Skip to main content

Αλλάζει η φορολογητέα αξία των Ι.Χ. για την επιβολή τέλους ταξινόμησης

Από την έντυπη έκδοση

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη διαδικασία προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των οχημάτων για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μετάβασης σε ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον κατά τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους ταξινόμησης των οχημάτων καθιερώνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών εγγράφων της

Ειδικής Δήλωσης, που υποβάλλεται για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης, τα οποία απαιτούνται για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των οχημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων, την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας προσδιορισμού και διαμόρφωσης της φορολογητέας αξίας.

Το νέο καθεστώς αποσαφηνίζεται πλήρως με την υπ’ αριθμ. 1112222ΕΞ/2.8.2019 εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά και τις διατυπώσεις που απαιτούνται για τον προσδιορισμό και τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες. 

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω εγκύκλιο με τη δημοσίευση στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και στο διαδίκτυο των τιμοκαταλόγων με τις τιμές λιανικής πώλησης προ φόρων, από τα υπόχρεα υποβολής αυτών πρόσωπα, για τα επιβατικά αυτοκίνητα, παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο για την καταβολή του τέλους ταξινόμησης να υπολογίζει και να δηλώνει στο παραστατικό θέσης σε ανάλωση του οχήματος τη βασική λιανική τιμή πώλησης προ φόρων κατά μάρκα, παραλλαγή και έκδοση του αυτοκινήτου, καθώς και την αξία του πρόσθετου εξοπλισμού, εφόσον το όχημα διαθέτει. Οι αρμόδιες, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, τελωνειακές περιφέρειες επαληθεύουν τη δηλωθείσα στο παραστατικό θέσης σε ανάλωση του οχήματος αξία, μέσω του πληροφορικού συστήματος ICISnet, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους ταξινόμησης.

Η ΔΕΑ
Επίσης, η Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας (ΔΕΑ), υποβάλλεται στις περιπτώσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και καινούργιων και μεταχειρισμένων φορτηγών αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους, για τα οποία έχουν κατατεθεί και έχουν δημοσιευθεί τιμοκατάλογοι.

Η Δήλωση Εξοπλισμού (Δ.Ε.) υποβάλλεται στις περιπτώσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και καινούργιων και μεταχειρισμένων φορτηγών αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους, για τα οποία δεν έχει υποβληθεί και δεν έχει δημοσιευθεί τιμοκατάλογος ή δεν συμπεριλαμβάνονται κατά μάρκα, παραλλαγή και έκδοση στους υποβληθέντες και δημοσιευθέντες τιμοκαταλόγους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το νέο καθεστώς καταργείται η δυνατότητα του εκ των προτέρων προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και παρέχεται η δυνατότητα της άμεσης παραλαβής όλων των οχημάτων για τα οποία δεν έχει υποβληθεί και δημοσιευθεί τιμοκατάλογος, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπόχρεου υποβολής του παραστατικού θέσης σε ανάλωση του οχήματος.

Επισημαίνεται ότι τα υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή των τιμοκαταλόγων υποχρεούνται να γνωστοποιούν άμεσα στην αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια τις μεταβολές των τιμών λιανικής ή χονδρικής πώλησης των οχημάτων κατά περίπτωση. Για τη γνωστοποίηση αυτή κατατίθεται νέος τιμοκατάλογος στον οποίο αναφέρεται και σε ποσοστό επί τοις εκατό, η μεταβολή των τιμών του προηγούμενου αντίστοιχου τιμοκαταλόγου.

Διαδικασία
Διαδικασία προσδιορισμού φορολογητέας αξίας καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων για τα οποία έχει κατατεθεί και δημοσιευθεί τιμοκατάλογος.

Ο υπόχρεος για την υποβολή του παραστατικού θέσης σε ανάλωση (ΕΔΕ, Δ.ΕΦΚ) και την καταβολή του τέλους ταξινόμησης, συμπληρώνει στη Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας (ΔΕΑ) τα στοιχεία του αυτοκινήτου, καθώς και τη βασική λιανική τιμή πώλησης του αυτοκινήτου, κατά μάρκα, παραλλαγή και έκδοση, όπως αυτή αναγράφεται στον τιμοκατάλογο. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο φέρει πρόσθετο/προαιρετικό εξοπλισμό, συμπληρώνεται στην εν λόγω Δήλωση κατά κωδικό είδους ή κωδικό συνδυασμού ειδών, η περιγραφή και η αξία (τιμή λιανικής πώλησης) αυτού, όπως αναγράφεται στον τιμοκατάλογο. Η συνολική αξία (βασική τιμή λιανικής πώλησης και αξία πρόσθετου εξοπλισμού) συμπληρώνεται επίσης στη ΔΕΑ.

Η Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας υπογράφεται από τον υπόχρεο για την υποβολή του παραστατικού θέσης σε ανάλωση του αυτοκινήτου.

Ο υπόχρεος για την υποβολή του παραστατικού για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους ταξινόμησης επισυνάπτει στο παραστατικό τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, καθώς και τη Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας και δηλώνει τη συνολική φορολογητέα αξία στο παραστατικό.

Με την υποβολή της Ειδικής Δήλωσης και την απόδοση του αριθμού Αναφοράς Κίνησης MRN, ο υπόχρεος υποβάλλει τα ανωτέρω δικαιολογητικά έγγραφα ηλεκτρονικά και συσχετίζει την κάθε υποβολή των εγγράφων με το συγκεκριμένο MRN. Τα εν λόγω δικαιολογητικά έγγραφα προσκομίζονται και σε πρωτότυπη μορφή στο τελωνείο στις περιπτώσεις διενέργειας φυσικού ελέγχου ή ελέγχου εγγράφων.

Όταν αποφασίζεται έλεγχος, η αρμόδια τελωνειακή αρχή προβαίνει στην επαλήθευση της Δήλωσης Εξοπλισμού και Αξίας και των στοιχείων του τελωνειακού παραστατικού με βάση τα συνυποβαλλόμενα στο παραστατικό θέσης σε ανάλωση, δικαιολογητικά έγγραφα και αυτά που προκύπτουν από τον φυσικό έλεγχο, όπου αυτός απαιτείται.

Τελωνειακός ελεγκτής
Ο αρμόδιος για τον έλεγχο τελωνειακός ελεγκτής, μετά το πέρας του ελέγχου καταχωρεί τα αποτελέσματα του ελέγχου ως προς τη φορολογητέα αξία στη θέση «Καταχώρηση αποτελεσμάτων ελέγχου ως προς τη φορολογητέα αξία» της Δήλωσης Εξοπλισμού και Αξίας, επισημαίνοντας το πεδίο «Καλώς» ή «Με διαφορές» ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές, αυτές καταγράφονται στη θέση «Παρατηρήσεις». Με την ολοκλήρωση του ελέγχου και της καταγραφής των αποτελεσμάτων αυτού, ο αρμόδιος τελωνειακός ελεγκτής θέτει υπογραφή και σφραγίδα και αναρτά ηλεκτρονικά τη Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας, ως συνυποβαλλόμενο δικαιολογητικό, στο συγκεκριμένο τελωνειακό παραστατικό.

Η αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια ανακτά, μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων ICISnet, με βάση τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης MRN, το παραστατικό θέσης του αυτοκινήτου σε ανάλωση και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά έγγραφα και προβαίνει, ύστερα από έλεγχο αυτών, στην επαλήθευση και στον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας.

Ο αρμόδιος ελεγκτής της τελωνειακής περιφέρειας μετά την επαλήθευση της δηλωθείσας αξίας και τον προσδιορισμό αυτής, αναγράφει στη θέση «Επαλήθευση δηλωθείσας αξίας/Προσδιορισμός αξίας» τη βασική τιμή λιανικής πώλησης, την αξία του ΕXTRA εξοπλισμού και τη συνολική αξία, θέτοντας υπογραφή και σφραγίδα. Η εν λόγω πράξη επαλήθευσης και προσδιορισμού της αξίας θεωρείται με υπογραφή και σφραγίδα και από τον προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος. Στη συνέχεια η Δήλωση Εξοπλισμού και Αξίας αναρτάται ηλεκτρονικά ως συνυποβαλλόμενο δικαιολογητικό στο συγκεκριμένο παραστατικό θέσης σε ανάλωση, προκειμένου η φορολογητέα αξία να είναι διαθέσιμη στην αρμόδια τελωνειακή αρχή στην οποία έχει υποβληθεί το παραστατικό θέσης σε ανάλωση για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης. 

Περιεχόμενο των τιμοκαταλόγων
Στους τιμοκαταλόγους περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές πώλησης προ φόρων για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης, οι οποίες αφορούν την ανώτατη τιμή πώλησης, χωρίς ΦΠΑ, των αυτοκινήτων κατά μάρκα/εμπορική ονομασία του κατασκευαστή, εργοστασιακό τύπο, παραλλαγή/μοντέλο και έκδοση. Στην εν λόγω τιμή περιλαμβάνεται η αξία του εξοπλισμού που είναι ήδη ενσωματωμένος στη συγκεκριμένη έκδοση του οχήματος, ως προς την αξία, καθώς και κάθε είδους διαμορφωτικό της τιμής κόστος. 

Επισημαίνεται ότι στους τιμοκαταλόγους πέραν της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων της βασικής έκδοσης των οχημάτων, περιλαμβάνεται και η αξία, δηλαδή η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, των ειδών του πρόσθετου/προαιρετικού εξοπλισμού αυτών, ο οποίος μπορεί να διατίθεται μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς ειδών, με ένδειξη ως προς τα οχήματα για τα οποία είναι διαθέσιμος, κατά τύπο, παραλλαγή και έκδοση. Η αξία των ειδών του πρόσθετου εξοπλισμού πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά και διακριτά, ανά κωδικό είδους ή ανά κωδικό συνδυασμού ειδών.

Οι τιμές λιανικής πώλησης προ φόρων για σκοπούς επιβολής τέλους ταξινόμησης, ισχύουν όπως αυτές εμφανίζονται στους υποβαλλόμενους από τους υπόχρεους τιμοκαταλόγους, για επιβατικά αυτοκίνητα, από την ημερομηνία υποβολής τους από την αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια, αφορούν οχήματα που περιλαμβάνονται σε αυτούς και η φορολογητέα αξία προσδιορίζεται με βάση τις αναγραφόμενες σε αυτούς τιμές λιανικής πώλησης προ φόρων.

Στις περιπτώσεις υποβολής νέου τιμοκαταλόγου, λόγω μεταβολής των τιμών πώλησης των οχημάτων, στον τιμοκατάλογο, ο οποίος αντικαθίσταται, αναγράφεται η χρονική διάρκεια ισχύος αυτού, ενώ οι αρμόδιες, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας, τελωνειακές περιφέρειες μεριμνούν για την τήρηση αρχείου των τιμοκαταλόγων.