Skip to main content

WSJ: Λίγα άλλαξαν στην Ελλάδα, προβλήματα και γραφειοκρατία μένουν

Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια εξακολουθούν να απασχολούν έντονα τον ξένο Τύπο. Σε νέο άρθρο της για τη χώρα υπό τον τίτλο «Τα μνημόνια τελειώνουν, τα προβλήματα επιμένουν» η Wall Street Journal σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και την επισήμανση ότι η 21η Αυγούστου αποτελεί «ημέρα λύτρωσης», σπεύδει να θυμίσει ότι η χώρα εξακολουθεί να χρωστάει πολλά δισεκατομμύρια στους πιστωτές, ενώ θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση. 

«Στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει» αναφέρει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα των ΗΠΑ. Στο άρθρο υπενθυμίζεται η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή (από έλλειμμα 15,1% το 2008 σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% πέρυσι), η μείωση των μισθών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής είσπραξης των φόρων,  η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Ωστόσο, επισημαίνεται, «ούτε οι πολιτικοί της Ελλάδας, ούτε οι πιστωτές έχουν μέχρι στιγμής αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβήματα, που βύθισαν την οικονομία στην πιο σοβαρή κρίση χρέους της σύγχρονης ιστορίας».  

Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει δέσμιο της γραφειοκρατίας, το προσωπικό του «χαοτικού», όπως χαρακτηρίζεται δημόσιου τομέα έχει συρρικνωθεί, αλλά δεν έχει γίνει πιο αποτελεσματικό, εξηγεί η WSJ.

Για  έναν συνδυασμό πολιτικού πατερναλισμού και υπερβολικά συγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων κάνει λόγο ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρακατσούλης. «Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει μείνει άθικτη, γιατί ο μηχανισμός που την παράγει δεν άλλαξε» τονίζει.

«Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών στην αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος της χώρας και τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους» συμπληρώνει και προειδοποιεί: «Φοβάμαι πώς ό,τι επιτεύχθηκε έως τώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας της αδυναμίας αυτής». 

naftemporiki.gr