Skip to main content

Capital Economics: Ελλάδα, Ιταλία και δασμοί οι εστίες κινδύνου

Tρεις εστίες κινδύνου, τους αμερικανικούς δασμούς, την Ιταλία, αλλά και την Ελλάδα, προσδιορίζει η Capital Economics, για την παγκόσμια οικονομία. Αν και το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες είναι εντονότερες για τον εμπορικό πόλεμο και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, που βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, η CE προειδοποιεί πως τα προβλήματα για τη χώρα μας δεν έχουν τελειώσει. Υπογραμμίζει δε ότι οι στόχοι για το χρέος στηρίζονται σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις. 

«Η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίου, αλλά όχι εκτός κινδύνου» αναφέρoυν χαρακτηριστικά στο σημείωμά τους οι αναλυτές της Capital Economics και προσθέτουν ότι παρά τις ενδείξεις επιτυχίας, τα προβλήματα της χώρας κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. «Η οικονομία αναπτύσσεται και μετά την τελευταία εκτίμηση η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα έως τα μέσα του 2020. Εμφανίζει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και τα επιτόκια των δανείων έχουν μειωθεί από τους πιστωτές. Επομένως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για έξοδο στις αγορές» αναγνωρίζουν. 

Ωστόσο, σημειώνουν «τα καλά νέα τελειώνουν εδώ». Θυμίζουν ότι το τέλος του προγράμματος σημαίνει και κατάργηση του waiver για την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων από τις τράπεζες, τονίζοντας μάλιστα ότι από τον Ιούλιο, που ανακοινώθηκε η σχετική απόφαση από τον Μάριο Ντράγκι, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 10%. Στο ίδιο διάσημα η πτώση για τις τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης είναι 6%.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, τα τελευταία στοιχεία για τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης έδειξαν το υψηλότερο έλλειμμα πρώτο εξαμήνου από το 2014, αναφέρουν οι ειδικοί της Capital Economics και προσθέτουν: «Το πιο σημαντικό όμως είναι πως συμφωνούμε με το ΔΝΤ ότι οι επίσημοι στόχοι για τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στηρίζονται σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις». 

Τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, εξηγούν, θα είναι πολιτικά δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των εκλογών του 2019. Και με την ΕΚΤ να επιστρέφει σε πιο ομαλή νομισματική πολιτική, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα υποχωρούν, θα είναι δύσκολο να διατηηθεί ισχυρή, βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στην Ιταλία, η CE προειδοποιεί πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν πιθανότατα την πορεία ανόδου. Τα τελευταία στοιχεία, θυμίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, αποκαλύπτουν ότι οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν το ιταλικό χρέος. «Και παρά την φημολογούμενη πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για στήριξη των ιταλικών ομολόγων από τις ΗΠΑ, δεν είναι σαφές ούτε το πώς ούτε το γιατί η αμερικανική κυβέρνηση θα έκανε κάτι τέτοιο» γράφουν, σχολιάζοντας πως «δεν κρατάμε την αναπνοή μας για μία αμερικανική παρέμβαση».

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου βλέπουν αυξημένο κίνδυνο για την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα πυροδοτούσε ευρύτερες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Το σενάριο αυτό ενισχύεται μετά και την πρόσφατη απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι έρχονται δασμοί στις εισαγωγές όλων των αυτοκινήτων από την Ευρώπη. 

naftemporiki.gr