Skip to main content

Σόιμπλε: Βήμα βήμα η εκταμίευση των δόσεων

Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης.

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει το οιοδήποτε πλεόνασμα, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναστραφεί» είπε ο κ. Σόιμπλε στην εισήγησή του, ενώ τόνισε ότι οι δόσεις του προγράμματος θα εκταμιεύονται «βήμα-βήμα κάθε φορά που καλύπτονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα».

Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματος στους Γερμανούς βουλευτές σημείωσε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου «βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο» και πρόσθεσε πως μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν, όμως το ελληνικό κοινοβούλιο αποδέχθηκε ένα μέρος αυτών των αλλαγών και δεν θα ήταν σωστό να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του με θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε βέβαιος ότι τον Οκτώβριο «θα φτάσουμε σε ένα συμπεράσμα», αποκλείοντας για πολλοστή φορά το κούρεμά του, μιλώντας όμως και πάλι δυνατότητα επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία.

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τέλος τους Γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα στήριξης, παραδεχόμενος ότι προσωπικά δεν του ήταν εύκολο να φτάσει σε αυτή την απόφαση. «Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε.

Καλός συμβιβασμός, λέει ο επικεφαλής της ΚΟ της Μέρκελ

Απολύτως πεπεισμένος ότι εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν ήταν τόσο αυστηρή «δεν θα είχαμε πετύχει αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της ΚΟ της Μέρκελ, που αποτελείται από τους Χριστιοανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, (CDU/CSU) και χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».

«Βεβαίως, παραμένουν ακόμη ερωτήματα, αλλά το θέμα είναι οι δυνατότητες» τόνισε ο κ. Κάουντερ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του, επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πώς θα κρίνει.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. «Γι’ αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά». «Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε μία ένωση χρέους στην Ευρώπη», συνέχισε η κ. Χάσελφελντ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επέτρεψε να την εκβιάσουν και ότι η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε τους περασμένους μήνες πρέπει τώρα να ανακτηθεί.

Στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες

Τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακετό εξέφρασε ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα», είπε, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».

Ο κ. Όπερμαν αναφέρθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

«Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.

Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους.

«Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται, τελικά, για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», υπογράμμισε σχετικά και αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ