Skip to main content

Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου

Εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισης χωροθέτησης των μαρινών Αλίμου και Χίου. Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Μαρίνα Αλίμου

Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας 240.000 τ.μ.

Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας. Η χερσαία ζώνη της χρησιμοποιείται επίσης για τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών και περιλαμβάνει κτήρια διαφόρων ηλικιών και χρήσεων, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, υποσταθμούς και άλλες κατασκευές που στεγάζουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, καθώς και εκτεταμένες ελεύθερες ζώνες.

Μαρίνα Χίου

Η μαρίνα Χίου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των ανατολικών ακτών της Χίου, σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού.

Η θαλάσσια ζώνη της, επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., περιλαμβάνει λιμενολεκάνη συνολικής επιφάνειας περί των 28.000 τ.μ. Η χερσαία ζώνη της, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο με επιχώσεις θαλασσίου χώρου.

Περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τη δυναμικότητα της μαρίνας, εξυπηρετώντας τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών, μήκους έως 25 μ., ενώ έχει το δυναμικό για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων για την λειτουργία της χερσαίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας απόθεσης σκαφών, καθώς επίσης και άλλων χρήσεων αναψυχής και τουρισμού.

Σημαντική εξέλιξη

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν σημαντική εξέλιξη την έκδοση των ΠΔ, με τα οποία εγκρίνεται η χωροθέτηση των μαρινών Αλίμου και Χίου καθώς αφορούν ευρύτερα την χωροθέτηση, αδειοδότηση και ανάπτυξη μαρινών στην Ελλάδα.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, με επισπεύδον το Υπουργείο Τουρισμού, για την έκδοση των Π.Δ. για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου έγκρισης χωροθέτησης μαρινών, 5 χρόνια μετά από την τροποποίηση του Ν.2160/93 περί τουριστικών λιμένων , και θα αποτελέσει υπόδειγμα για τη χωροθέτηση με Π.Δ. μιας σειράς μαρινών, η αδειοδότηση των οποίων είναι υπό εξέλιξη.

Τα δύο ΠΔ έγκρισης χωροθέτησης των ανωτέρω μαρινών είναι τα πρώτα που εκδίδονται, σηματοδοτώντας έτσι την ολοκληρωμένη (τεχνικά και νομικά) διαδικασία χωροθέτησης μαρινών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιτυχής εφαρμογή για πρώτη φορά της νέας διαδικασίας χωροθέτησης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα.

naftemporiki.gr