Skip to main content

Tageszeitung: Σόιμπλε, ο αιώνιος υπουργός

Γερμανοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι και μετά τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πώς όμως θα διαχειριστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;

Όπως επισημαίνει η η εφημερίδα Tageszeitung σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο αιώνιος υπουργός» ο Γερμανός πολιτικός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του. «Στην Ευρώπη φοβούνται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στη Γερμανία τον αγαπούν» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη σε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του υπουργού.

Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Σόιμπλε θα είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί μεταξύ άλλων να παρει αποφάσεις και για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Το αποκορύφωμα της κρίσης είναι πλέον παρελθόν όχι όμως και η κρίση εν γένει. Θα απασχολήσει και την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που μετά τις εκλογές θα κληθεί να πάρει κομβικής σημασίας αποφάσεις. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα» σημειώνει η Tageszeitung  προσθέτοντας: «Εδώ και χρόνια το ΔΝΤ ζητά μια τέτοια ελάφρυνση. Όταν τον Ιούλιο η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως νέα χρήματα, το ΔΝΤ την έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην επόμενη δανειακή βοήθεια. Όμως ο Σόιμπλε επέμεινε και τελικά επέβαλε τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις: για την ελάφρυνση χρέους θα αποφασίσουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ την επόμενη χρονιά – μετά τις εκλογές».

«Πώς θα το διαχειριστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση; Εάν ακολουθήσει τον Σόιμπλε, τότε μάλλον θα παραμείνει σκληρή» εκτιμά η εφημερίδα, θυμίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πρόσφατα στο Αννόβερο: «Κατά καιρούς δεν ήμουν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Δεν πειράζει όμως, σημασία έχει ότι η χώρα έχει αρχίσει να συνέρχεται. Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν δεν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες την πιέσαμε. Και γι’ αυτό το λόγο (σ.σ. η πολιτική αυτή) θα πρέπει να διατηρηθεί στην Ευρώπη».

«Αυτή η δήλωση δεν προμηνύει κούρεμα χρέους» εκτιμά ο αρθρογράφος.