Skip to main content

Δυσεύρετη η ποιοτική φοιτητική στέγη

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Δυσκολότερη από ποτέ έχει καταστεί η μίσθωση ποιοτικού ακινήτου για τη στέγαση των φοιτητών, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, εξαιτίας της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και γιατί μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, έχει στραφεί στην ενοικίαση και όχι στην αγορά, και παράλληλα το διάστημα της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξε οικοδομική δραστηριότητα ώστε να μεγαλώσει η προσφορά κατοικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στη «Ν» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, σε όλες τις περιοχές της Αθήνας όπου παραδοσιακά διαμένουν φοιτητές παρατηρείται αύξηση των μισθωμάτων σε σχέση με το 2016, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, εκτός των τουριστικών περιοχών που υπάρχει έντονα το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι τιμές παραμένουν σταθερές με πτωτική τάση. 

Στην Αθήνα

Αναλυτικότερα, στην Αθήνα δεν θα έχει αποτέλεσμα η αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε περιοχές όπως είναι το Κουκάκι (παλαιότερα έβρισκαν στέγη οι φοιτητές από την επαρχία που σπούδαζαν π.χ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Όπως σχολιάζει σχετικά ο κ. Μπάκας, οι φοιτητές της πρωτεύουσας και ειδικότερα των σχολών που στεγάζονται στο κέντρο της Αθήνας θα αναγκαστούν είτε να πληρώσουν χρυσάφι τη φοιτητική τους στέγη, είτε να επιλέξουν άλλες περιοχές που διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή σύνδεση (μετρό, τραμ, λεωφορεία) με το κέντρο της πρωτεύουσας. Τέτοιες είναι η περιοχή των Αμπελοκήπων, η Άνω Κυψέλη, το Γουδή και τα Κάτω Πατήσια, χωρίς να σημαίνει ότι και εκεί δεν θα δυσκολευτούν. Μεγάλη αύξηση των μισθωμάτων παρατηρείται στο Αιγάλεω το οποίο επιλέγουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα από 150 – 220 ευρώ/μήνα το 2018, φέτος να έχει εκτοξευτεί στα 240 – 300 ευρώ. 

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με το 2018 με εξαίρεση τις κατώτατες τιμές κυρίως για γκαρσονιέρες οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 5%. Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται εσωτερική μετανάστευση των ιδιοκτητών των βορείων προαστίων της πόλης (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κ.λπ.) στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στο παραλιακό μέτωπο. Σε συνδυασμό με τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση έχουν μειωθεί. 

Τουριστικές περιοχές

Σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Ρόδος, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι ευκολότερη στην Πάτρα, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων, που ωστόσο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ακίνητα παλιά και με προβλήματα. Στο νησί των Ιπποτών η αναζήτηση κατοικίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού εδώ και τρία χρόνια οι ιδιοκτήτες των περισσότερων διαμερισμάτων στις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης προτιμούν να τα ενοικιάζουν μέσω του δικτύου Airbnb. Η μείωση των διαθέσιμων ακινήτων για παραδοσιακή μίσθωση αγγίζει το 50%, ενώ οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και 50% σε σχέση με πέρυσι.