Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Αν χρειαστεί θα πάει και στη Δικαιοσύνη το θέμα της ΔΕΗ

«Το θέμα της ΔΕΗ ανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και, αν χρειαστεί, και στη Δικαιοσύνη» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για τα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι» και πρόσθεσε: «Έχετε βάλει το δάχτυλο μπροστά από το πρόσωπό σας και νομίζετε ότι το κρύβετε. Εφαρμόσατε μια πολιτική που οδήγησε στο μπάχαλο, λαϊκίζετε και εξαπατάτε τους Έλληνες πολίτες κάθε μέρα. Προσπαθείτε να αποδράσετε από την πραγματικότητα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που υποχρεώθηκε να κάνει η ΔΕΗ) ζημίωσαν την επιχείρηση κατά 600 εκατομύρια ευρώ προς όφελος των ανταγωνιστών της και θα καταργηθούν με νόμο. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, επισήμανε ότι οι δημοπρασίες απορροφούν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και παραπάνω. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε νομοθετήσει τις δημοπρασίες, υπήρχε μόνο ένα κείμενο πολιτικής. Θα ήταν τρελός όποιος εφήρμοζε τα ΝΟΜΕ μαζί με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που ήταν η πολιτική της τότε κυβέρνησης.
  • Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, μαζί με αυτήν του ΑΔΜΗΕ, τον Μάιο του 2019 εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την κεφαλαιοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2015. Η σύγκριση δεν είναι δόκιμη, καθώς ο ΑΔΜΗΕ απέκτησε στρατηγικό επενδυτή και ακολούθησε διαφορετική πορεία. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος (μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ), κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πήρε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ χωρίς να πληρώσει ούτε σεντ.
  • Μας κληροδοτήσατε ένα τεράστιο πρόβλημα. Στο θέμα των τιμολογίων κάνουμε ακριβώς αυτό που είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην «ξαφνική και περίεργη», όπως είπε, εξαγορά της εταιρείας EDS, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για τη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια των εργαζομένων της ΔΕΗ (εκτός από τον Κ. Ζαχαριάδη, που δήλωσε την αντίθεσή του). «Αν θέλετε να συνεχιστεί, να το πείτε για να το ξέρει η ελληνική κοινωνία» είπε ο υπουργός.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τον υπουργό για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ σημείωσε πως «αν δημιουργείτε κλίμα απειλής, σας λέω ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, είπε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ανέφερε ότι η ΔΕΗ μπαίνει μέσα και ζει με ενέσεις ρευστότητας, όχι από τη δική της ικανότητα να παράγει έσοδα.

Η πρώτη τοποθέτηση Χατζηδάκη-Στάσση

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα» είχε πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή πρώτη τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τη ΔΕΗ, η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε δραματικές συνέπειες. «Έχουμε πληρώσει πανάκριβα τον λαϊκισμό σε αυτή τη χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε ευχάριστοι. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα κρατήσουν όρθια την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία» τόνισε.

Αναφερόμενος στα τιμολόγια, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο εξορθολογισμός δεν θα έχει καμία επίπτωση στο βασικό τιμολόγιο, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, ενώ η επίπτωση από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας θα είναι 2,5 ευρώ τον μήνα. Για τον περιορισμό της έκπτωσης που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, ο υπουργός έκανε λόγο για δίκαιη απόφαση, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι θα επανεξεταστεί ο κανονισμός που επιτρέπει σε κάποιον να «φεσώνει» τη ΔΕΗ και να πηγαίνει σε εναλλακτικό πάροχο.

«Δημιουργείται συστημικός κίνδυνος για την οικονομία, αν δεν πάρουμε μέτρα. Η διοίκηση θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση και να αποφύγουμε αυτό το σενάριο» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Ανέφερε ακόμη ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους νέα εμπορική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, ανάλογα με την κατανάλωση και τη διάρκεια του συμβολαίου, ενώ προέβλεψε ότι τα πρώτα αποτελέσματα σε επίπεδο ισολογισμού θα φανούν πιθανώς και εντός του 2020.

Πηγή: ΑΜΠΕ