Skip to main content

Μαρίνες: Η ανάπτυξή τους θα φέρει 2,3 δισ. στο ΑΕΠ

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Εκτίναξη των ωφελειών από τη λειτουργία του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα δείχνει μελέτη της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που παρουσιάστηκε χθες αποκαλύπτει ότι τα έσοδα για την ελληνική οικονομία μπορούν σε ετήσια βάση να φτάσουν τα 2,3 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, και οι θέσεις εργασίας τις 88.000 περίπου από 43.600.

Επίσης, ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει με επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ στην περιφερειακή ανάπτυξη από 1,95 δισ. ευρώ σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, τo 2018 είχαμε 793.465 αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με σκάφη αναψυχής, οι οποίοι όμως δαπανούν από δύο μέχρι πέντε φορές περισσότερα απ’ όσα δαπανούν οι τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία. 

Προϋποθέσεις για τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων και των θέσεων εργασίας είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κλάδου των μαρινών, αλλά και η δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση και αύξηση του αριθμού των σκαφών. Χαρακτηριστικό του κενού που έχουμε να καλύψουμε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας αντιστοιχεί 0,84 αγκυροβόλιο ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής, ενώ για παράδειγμα στην Κύπρο 2,23 αγκυροβόλια, στην Κροατία 2,23, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία 31,98 και 18,04 αγκυροβόλια αντίστοιχα. Επίσης, αν και η χώρα μας θεωρείται ότι μπορεί να είναι το κέντρο του yachting στη Μεσόγειο, η αξία των ναύλων ετησίως, με βάση στοιχεία του 2018, είναι μόλις 430 εκατ. από 35 δισ. ευρώ συνολικά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική