Skip to main content

Ατζέντα εξαγγελιών με «σημαία» τις συντάξεις

Από την έντυπη έκδοση

Με αιχμή του δόρατος τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, την οποία παρουσιάζει ως ειλημμένη πολιτική απόφαση, η κυβέρνηση επενδύει στο πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη βελτίωση της θέσης της. 

«Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε. Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο μέτρο» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ.  

«Είναι κοινή η αίσθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι η μείωση που προβλέπεται από 1ης/1/2019 δεν πρέπει να γίνει, διότι υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος» δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. 

«Το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων» δηλώνει και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στις δημόσιες τοποθετήσεις της. 

Ανοικτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθεί με έναν άλλο τρόπο, αν η νομική φόρμουλα το επιβάλει, επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» άφησε χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος, υποστηρίζοντας πάντως ότι οι συνταξιούχοι δεν θα δουν μειώσεις ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε σε έξι, επτά μήνες από τώρα (σ.σ.: εννοώντας τον Ιανουάριο του 2019) «διότι αυτό θα ήταν εμπαιγμός». 

Είναι ενδεικτικό πως όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σκεπτικός για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, επειδή φοβάται μην πάρουν οι αγορές σήμα ξηλώματος των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων, στενός συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου ενημέρωσε με μήνυμα τον ραδιοφωνικό παραγωγό ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι υπέρ της αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. 

Το θέμα έχει λάβει εμβληματικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζεται πλέον για την κυβέρνηση ως ζήτημα «ζωής ή θανάτου», ενώ από την πλευρά των δανειστών μόνο ο Πιερ Μοσκοβισί έχει αφήσει παράθυρο για επανεξέτασή του. 

Είναι πρώτο σε έναν κατάλογο εξαγγελιών του πρωθυπουργού, που ακόμα περιλαμβάνονται: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση φόρων και εισφορών, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επέκταση συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου αλλά και υποκατώτατου μισθού και έκτακτο κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα, για τρίτη χρονιά.  

Υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί σε συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς να υπάρξει αιφνιδιασμός. Αφήνουν να εννοηθεί όχι μόνο ότι είναι διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αλλά ότι έχει υπάρξει και πολιτική συμφωνία, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες. 

Ο προϋπολογισμός και η εφαρμογή του

Το πρώτο τεστ για την αναβολή της μείωσης των συντάξεων εκτιμάται ότι θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου. Ακόμα όμως και αν δεν περιλαμβάνεται και το προσχέδιο αναφέρει ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει κανονικά όπως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει από τον Μάιο του 2017, κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει για να μη δοθεί λάθος σήμα προς τους δανειστές και τις αγορές και μόλις τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επιβεβαιωθούν, τότε θα ανακοινωθεί και ότι η μείωση των συντάξεων δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. 

Σε πολιτικό επίπεδο, η πίεση για την κυβέρνηση είναι μεγάλη, καθώς τόσο το Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο «πρεσάρονται» επίμονα από το κόμμα και τους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι πολιτικά η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας νέας μείωσης συντάξεων.