Skip to main content

Nτέισελμπλουμ: Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως αναγνώρισε, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.

«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests (τεστ αντοχής). Όπως διαβεβαίωσε, οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.

Όσον αφορά το ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα διοχετευτούν στις τράπεζες.

Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντέισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.

«Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντέισελμπλουμ επανέλαβε ότι οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ όπως διευκρίνισε, «πρέπει να δούμε το θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους».

«Μετά από αναλύσεις της Κομισιόν και του ESM, καταλήγουμε στο ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο» πρόσθεσε και σχολίασε ότι είναι βιώσιμο για την ώρα, ενώ μακροπρόθεσμα ίσως υπάρξει πρόβλημα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε τηλεφωνική παρέμβαση από το Ταμείο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., καλωσορίζω τη συμφωνία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ευχαρίστησε τα τεχνικά κλιμάκια που «δούλεψαν σκληρά».

Όπως εξήγησε, ήταν απαραίτητη η συμφωνία για να υπάρξει εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ευρεία και περιεκτική τη συμφωνία που προσυπογράφεται από το Eurogroup.

«Η αβεβαιότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Ντρομπρόβσκις, ενώ όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και σταδιακά να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».

«Όπως ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ, το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 86 δισ., 25 από τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για συμφωνία δίκαιη και ισορροπημένη.

«Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές το πρόγραμμα» εκτίμησε και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό βήμα την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η εποπτεία του προγράμματος θα γίνεται από την Επιτροπή, η οποία, όπως ανέφερε, είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές.

Η πρώτη δόση θα φτάσει έως τα 26 δις. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα διοχετευτούν χρήματα για να αποπληρώσει η κυβέρνηση της Ελλάδας τα χρέη της στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε. 

H ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,  Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει γυρίσει την σελίδα της κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά, καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν και ο ESM αναμένει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας.  Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια, με ημερομηνία αποπληρωμής κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια μετά» εξήγησε εν συνεχεία.

Όσον αφορά την α’ δόση, κατέστησε σαφές ότι θα ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι άμεσες ανάγκες της χώρας.

Σχετικά με τα 10 δισ. της α’ δόσης που αφορούν τις τράπεζες, διευκρίνισε ότι δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς θα αποταμιευτούν σε ταμείο στο Λουξεμβούργο.

Μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, θα εγκριθεί η εκταμίευση 26 δισ., 13 από τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα, ενώ ακόμη 10 θα διατεθούν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος» κατέληξε.

Το επίσημο ανακοινωθέν

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τη συμβολή του ΔΝΤ, για τους όρους που διέπουν το νέο πρόγραμμα προσαρμογής του ESM.

Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν, όπως φαίνεται από την εξομάλυνση της μεθόδου εργασίας με τους θεσμούς και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με έναν πιο αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο.

Αυτή η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε μία βιώσιμη πορεία.

Τo Eurogroup καλωσορίζει το ευρύ πεδίο εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο εφόσον εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Είμαστε σίγουροι ότι η αποφασιστική και η όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένη στα υγιή δημόσια οικονομία, την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα θα στοχεύσει έναν μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% με μία δημοσιονομική πορεία 0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Η Ελλάδα θα αναλάβει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητα, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης.

Θα ορίσει πολιτικές για να καλύψει πλήρως την δημοσιονομική της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.

Το Eurogroup υπογραμμίζει τη βαρύτητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο νέο πρόγραμμα του ESM και χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ενισχύσουν τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Το νέο πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών αρχών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2015. Στο νέο ταμείο θα συμπεριληφθούν οι μετοχές των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Συνολικά θα ενταχθούν  περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και τα εναπομείναντα θα αφορούν τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει δύο υπο-δόσεις. Η πρώτη υπο-δόση των 10 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη υπο-δόση των 16 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί σε τρία στάδια. Η πρώτη, ύψους 13 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί έως τις 20 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη και η τρίτη, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το φθινόπωρο.

Ακόμη 15 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – και όχι μετά τις 15 Νοεμβρίου.