, μετά τις φημολογίες ότι το πάγωμα των ενοικίων στο Βερολίνο μπορεί τελικά να μην εφαρμοστεί.
Πάντως, οι περισσότεροι ευρωπαϊκόι δείκτες παρουσίασαν απώλειες τον Αύγουστο, με εξαίρεση τα χρηματιστήρια σε Δανία, Ρουμανία και Ελβετία.
Στην Ασία, οι μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι, από τη στιγμή που η Κίνα έδωσε στους επενδυτές έναν λόγο αισιοδοξίας όσον αφορά στην έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 1,2%, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα με 1,8%.