Skip to main content

Ακραίες καιρικές συνθήκες: Ποιες βιομηχανίες επηρεάζονται περισσότερο

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιέζουν και δοκιμάζουν ηλεκτρικά δίκτυα, αγωγούς αερίου και άλλες ενεργειακές υποδομές, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευπάθειες.

Οι «παράλογες» καιρικές συνθήκες δοκιμάζουν επίσης τόσο τα αναπτυγμένα και όσο και τα αναπτυσσόμενα έθνη, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στα μέρη που δεν έχουν επενδύσει αρκετά στην αναβάθμιση των υποδομών.

Κατά το 2020, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν παγκοσμίως  απώλειες ύψους 268 δισ. δολαρίων. Η ασφάλιση κάλυψε μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του αριθμού. Οι εκτιμήσεις των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων δραστηριοτήτων που υπέστησαν ζημιές από μεγάλες φυσικές καταστροφές το 2020 ήταν περίπου 78 δισ. δολάρια.

Καθώς οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα, η προσαρμογή των οικονομιών στον κλιματικό αντίκτυπο έχει καταστεί σημαντική κοινωνική προτεραιότητα.

Η Swiss Re έχει εκτιμήσει ότι το 2020 το «παγκόσμιο κενό προστασίας» ήταν 113 δισ. δολάρια (χαμηλότερο από το μέσο όρο των 10 ετών των 143 δισ. δολαρίων), υποδεικνύοντας το σημαντικό επίπεδο ανασφάλιστων ζημιών που οφείλονται σε καταστροφές.

Ποιες βιομηχανίες κινδυνεύουν περισσότερο

Ο ακραίος καιρός μπορεί να επηρεάσει πολλές βιομηχανίες, οδηγώντας σε μεταπτώσεις τα έσοδα, υψηλότερο κόστος, απογοητευτικά κέρδη ή ακόμη και αφερεγγυότητα και πτώχευση.

Οι βιομηχανίες που επηρεάζονται περισσότερο από τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καιρό είναι, σύμφωνα με το WEF:

1. Γεωργία

Κρύο, υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, χαλάζι και πυρκαγιές μπορούν όλα να καταστρέψουν τις καλλιέργειες. Περίπου το 75% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής δεν είναι ασφαλισμένο, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες σχετίζονται με σχεδόν το 60% της μεταβλητότητας της απόδοσης και, ως εκ τούτου, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγή τροφίμων και το εισόδημα των αγροτών.

2. Κατασκευές

Ο κλάδος των κατασκευών αντιμετωπίζει διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με τον καιρό, όπως τυφώνες, καταιγίδες, ακραίες βροχοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι και καύσωνα κύματα ή κύμα ψύχους. Οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές απώλειες ακόμη και αν το έργο δεν έχει υποστεί φυσική ζημία.

3. Τουρισμός             

Η τουριστική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως  τυφώνες, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι. Ο αντίκτυπος μάλιστα μιας καταιγίδας μπορεί να ξεπεράσει το καιρικό γεγονός κατά μήνες ή και χρόνια.

Για παράδειγμα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 6,5% της οικονομίας του Πουέρτο Ρίκο. Η περιοχή υποδέχτηκε ρεκόρ επισκεπτών (8,1 εκατ.) το 2016. Ο τυφώνας Μαρία όμως χτύπησε τον Οκτώβριο του 2017, καταστρέφοντας το νησί. Το 2019, ο αριθμός των τουριστών που το επισκέπτονταν ήταν ακόμα 36% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2016.

4. Ανανεώσιμη ενέργεια

Με τη σημαντική στροφή της παραγωγής ενέργειας σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική, οι καιρικοί συνθήκες αναδεικνύονται  κρίσιμοι παράγοντες. Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από γεγονότα όπως τυφώνες, χαλάζι, ξηρασία, πλημμύρες ή μακροπρόθεσμα από γεγονότα όπως υποβάθμιση της κυκλοφορίας του ανέμου. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος παρατεταμένων περιόδων ανεπαρκών αιολικών ή ηλιακών πόρων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WEF