Του Κώστα Ιωαννίδη
Η εβδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Αυγούστου σφραγίζεται από μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αλλά κέρδη για το μέσο όρο της αγοράς. Αλλά όταν αρχίζει και μειώνεται ο τζίρος, το αποτέλεσμα είναι όσα «πετυχαίνουν» οι τιμές των μετοχών να οφείλονται σε κινήσεις με ασθενικούς όγκους.
Ωστόσο δεν επιτρέπεται να παραβλέπουμε την δύναμη όσων συναλλασσόμενων επιμένουν ανοδικά, αφού κατάφεραν να διατηρήσουν οι βασικοί δείκτες τα επίπεδα που κατακτήθηκαν τη Δευτέρα. Όσο για τις Τράπεζες του 25άρη, είναι σαφές ότι δεν αντιμετωπίζονται γενικευμένα, αλλά ανάλογα με τα επιμέρους προτερήματα ή προβλήματα της κάθε μιας. Χθες πάντως, με την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου που σαφώς επηρεάζονται από την εικόνα της Wall Street, ο δείκτης τους κινήθηκε πλάγια με τον ΓΔ σε άνοδο το ίδιο διάστημα.
Σειρήνες συναγερμού ήχησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2007 σε επίπεδα χαμηλότερα των αποδόσεων των διετών, μια αναστροφή που ειδοποίησε έγκαιρα για τις προηγούμενες περιόδους ύφεσης και παρακολουθείται ευρέως από τις αγορές.
Αυτό ήταν αρκετό για να ζητήσει ο Trump από τους συμβούλους του να εξετάσουν τρόπους για να δώσουν μια δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ, εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτές οι προοπτικές οδήγησαν σε χαμηλότερες αποδόσεις. Οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων περιορίστηκαν στο 1,57% την Τετάρτη από 1,625% την Δευτέρα.
Το διεθνές κλίμα όσο δεν υπάρχει ροή σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσης για ρίσκο. Πολλά εξαρτώνται από το τι κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τα επιτόκιά της, καθιστώντας τις αγορές υπεραισθητικές στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC που θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα.
Οι traders αναμένουν επίσης το ετήσιο forum στο Jackson Hole της κεντρικής τράπεζας αργότερα αυτή την εβδομάδα και μια σύνοδο κορυφής του G7 αυτό το Σαββατοκύριακο για ενδείξεις σχετικά με τις πρόσθετες ενέργειες που θα λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Με τόσο μεγάλη εξάρτηση της επενδυτικής διάθεσης από την Fed, οι επενδυτές είναι σήμερα δικαιολογημένα προσεκτικοί. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δεν έδειξε ίχνος πρόθεσης να υποχωρήσει στην διαμάχη του με την Κίνα, δηλώνοντας την Τρίτη ότι ήταν αναγκαία μια αντιπαράθεση, ακόμη και αν προκάλεσε βραχυπρόθεσμη βλάβη στην οικονομία των ΗΠΑ.
Η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, τη Βρετανία και την Ιταλία αύξησε επίσης την αβεβαιότητα για τους επενδυτές. Η προοπτική νέων εκλογών στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte πρόσθεσε ανησυχία, στέλνοντας τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων χαμηλότερα.
Επιστρέφοντας στα της Αθηναϊκής αγοράς ο Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, πριν τη λήξη της χθεσινής συνόδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, επί των Τραπεζών: «Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την αυγουστιάτικη πορεία πτωτικών συνεδριάσεων με μόλις δύο στις δώδεκα συνεδριάσεις να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την κούρσα υψηλής μεταβλητότητας, καθώς με ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών υποχωρεί αλλά και με αγορές τραπεζών αναρριχάται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ειδικότερες εξελίξεις που να δικαιολογούν τέτοια συμπεριφορά. Είναι επομένως η τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του Χ.Α., η ρηχότητα της αγοράς και ο υψηλός βαθμός συμμετοχής φορέων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα που εξηγεί την κίνηση του Γ.Δ. τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος που δεν αντιρροπούνται από εγχώριους καταλύτες.
Με δεδομένη πάντως τη συντήρηση ικανοποιητικών δεδομένων από την αγορά ομολόγων και τις αποδόσεις των 10ετών να κινούνται στην περιοχή του 2%, μια βελτιωμένη έκθεση από τη Moody’ s για το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους την Παρασκευή, θα μπορούσε να αποτελέσει το θετικό καταλύτη για να οδηγηθεί ο Γ.Δ σε ανοδική κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες. Με το ενάρετο σενάριο εξελίξεων να είναι πιθανό να επαναφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 900 μονάδων. Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν υποτροπιάσει».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street μετά την πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,55% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,04%. Αυτό είχε αντίχτυπο στις τραπεζικές μετοχές με την JP Morgan στο -0,9%, την Citigroup στο -1% και την Bank of America -1,8%.
Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν συζητά να γίνει κάτι επί του παρόντος.
Ο Dow Jones υποχώρησε -0,66% ή 173,35 μονάδες στις 25.962,44 ο S&P σημείωσε πτώση -0,79% στις 2.900,51 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,68% στις 7.948,56 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+4,6%) και Apple (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-5,4%) και American Express (-2,2%).
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,1104 δολάρια από 1,1081 την προηγούμενη μέρα.
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς προβληματίζουν τους επενδυτές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε γνωστοποίησε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, προτείνει να αντικαταστήσουν τη δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα (backstop) με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Εσθονίας, Madis Müller δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, που κατέβασε ταχύτητα τον Ιούλιο στο 1%, είναι πολύ χαμηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο περαιτέρω δράση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,68% στις 371,30 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,90% στις 7.125,00 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,55% στις 11.651,18 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,5% στις 5.344 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα -1,32% στις 8.618,30 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες -1,11% στις 20.485,43 μονάδες.
ΧΑ
Εντυπωσιακή κίνηση κόντρα στην παγκόσμια τάση, με χαμηλό τζίρο
Στη δεύτερη συνεδρίαση της τέταρτης εβδομάδας του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 2,94 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (828,30), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 833,17 από 831,25 μονάδες, τη Δευτέρα, στις 11:00. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας αναζήτηση του κατώτερου μέρας για το μέσο όρο που έφθασε στις 822,75 μονάδες από 798,84 την προηγούμενη, στις 15:10. Μετά το ελάχιστο ακολούθησε αντίδραση για να επιστρέψει στις 17:00 στις 829,04, ήτοι 6,29 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.
Ο ΓΔ δεν κρατήθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο και τα σημαντικά ανοδικά του διαστήματα ήταν από τις 10:44 ως τις 11:00 και από τις 15:10 ως τις 17:00. Μετά από το πρώτο ανοδικό διάστημα, κύματα εντολών πώλησης αναίρεσαν την προσπάθεια αντίδρασης από τα διαρκώς νεότερα χαμηλά τα οποία εμφανιζόντουσαν με τις πτωτικές συνόδους του Αυγούστου στην Αθήνα. Σήμερα όμως ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά +0,17% σε αντίθεση με τη υποχώρηση των δεικτών στην κεφαλαιαγορά του ευρώ που επλήγησαν από τις εξελίξεις στην Ιταλία τη χώρα της ευρωζώνης με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος προς ΑΕΠ (περίπου 130% του ΑΕΠ της) μετά την Ελλάδα.
Ήταν σαφώς διαφορετική συνεδρία από τις προηγούμενες με την επιμονή της ζήτησης ως το τέλος σε μετοχές όπως ΤΕΝΕΡΓ +4,29%, ΜΠΕΛΑ +2,44%, ΜΟΗ +2,36%, ΔΕΗ +2,05%, και ΟΛΠ +1,98%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς και της ζήτησης διαρκώς. Κατέληξε δε ο Τραπεζικός Δείκτης στις 667,72 από 670,38 μονάδες με μεταβολή -0,40%.
Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στην πρώτη μισή ώρα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΤΙΤC -2.56%, ΕΛΠΕ -0,96%, ΣΕΝΕΡ -0,72%, ΕΕΕ -0,53% και ΟΠΑΠ -0,52%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της καθοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ πλάγια, με την εμφάνιση νευρικής ισορροπίας μεταξύ εντολών πώλησης και αγοράς για τις Τράπεζες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σημαντική ως προς το αποτέλεσμα (άνοδος αντί της διεθνούς καθόδου) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν διαρκώς με πτωτικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα μετά το πρώτο ημίωρο. Υπήρξαν όμως ενδοσυνεδριακά υπολογίσιμες κινήσεις απορρόφησης. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα αρνητικό και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν καθοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν με απώλειες από -0,60% ως -1,00%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,929 εκατ. ευρώ (για ΤΕΝΕΡΓ 6,900 εκατ. ευρώ, και ΤΙΤC 29.100 ευρώ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (4 από 9 μονάδες) αλλά με μεταβολή 4 μονάδων βάσης, η απόδοση από 2,04% κατέληξε στο 2,00%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 6,99 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,351 από 57,300 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,40% από +8,79%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,69% από +8,13%, την ΕΤΕ στο +0,79% από +9,92%, ΕΥΡΩΒ -1,94% από +8,69% και την ΠΕΙΡ στο -1,59% από +8,89%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,44% από +5,15%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 25) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 0) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,17% οδηγήθηκε στις 829,74 από 828,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2034,70 από 2032,49 με μεταβολή +0,11%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,512 από 61,984 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,929 από 1,738 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 35,756 από 56,867 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,134 από 1,739 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 93, των καθοδικών 43 από 15 και 20 από 15 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Ανέβηκαν οι αισιόδοξες προσδοκίες υποχώρησαν οι όγκοι
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 2,94 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (828,30), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 833,17 μονάδες, στις 11:00. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μακράς διάρκειας αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Ο ΓΔ έφθασε στις 822,75 μονάδες, στις 15:10. Μετά το ελάχιστο ακολούθησε αντίδραση για να επιστρέψει στις 17:00 στις 829,04, ήτοι 6,29 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας.
Οι επενδυτές έδωσαν στον FTSE25 οριακά κέρδη. Με εμφάνιση του μέγιστου στις 2041,71 μονάδες στις 11:00. Ενώ το ελάχιστο στις 2016,55, σημειώθηκε στις 15:10. Στις 17:00 όμως τον είχαν οδηγήσει στις 2030,33 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2034,70 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,11%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 12,736 εκατ. ευρώ με επιστροφή των συνήθως χαμηλών όγκων στις πρώτες μέρες μιας νέας κυρίαρχης σειράς.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου, υπήρξε όγκος 1248 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2045,00, κατώτερο τις 2017,25 και τελευταίες πράξεις στις 2043,50 από 2040,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 202 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2045,00 από 2040,00 μονάδες. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου άφησαν ανοιχτά 15.578 από 15.337 ΣΜΕ και για την επόμενη σειρά 251 από 328.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 39 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 160 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 8 συμβόλαια μόνο για τιμές εξάσκησης στις 2000 και 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά Οκτωβρίου άλλαξαν χέρια 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 και 2050 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Οι ήσυχες ημέρες του Αυγούστου δεν έχουν παράδοση σε σχέση με την τροφοδοσία ειδήσεων από την εγχώρια επικαιρότητα, με δεδομένο ότι η επιλογή για διακοπές αναστέλλει τις εξελίξεις. Εξαίρεση αποτελούν οι φωτιές που συνεχίζονται κανονικά με την Εύβοια σε ρόλο πρωταγωνιστή και τα έκτακτα γεγονότα, όπως εκείνα της Σαμοθράκης να πιστοποιούν την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να διασφαλίσει τα αυτονόητα σε σχέση με την πρόσβαση στα νησιά μας. Ωστόσο, η διαδικασία προόδου για την έκδοση των ΚΥΑ που αφορούν το έργο του Ελληνικού προχωρεί και η ΡΑΕ ανήγγειλε επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ που θα αφορά τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, με στόχο την εκλογίκευση του τρόπου κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους, αναβαθμίζοντας έτσι τον ΑΔΜΗΕ ως επενδυτική επιλογή.
Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε με βάση την συνεχιζόμενη αναταραχή του διεθνούς περιβάλλοντος, με τις εξελίξεις να είναι σε μικτή κατεύθυνση. Ειδικότερα, θετικά λειτουργεί η προσπάθεια για προσέγγιση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αν και ουδείς μπορεί να πιθανολογήσει τη χρονική στιγμή επίτευξης συμφωνίας για τα ακανθώδη εμπορικά θέματα, με το ενδεχόμενο έμμεσης συνέχισης του νομισματικού πολέμου να είναι υπαρκτό. Θετικά επίσης λειτουργεί η διαφαινόμενη προετοιμασία της Γερμανίας για μικρή έστω δημοσιονομική χαλάρωση με τον Υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να αναφέρεται σε ποσά ύψους 50 δις ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πιθανό. Στη Βρετανία ο Τζόνσον απειλεί την Ε.Ε. επιδιώκοντας την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε. Η Αργεντινή φλερτάρει ανοικτά με τη χρεοκοπία και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται. Παράλληλα, ο χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης (μόλις 1% τον Ιούλιο) πιστοποιεί την επερχόμενη ύφεση, εξέλιξη που οδηγεί την ΕΚΤ στην αναγγελία ενός ακόμη γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Με τα δεδομένα, αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την αυγουστιάτικη πορεία πτωτικών συνεδριάσεων με μόλις δύο στις δώδεκα συνεδριάσεις να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την κούρσα υψηλής μεταβλητότητας, καθώς με ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών υποχωρεί αλλά και με αγορές τραπεζών αναρριχάται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ειδικότερες εξελίξεις που να δικαιολογούν τέτοια συμπεριφορά. Είναι επομένως η τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του Χ.Α., η ρηχότητα της αγοράς και ο υψηλός βαθμός συμμετοχής φορέων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα που εξηγεί την κίνηση του Γ.Δ. τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τους «μαύρους κύκνους» του διεθνούς περιβάλλοντος που δεν αντιρροπούνται από εγχώριους καταλύτες.
Με δεδομένη πάντως τη συντήρηση ικανοποιητικών δεδομένων από την αγορά ομολόγων και τις αποδόσεις των 10ετών να κινούνται στην περιοχή του 2%, μια βελτιωμένη έκθεση από τη Moody’ s για το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους την Παρασκευή, θα μπορούσε να αποτελέσει το θετικό καταλύτη για να οδηγηθεί ο Γ.Δ σε ανοδική κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες. Με το ενάρετο σενάριο εξελίξεων να είναι πιθανό να επαναφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 900 μονάδων. Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν υποτροπιάσει περιμένοντας, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή την ομιλία Πάουελ για τη αμερικανική οικονομία στο Τζάκσον Χολ.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν βήματα επιτόπου σήμερα Τετάρτη 21/8 καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την παγκόσμια ύφεση και τους ατελείωτους εμπορικούς πολέμους, με τις ελπίδες να στηρίζουν τα μηνύματα για πολύ πιο σημαντικά νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα για να διατηρηθεί η ανάπτυξη.
Πολλά εξαρτώνται από το τι κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τα επιτόκιά της, καθιστώντας τις αγορές υπεραισθητικές στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC που θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα.
Οι traders αναμένουν επίσης το ετήσιο forum στο Jackson Hole της κεντρικής τράπεζας αργότερα αυτή την εβδομάδα και μια σύνοδο κορυφής του G7 αυτό το Σαββατοκύριακο για ενδείξεις σχετικά με τις πρόσθετες ενέργειες που θα λάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η οικονομολόγος Morgan Stanley Ellen Zentner συμβουλεύει τους πελάτες να προσέχουν τη χρήση της λέξης “κάπως” όταν o πρόεδρος της Fed Chair Powell θα περιγράφει περαιτέρω προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής. «Η αναγνώριση ότι αυξήθηκαν οι κίνδυνοι καθοδικών κινήσεων χωρίς να υπάρχει ο χαρακτηρισμός “κάπως”, θα μπορούσε να θεωρηθεί επιβεβαίωση ότι είναι πιθανό η Fed να κάνει μεγαλύτερη περικοπή το Σεπτέμβριο», γράφει σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των επιτοκίων της Fed αποτυπώνουν βεβαιότητα 100% για μια περικοπή των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και μείωση πάνω από 100 μονάδες βάσης για τη χαλάρωση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Με τόσο μεγάλη εξάρτηση της επενδυτικής διάθεσης από την Fed, οι επενδυτές είναι σήμερα δικαιολογημένα προσεκτικοί. Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας πέρασε κάθε πρόσημο με μικρή μεταβολή μετά από τρεις μέρες ανόδου στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,05%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4%, αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,31%, ενώ ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κέρδιζε +0,17%. Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P500, τα οποία εμφάνιζαν άνοδο κατά +0,25%, ενώ τα ΣΜΕ για τον EUROSTOXX 50 αυξήθηκαν κατά +0,1%.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δεν έδειξε ίχνος πρόθεσης να υποχωρήσει στην διαμάχη του με την Κίνα, δηλώνοντας την Τρίτη ότι ήταν αναγκαία μια αντιπαράθεση, ακόμη και αν προκάλεσε βραχυπρόθεσμη βλάβη στην οικονομία των ΗΠΑ.
Οι έντονα διατυπωμένες παρατηρήσεις του άρχισαν λίγες ώρες πριν η κυβέρνησή του ανακοινώσει την έγκριση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, μια κίνηση που σίγουρα θα προκαλούσε την οργή του Πεκίνου και θα σκοτείνιαζε τις προοπτικές για μια γρήγορη εμπορική συμφωνία.
Η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, τη Βρετανία και την Ιταλία αύξησε επίσης την αβεβαιότητα για τους επενδυτές. Η προοπτική νέων εκλογών στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte πρόσθεσε ανησυχία, στέλνοντας τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων χαμηλότερα.
Οι σειρήνες συναγερμού άρχισαν να κουδουνίζουν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2007 σε επίπεδα χαμηλότερα των αποδόσεων των διετών, μια αναστροφή που ειδοποίησε για τις προηγούμενες περιόδους ύφεσης και παρακολουθείται ευρέως από τις αγορές.
Αυτό ήταν αρκετό για να ζητήσει ο Trump από τους συμβούλους του να εξετάσουν τρόπους για να δώσουν μια δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ, εάν κριθεί απαραίτητο.
Αυτές οι προοπτικές οδήγησαν σε χαμηλότερες αποδόσεις. Οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων περιορίστηκαν στο 1,57% την Τετάρτη από 1,625% την Δευτέρα.
Οι αγορές συναλλάγματος έχουν περιορισμένη δραστηριότητα κατά πολύ πριν από τη συνάντηση στο Jackson Hole και τα πρακτικά της Fed. Το δολάριο ήταν οριακά πιο σφριγηλό απέναντι από το γιεν αγοράζοντας 106,48 γιεν, ενώ η στερλίνα ήταν στα 1,2170 δολάρια.
Το ευρώ ήταν κοντά στο υψηλό της Τρίτης ήτοι στα 1,1101 δολάρια. Ο χρυσός ήταν πιο αδύναμος στα 1,503,88 δολάρια την ουγγιά.