Skip to main content

Παράθυρο για συζήτηση μη περικοπής συντάξεων

Από την έντυπη έκδοση 

Ένα παράθυρο να συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν από την 1η/1/2019 οι περικοπές στις συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αν «αλλάξει ο οικονομικός κύκλος» και τεθεί υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί, άφησε χθες ανοικτό Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ότι το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα. Το θέμα των συντάξεων δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου και θα αρχίσει να συζητείται με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα πριν φτάσει να ενταχθεί στην ατζέντα συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είτε στο Eurogroup του Οκτωβρίου είτε στο αντίστοιχο του Νοεμβρίου.

Διευρυμένη ατζέντα

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα θα έχει διευρυμένη ατζέντα συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το θέμα του προϋπολογισμού του 2019, θα εξεταστεί και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως φυσικά και το θέμα της μη προώθησης του μέτρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου, που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιέννη, δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν από την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη». Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

«Στην παρούσα φάση»

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μη χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος. Αυτή η αποστροφή τυγχάνει ήδη πολλών ερμηνειών σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι το θέμα των συντάξεων θα συζητηθεί ανοικτά στα ευρωπαϊκά όργανα. Η αρχή θα γίνει στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup.

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».

Μην πάνε πίσω οι μεταρρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Μην πάνε πίσω οι μεταρρυθμίσεις Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις»