Όταν τα αίτια που προκάλεσαν φυγή από το ρίσκο είναι άσχετα με τα συνήθη για τη διαμόρφωση του φρονήματος των επενδυτών, όπως εξελίξεις των θεμελιωδών μεγεθών, εξαγορές συγχωνεύσεις, ΑΜΚ και άλλα, η στατιστική είναι ο μόνος δρόμος για την προσέγγιση της τάσης. Στην παρούσα συγκυρία αρνητικά επέδρασε η αναζωπύρωση των ανησυχιών για μια έξαρση της πανδημίας πάνω στην ώρα που η ΕΕ άνοιγε σταδιακά τις οικονομικές της δραστηριότητες. Δεν είναι μετρήσιμη η ζημία που θα προκληθεί από μια απαγόρευση των ταξιδιών ούτε σίγουρο πως θα απαγορευτούν τελικά. Ωστόσο στο χρηματιστήριο που είναι προεξοφλητικός μηχανισμός η αντίδραση των θεσμικών στην Αθήνα έφερε χθες κατώτερο για τον ΓΔ τις 884 μονάδες χονδρικά όταν στα μέσα Ιουνίου ο ΓΔ είχε κλείσει στις 927,3.
Δεν αστειεύονται οι θεσμικοί, όταν αναφέρονται στην ανησυχία που τους έχει προκαλέσει η έξαρση της πανδημίας στην Ασία και η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα. Το έδειξαν τη Δευτέρα σε παγκόσμια κλίμακα, την Τρίτη στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης τα μακροοικονομικά βοήθησαν σε ένα ξεφόρτωμα εν μέσω επενδυτικής ευφορίας. Αλλά η επιστροφή των πιέσεων και χθες, έδειξε πως αναδιαμορφώνουν τις προσδοκίες τους για τα καλά, πριν το αποτυπώσουν στις εκθέσεις τους. Εδώ, από την ώρα που χάθηκαν οι 895 μονάδες, άνοιξε ο δρόμος για μια διόρθωση ικανών διαστάσεων και οι συνθήκες επιτρέψανε, να ξεδιπλωθεί στο μεγαλείο της σκληράδας των μαθηματικών υπολογισμών. Η μελέτη, οι πληροφορίες, όλα αυτά σε μια τιμή κατέληγαν και εκεί έφθασε η τιμή και στο ταμπλό. Αλλά αυτό σήμαινε απώλειες πάνω από 4% για την ΑΛΦΑ.
Αν βάλουμε και την αναμενόμενη, λόγω μερίσματος, υποχώρηση της ΕΥΔΑΠ, πώς να δημιουργηθεί με διάρκεια κλίμα που θα ευνοούσε τη διάθεση για ρίσκο. Γιατί κάποιοι το προσπάθησαν στο πρώτα λεπτά, αλλά η ανάγκη ρευστοποίησης θέσεων ακόμα και στο φινάλε του εξαμήνου, έδειξε το δρόμο σχετικά γρήγορα. Από τις 11:01 όταν φάνηκε για δεύτερη φορά η αδυναμία του ΓΔ να ξεπεράσει τις 895 μονάδες, δεν υπήρχαν ενδοιασμοί για το απαραίτητο ξεφόρτωμα των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Θεωρούμε πως, από εκεί που έπαιζαν με τη συσσώρευση και μάζευαν στα χαμηλά, αρκετοί ισχυροί θεσμικοί άλλαξαν στάση. Στα χρόνια που παρακολουθούμε τις συναλλαγές συνεδριάσεις σαν τη χθεσινή δεν αποτελούν μήνυμα εκτόνωσης της διάθεσης για ξεφόρτωμα.
Αναζητώντας πληροφορίες από την πρόσφατη στατιστική προϊστορία διαπιστώσαμε πως η πρώτη στήριξη στην κατηφόρα του ΓΔ έχει χτιστεί από τις συνεδριάσεις στις 19 Απριλίου με κλείσιμο του μέσου όρου στις 875,8 και κατώτερο μέρας στις 873,3. Την επόμενη 20/4 το κλείσιμο έγινε στις 876,8 μονάδες με χαμηλό τις 869,5 και στις 21/4 έκλεισε στις 875,4 με χαμηλό τις 870,4. Από αυτά και όχι μόνο θεωρούμε πως το επίπεδο στις 870 μονάδες μπορεί να λειτουργήσει σαν στήριξη. Διαφορετικά αν και στα ίδια επίπεδα οδηγούν και οι συνεδριάσεις από τις 21 Μαΐου ως τις 26 αυτές εισήγαγαν την πιθανότητα ο ΓΔ να χτυπήσει σε χαμηλό ημέρας τις 852 μονάδες.
Από τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισαν: “Αν δει κάποιος το εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ θα παρατηρήσει πως από το 2018 μέχρι σήμερα το επίπεδο 900+ έχει δοκιμαστεί 3 φορές. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να το κατοχυρώσει σε χρόνο. Είναι λογικό σαν επίπεδο να είναι συγκεντρωμένοι αρκετοί πωλητές, που κάθε φορά δεν αφήνουν τον δείκτη να κάνει την υπέρβαση. Θα θυμίσουμε από την άλλη, ότι όταν η Αγορά πηγαίνει καλά βρίσκεται η ευκαιρία να γίνουν Α.Μ.Κ., ή και να εκδοθούν νέα ομόλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται η ρευστότητα και η Αγορά να δυσκολεύεται να αναρριχηθεί υψηλότερα. Είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο και νέα κεφάλαια για να συμβεί αυτό. Οι προοπτικές της Οικονομίας όχι μόνο είναι καλές, αλλά δείχνουν σημάδια μίας μακροπρόθεσμης ανόδου. Υπομονή και επιμονή λοιπόν για την συνέχεια, μιας και με σύνεση και στρατηγική μπορούν να βγουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Το 880 είναι ένα επίπεδο στήριξης, με την Αγορά να μοιάζει διορθωτική. Κάλο θα ήταν να βρεθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες και αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση να κατοχυρώσει το 915. Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό ‘stop’ είναι το 852, σε εβδομαδιαίο γράφημα”.
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης, παρατήρησε: Από το ξεκίνημα της χρονιάς η άντληση κεφαλαίων κοντεύει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ Τρ. Πειραιώς, 800 εκατ. ευρώ Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ ομόλογο Motor Oil, 100 εκατ. ευρώ ομόλογο Costamare, 60 εκατ. ευρώ Αεροπορία Αιγαίου, 3 εκατ. Τζιρακιάν) χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τρ. Πειραιώς κ.λ.π.), γεγονός που δείχνει μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την Αγορά Ελληνικού ρίσκου, έχει όμως επιπτώσεις στη ρευστότητα της υποκείμενης Αγοράς. Λεφτά υπάρχουν, απλά δεν είναι άπειρα όπως θα θέλαμε να ήταν.
Ακόμα και έτσι το Χρηματιστήριο κλείνει σήμερα το εξάμηνο με κέρδη 10%, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι πολλές και πλούσιες μερισματικές αποδόσεις από 51 Εισηγμένες. Η κόπωση που απόλυτα φυσιολογικά διαπιστώνεται στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν συνάδει με την ένταση των επιχειρηματικών νέων που διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον εκτός marketας. Υπάρχει δε η προοπτική, ο Ιούλιος να συνεχίσει να δίνει νέα με παρελκόμενες προεκτάσεις σε μετοχές, αφού μέσα στο μήνα έρχεται το κλείσιμο της Αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η ανάδειξη του Αναδόχου της Εγνατίας Οδού, μια πιστοληπτική αξιολόγηση χρέους και τα “τεστ αντοχής” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, από τα οποία μόνο καλά νέα αναμένονται (πλέον) για τις Ελληνικές Τράπεζες.
Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος αυτών των πρώτων έξι μηνών, είναι ότι σταδιακά ανακτάται η εμπιστοσύνη του Επενδυτικού Κοινού, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από την κινητικότητα των κωδικών, με τον Μάρτιο και τον Μάιο οι ενεργοί κωδικοί να ξεπερνούν τις 36.000, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες από το Καλοκαίρι του 2014.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ο Ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δημιούργησε θέσεις εργασίας με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο. Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 692.000, έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 550.00. Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005.
Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 8%, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση 1%.
Με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία απασχόλησης του Ιουνίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,62% ή 210 μονάδες στις 34.503, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,13% στις 4,297 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 14.503 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (+3%) και Honeywell (+1,8%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Intel Corp. (-1,2%) και Nike (-1,1%).
Από πλευράς στατιστικών, αυτό ήταν το δεύτερο καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 1998 για τον S&P. Παράλληλα, ο Ιούνιος ήταν ο πέμπτος ανοδικός μήνας για τον δείκτη.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,44% για αυτό το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1862 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε αυτόν τον μήνα, ισορροπώντας για τους θερινούς μήνες πριν την αναμενόμενη άνοδό του πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ προς το φθινόπωρο, λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων.
Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκε στο 1,9% τον Ιούνιο, από 2% τον Μάιο, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές και ακριβώς εντός του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%». Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%, όπως περίμεναν οι αναλυτές.
Με τη διάθεση των επενδυτών στην Ευρώπη να παραμένει εξαρτημένη από τα μακροοικονομικά στοιχεία, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,77% στις 452,84 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,71% στις 7.037,47 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,02% στις 15.531,04 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,91% στις 6.507,83 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στην Ιταλία έπεσε κατά -1,01% και ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία -1,05%.
ΧΑ
Με πτώση -0,97% η αγορά υποχώρησε κατά -1,11% τον Ιούνιο με κέρδη +9,38% στο εξάμηνο
Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν η τελευταία του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου. έγινε εν μέσω σταθερής υποχώρησης στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην φυγή από το ρίσκο μια μέρα με διαρκείς πιέσεις. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές που ασκούσαν πιέσεις σε μετοχές εταιριών πάσης φύσεως, δεν άλλαξαν την εικόνα που διαμόρφωσαν οι ανησυχίες μήπως και εφαρμοστούν τα μέτρα κατά της πανδημίας λόγω του στελέχους Δέλτα του Covid-19.. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια πτωτική πορεία, μόνιμα προς χαμηλότερα επίπεδα μετά τις 11:00 μετά το υψηλό στο επίπεδο των 895,44 μονάδων. Έγινε χωρίς αλλαγές πρόσημου μετά τις 11:15 και με εμφάνιση σημαντικών διαστάσεων καθοδικές μεταβολές. Υπήρξε σήμερα επίμονη αναζήτηση πυθμένα χαμηλότερα των 885 μονάδων ως την εγγραφή του κατώτερου ημέρας στο επίπεδο των 883,96 μονάδων, στις 16:50, δηλαδή προς το τέλος του δεύτερου μέρους.
Από τις μετοχές του FTSE25, που έκλεισε με πτώση -1,24% στις 2140,14 από 2166,99 μονάδες, για τα κέρδη τους ξεχώρισαν ΑΡΑΙΓ +2,72%, ΤΕΝΕΡΓ +2,41%, ΠΕΙΡ +1,71% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,00%. Με υπολογίσιμες απώλειες από τα 14 καθοδικά που απέμειναν μετά τις δημοπρασίες ξεχώρισαν οι ΕΥΔΑΠ -4,28%, ΜΠΕΛΑ -3,80%, ΑΛΦΑ -3,75%, ΟΤΕ -2,41%, ΕΤΕ -2,40%, και ΟΠΑΠ -2,16%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 894,20 με ανοδικό χάσμα (0,60 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (893,60), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική δυναμική για λίγα λεπτά και έγραψε το μέγιστο μέρας στις 10:51 ήταν οι 895,44 από 904,13 μονάδες την προηγούμενη. Η εγγραφή του πυθμένα ήρθε στις 16:50 και ήταν οι 883,96 από 891,76 μονάδες την Τρίτη και ακολούθησε το κλείσιμο στις 884,89. Έτσι το εύρος διακύμανσης έφθασε στις 11,48 μονάδες ελαφρώς μικρότερο από της προηγούμενης συνόδου (12,4 μονάδες), καθώς η απουσία διάθεσης για αγορές με έντονη τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip, είχαν προκαλέσει αναζήτηση στήριξης και σταθερές απώλειες στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και έτσι ο ΓΔ έμεινε σε αρνητικό πεδίο προσεγγίζοντας στο δεύτερο μέρος τις 884 μονάδες.
Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 78,456 από 54,799 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 13,808 εκατ. για τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ (10,321 εκατ. ευρώ), ΕΥΡΩΒ (2,734 εκατ. ευρώ), ΕΤΕ (751.570 ευρώ), ΟΠΑΠ (1289 ευρώ).
Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,822% με ανώτερο μέρας το 0,841% έναντι του 0,832% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 62,283 από 62,855 δις ευρώ.
Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,97% οδηγήθηκε στις 884,89 από 893,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2140,14 από 2166,99 μονάδες με μεταβολή -1,24%. Έτσι για τον Ιούνιο υποχώρησαν -1,11% και -1,25% αντίστοιχα για να οδηγηθεί στο +9,38% η άνοδος του πρώτου εξαμήνου για τον ΓΔ και στο 10,62% για τον FTSE25.
Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1.70). Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 2) έναντι των καθοδικών (14 από 23) και δυο ΣΑΡ ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 29,126 από 23,895 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 43 από 24, των καθοδικών 65 από 81 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 23 από 15 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Διατηρήθηκαν λόγω δικαίωσης τα short στοιχήματα αλλά έγιναν ηπιότερα
Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του εξαμήνου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μετά τις 11:12 μόνιμα αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,94 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 26,85 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:51 και ήταν οι 2171,17 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 2138,15 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:52. Το κλείσιμο στις 2140,14 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,24% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,733 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 826 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2154,50 μονάδες χαμηλό στις 2117,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 2124,00 και τιμή κλεισίματος στις 2121,00 από 2145,00 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 5253 από 5429. Διακινήθηκαν επίσης 54 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2133,00 μονάδες κατώτερο τις 2110,00 και τελευταίες πράξεις στις 2110,00 και κλείσιμο στις 2121,50 από 2143,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 61 από 86 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 4 ΣΜΕ στις 566 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ήταν 4.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου άλλαξαν χέρια 18 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 107 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 61 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κυρίως στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8381 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,39 ευρώ και 30.735 από 33.585 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 7376 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,48 ευρώ και 342.586 από 346.073 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΑΛΦΑ με όγκο 2761 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,07 ευρώ και 25.877 από 25.033 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 2488 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 0,847 ευρώ με 36.465 από 37.335 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 335 από 389 ΣΜΕ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα 423 από 306 της ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ακολούθησαν τα 307 από 265 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΛΑΜΔΑ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 400 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Η μεγάλη εξάρτηση της Χώρας μας από τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο των εμβολιασμών και την φυσιολογική κυριάρχηση της μετάλλαξης “Δέλτα” και στην Ευρώπη, αποτέλεσαν την αφορμή της πρόσφατης οπισθοχώρησης της Αγοράς.
Τεχνικά, η απώλεια των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη ακύρωσε το ανοδικό σήμα αγοράς των τελευταίων εβδομάδων, με την μεσοπρόθεσμη στήριξη των 888 μονάδων να “τεστάρεται” στην σημερινή συνεδρίαση. Η γρήγορη ανάκτηση των 900 μονάδων κρίνεται απαραίτητη, για την επαναφορά του ανοδικού σήματος για τον ΓΔ, ώστε να αποφευχθεί το μεσοπρόθεσμο σήμα πώλησης και η κρούση με τα χαμηλά τριών μηνών και τις 870 μονάδες.
Την στήριξη των 565 μονάδων απώλεσε σήμερα ο δείκτης Τραπεζών, με την μετοχή της ΑΛΦΑ να βρίσκεται πιο κοντά στο θεωρητικό άνω εύρος της επερχόμενης Α.Μ.Κ., με ότι αυτό συνεπάγεται. Η στήριξη των 540 μονάδων αποτελεί και το σημαντικότερο “οχυρό” του κλαδικού δείκτη, με την τάση του όμως να είναι πλέον πτωτική. Αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκτηση του αγοραστικού σήματος, αποτελεί η υπέρβαση των 580 μονάδων, αρκετά αισιόδοξο σενάριο δεδομένων των συνθηκών.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία των διεθνών δεικτών και τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, καθώς παραμένουν οι δύο βασικοί παράγοντες επηρεασμού του Χ.Α. Η Θερινή ραστώνη φαίνεται πως έχει καθηλώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών συναλλακτικά, με το ενδιαφέρον των Επενδυτών να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.
Σήμερα
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ασίας είδε την ορμή της να εξασθενεί τον Ιούνιο καθώς ορισμένες χώρες αγωνίστηκαν να ξεπεράσουν το αυξανόμενο κόστος των προμηθειών για την βιομηχανική τους παραγωγή και επηρεάστηκαν αρνητικά από την επαναφορά των περιορισμών για την καταπολέμηση ενός νέου κύματος μολύνσεων από κοροναϊούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις κατάλληλες έρευνες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Το Βιετνάμ και η Μαλαισία χτυπήθηκαν ιδιαίτερα. Η κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σε αυτές τις χώρες τον Ιούνιο λόγω αυστηρότερων περιορισμών για τον κορανοϊό, δυσκολεύοντας τις προοπτικές σε περιοχές που υστερούν στην ανάκαμψη από την πανδημία συγκριτικά με τις δυτικές οικονομίες.
«Τα δεδομένα του PMI του Ιουνίου δείχνουν σαφώς τον αντίκτυπο του τελευταίου κύματος της πανδημίας COVID-19 στον μεταποιητικό τομέα του Βιετνάμ, με το κλείσιμο των εταιρειών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμούς που οδηγούν σε απότομες μειώσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ενώ ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, η μείωση της μεταπρατικής παραγωγής τον Ιούνιο ήταν ισχυρότερη από οτιδήποτε παρατηρήθηκε πριν από το COVID-19 από την έναρξη της έρευνας πριν από μια δεκαετία». Δήλωσε ο Andrew Harker, Διευθυντής Οικονομικών στο IHS Markit.
Ο δείκτης που παρακολουθεί τις ασιατικές μετοχές εκτός Ιαπωνίας ο MIAPJ0000PUS σημείωσε ημερήσια πτώση -0,34% σήμερα και στις 8:40 βρέθηκε στις 698,41 μονάδες.
Τα κινεζικά blue-chips βάσει του δείκτη CSI300 στις 8:40 δική μας ώρα κέρδιζαν +0,26%. Οι μετοχές της Αυστραλίας βάσει της μεταβολής του AXJO στις 8:45 ήταν στο -0,44% μετά τον ένατο στη σειρά μήνα κερδών και ο Kospi της Σεούλ υποχωρούσε -0,50%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας διαρκώς σημείωνε σταθερά πτώση που στις 8:45 ήταν -0,33%.