Skip to main content

Κυνήγι φόρων ύψους 23,3 δισ. στους επόμενους πέντε μήνες

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου 
[email protected]

«Μποφόρ» φόρων χτυπά, τους επόμενους μήνες, τους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 23,296 δισ. ευρώ.

Ποσό που προκαλεί ίλιγγο στους υπόχρεους που καλούνται να πληρώσουν 2,518 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015 και δημιουργεί «εφιάλτες» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς γνωρίζει ότι τα «βάρη» είναι πολλά και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί, με αποτέλεσμα, παρά τη θετική πορεία των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο, να τίθενται εν αμφιβόλω οι μνημονιακοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Ενδεχόμενη εξάλλου «στάση πληρωμών» προς τις εφορίες όχι μόνο θα απομακρύνει την επίτευξη των στόχων του πλεονάσματος, αλλά θα φέρει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμένει το οικονομικό επιτελείο αυτό που απεύχεται, δηλαδή τον δημοσιονομικό «κόφτη» δαπανών και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες αναταράξεις εντός και εκτός κυβέρνησης.

4,6 δισ. κάθε μήνα

Το σίγουρο είναι ότι έως τέλος Ιανουαρίου του 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα περίπου 4,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις, ενώ στην περίπτωση που τεθεί -όπως γίνεται άλλωστε κάθε έτος- ως χρονικό όριο «κλεισίματος» του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων ο Φεβρουάριος του 2017, οι υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 3,3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό των 23,296 δισ. ευρώ, τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, οι οποίοι προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ -η πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του οποίου ξεκινά από τον επόμενο μήνα-, αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Για φέτος εξάλλου οι φορολογούμενοι θα πρέπει ακόμη να περιμένουν, εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, την αύξηση στις 15 Οκτωβρίου του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Ειδικότερα, με βάση τον «λογαριασμό» που έχουν εκδώσει στο υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι καλούνται:

  • τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
  • τον Οκτώβριο εξοφλείται η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ.
  • τον Νοέμβριο ολοκληρώνεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος με την πληρωμή της τρίτης δόσης, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Φόροι από τους οποίους το υπουργείο υπολογίζει την είσπραξη 1,7- 1,8 δισ. ευρώ.
  • τον Δεκέμβριο έρχεται η τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων, αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για Ι.Χ. και μοτοσικλέτες που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1 – 1,1 δισ. ευρώ.
  • τον Ιανουάριο 2017 θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο αναμένεται να εισρεύσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Ανατιμήσεις-«φωτιά»

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι στον πολύ «ακριβό λογαριασμό» που καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», πρέπει να προστεθούν και οι αυξήσεις-«φωτιά» στους έμμεσους φόρους, που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που μειώνουν εισοδήματα και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 23% σε 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, άλλαξε ο τρόπος ταξινόμησης των οχημάτων, ενώ αυξήθηκε και ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας για τις μικρές ζυθοποιίες.

Μειώσεις εισοδημάτων

Τα επώδυνα όμως μέτρα δυστυχώς δεν θα έχουν «τέλος» για τους φορολογούμενους, καθώς το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης άφησε ανοιχτό τον «λογαριασμό» έως το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι οι μειώσεις των εισοδημάτων θα συνεχιστούν με ό,τι φυσικά συνεπάγεται αυτό για την κατανάλωση, τους τζίρους των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη και για τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Επισημαίνεται άλλωστε ότι από τον Ιανουάριο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ και τα εξής μέτρα:

1. αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%

2. επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%

3. επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου

4. επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ

5. αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων

6. αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα

7. αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα

8. αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα

9. μείωση του ΕΦΚ φυσικού αερίου για οικιακή χρήση από 1,5 σε 0,30 ανά gigajoule

Φόβοι για «έκρηξη» ληξιπρόθεσμων

Το πολύ βαρύ «πακέτο» που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για εκτός ελέγχου πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Άλλωστε οι απλήρωτοι φόροι και τα πρόστιμα προς τις εφορίες κάθε μήνα πλέον καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να «ακροβατεί» ήδη στα 90 δισ. ευρώ.

Ποσό που επιβεβαιώνει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», τους φόβους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε, λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν αποκλείεται να εκτιναχθούν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη «Ν», στις 11 Ιουλίου, προανήγγειλε αναδιάρθρωση χρεών για τους μεγαλοοφειλέτες αλλά και βιώσιμες λύσεις για όλους όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο, ως μια αναγκαία λύση για να μπει «φρένο» στα ληξιπρόθεσμα και να δοθούν «ανάσες» τόσο στους φορολογούμενους όσο και στα έσοδα του Δημοσίου.

Λιγοστεύουν οι λύσεις

Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν όλοι οι υπόχρεοι για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν είναι πολλές, παρά μόνο η πάγια ρύθμιση, ενώ και η ρύθμιση των 100 δόσεων από τον Ιούλιο έχει γίνει αυστηρότερη. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν υπαχθεί στη «μεγάλη» ρύθμιση και έχουν νέες οφειλές θα πρέπει για να μην τεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων:

  • είτε να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες
  • είτε να τις ρυθμίσουν σε 12, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και 24, μηνιαίες δόσεις.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι πλέον επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύ