Skip to main content

Πρότυπα πράσινων ομολόγων στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση βιώσιμων έργων

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τον καθορισμό ενός κοινού εθελοντικού προτύπου πράσινου ομολόγου, ώστε να αποτρέπεται η χρηματοδότηση έργων ψευδοοικολογικής ταυτότητας, προβλέπει η χθεσινή δέσμη μέτρων της Κομισιόν για μια βιώσιμη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθορίζει αρκετές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις -και τη συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε)- στη μετάβαση της Ε.Ε. προς μια βιώσιμη οικονομία.

Τέσσερις δράσεις

Η στρατηγική περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

* Επέκταση της υπάρχουσας εργαλειοθήκης βιώσιμης χρηματοδότησης για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη λεγόμενη χρηματοδότηση μετάβασης.

* Διευκόλυνση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (μμε) και των καταναλωτών, δίνοντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα για πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετάβασης.

* Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και αύξηση της συμβολής του στη βιωσιμότητα.

* Ανάπτυξη διεθνών πρωτοβουλιών και προτύπων βιώσιμης χρηματοδότησης και υποστήριξη των χωρών εταίρων της Ε.Ε.

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής έως το τέλος του 2023 και θα υποστηρίξει ενεργά τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Εθελοντικά πρότυπα

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης έναν κανονισμό για ένα υψηλής ποιότητας εθελοντικό πρότυπο πράσινου ομολόγου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους εκδότες με στόχο τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων. Τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιούνται ήδη για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης σε τομείς όπως για παράδειγμα η παραγωγή και διανομή ενέργειας και η έξοδος από τον άνθρακα. Η Κομισιόν διαπιστώνει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών και για τον λόγο αυτό θέλει να προωθήσει διαφανείς κανόνες με στόχο την περαιτέρω αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, με τη θέσπιση ενός κοινού προτύπου:

1) Οι εκδότες πράσινων ομολόγων θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ισχυρό εργαλείο για να δείξουν ότι χρηματοδοτούν πράσινα έργα ευθυγραμμισμένα με την ταξινόμηση της Ε.Ε. και

2) οι επενδυτές που αγοράζουν τα ομόλογα θα μπορούν να βλέπουν ευκολότερα ότι οι επενδύσεις τους είναι βιώσιμες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πράσινου πλυσίματος (δηλαδή επένδυσης που δεν πληροί τα κριτήρια).

Τέσσερις απαιτήσεις

Το νέο πράσινο ομόλογο θα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε εκδότη εντός και εκτός Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τις τέσσερις βασικές απαιτήσεις:

1. Τα κεφάλαια που αντλούνται διατίθενται εξ ολοκλήρου σε έργα που ευθυγραμμίζονται με την πράσινη ταξινόμηση της Ε.Ε.

2. Την ύπαρξη πλήρους διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εσόδων από ομόλογα μέσω λεπτομερών απαιτήσεων αναφοράς.

3. Τον έλεγχο των πράσινων ομολόγων από εξωτερικό ελεγκτή για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον κοινοτικό κανονισμό και η ευθυγράμμιση των έργων με την ταξινομία της Ε.Ε. Ειδική, περιορισμένη ευελιξία προβλέπεται για κρατικούς εκδότες.

4. Οι εξωτερικοί ελεγκτές που παρέχουν υπηρεσίες σε εκδότες πράσινων ομολόγων της Ε.Ε. πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και να εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. Αυτό θα διασφαλίσει την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών και των αξιολογήσεών τους για την προστασία των επενδυτών και την ακεραιότητα της αγοράς. Ειδική, περιορισμένη ευελιξία προβλέπεται κι εδώ για τους κρατικούς εκδότες.

Μέσω του κοινού προτύπου για πράσινα ομόλογα θα διασφαλίζεται ότι τα αντλούμενα κεφάλαια χρησιμοποιούνται σε έργα που πληρούν τους κανόνες τις πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, για την επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και σε σύγκριση με το 1990 θα απαιτηθούν πρόσθετες δημόσιες, ιδιωτικές και κοινοτικές επενδύσεις της τάξης των 350 δισ. ευρώ ετησίως.

Πληροφορίες σε επενδυτές

Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης χθες μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που απαιτεί από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να παρέχει πληροφορίες στους επενδυτές σχετικά με την περιβαλλοντική απόδοση των περιουσιακών τους στοιχείων και των οικονομικών δραστηριοτήτων τους. Όπως τονίζει, αγορές και επενδυτές χρειάζονται σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για τη βιωσιμότητα, ώστε να αποτρέπεται το «πράσινο πλύσιμο».

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη καθορίζει το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία και την παρουσίαση των πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σχετικά με το τι αντιπροσωπεύει στις επενδύσεις του, αλλά στον δανεισμό.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως μεγάλες τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εταιρείες επενδύσεων και ασφαλιστικές / αντασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να αποκαλύψουν το μερίδιο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων είτε πρόκειται για χρηματοδοτήσεις είτε για επενδύσεις.

Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν το μερίδιο του κύκλου εργασιών τους, του κεφαλαίου και της λειτουργίας τους για δαπάνες που συνδέονται με περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Οι απαιτήσεις θα επεκταθούν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και όλες τις εισηγμένες. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 50.000 εταιρείες στην Ε.Ε. θα πρέπει να τηρούν πλέον τα λεπτομερή πρότυπα της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 11.000 εταιρείες που υπόκεινται σήμερα στις υφιστάμενες απαιτήσεις. Η Επιτροπή προτείνει να αναπτυχθούν πρότυπα για τις μεγάλες εταιρείες και χωριστά, αναλογικά πρότυπα για τις μμε, τα οποία οι μη εισηγμένες μμε μπορούν να χρησιμοποιούν σε εκούσια βάση.

Συνολικά, η πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επενδυτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Έτσι, θα διασφαλιστεί ότι υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα ζητήματα βιωσιμότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ευκαιρίες για μμε

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτογραφία), η στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικής σημασίας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και την αντιμετώπιση άλλων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Θέλουμε επίσης δημιουργία βιώσιμων ευκαιριών χρηματοδότησης για τις μμε, ενώ προτείνουμε επίσης ένα πρότυπο πράσινο ομόλογο για την καταπολέμηση της ψευδοοικολογικής ταυτότητας και την αναγνώριση με σαφήνεια των ομολόγων που αντιπροσωπεύουν πραγματικά μια βιώσιμη επένδυση, κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.