Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Στόχος μας η επανεξέταση του προγράμματος

Επιθυμία της Ελλάδας είναι να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της, όχι να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους New York Times.

Αυτό που ζητάμε, είπε ο νέος ΥΠΟΙΚ, είναι μια ευκαιρία να συνθέσουμε μια πρόταση, η οποία θα ελαχιστοποιεί τα κόστη της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας και θα δίνει στη χώρα μια ευκαιρία να ανασάνει ξανά.

«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης στους NYT. «Η αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», το οποίο, όπως είπε, σημαίνει απλά μια μετάθεση του προβλήματος.

Αντίθετα, η αποστολή μας, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, είναι «να αναδιαρθρώσουμε το χρέος και την οικονομία για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».

Η εφημερίδα παρατηρεί, πως τα σχόλια αυτά ίσως ερμηνευτούν από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ ως αδυναμία της νέας κυβέρνησης να κατανοήσει το μέγεθος των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο στόχος που έχουν θέσει οι πιστωτές είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, όμως, δήλωσε στους NYT ότι η Αθήνα θα προτείνει έναν στόχο της τάξεως του 1% με 1,5% του ΑΕΠ.

«Κατανοώ τον φόβο που υπάρχει στο μυαλό των εταίρων μας, ότι αν η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία επανεκκίνησης, μπορεί να επιστρέψουμε στους παλιούς κακούς τρόπους μας και να καταλήξουμε εκεί που ήμασταν το 2009» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό να τους καθησυχάσουμε ότι δεν θα κάνουμε αυτό, επειδή δεν θέλουμε οι ίδιοι να το κάνουμε».

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αποπληρώσει το χρέος της, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπισθεί πρώτα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ζητά ένα πρόγραμμα ανάκαμψης με βάση επενδύσεις, τύπου «New Deal», αλλά απορρίπτει το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ, χωρίς αύξηση του χρέους, αποκαλώντας το τέχνασμα δημοσίων σχέσεων που θα αποτύχει.

Ο υπουργός έσπευσε επίσης να υποβαθμίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών. «Περιμέναμε ότι θα υπήρχε αναστάτωση τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις αυτής της κυβέρνησης είναι λογικές, σε κλίμα συνεργασίας και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν».

Ν.Δ.: Να μας πουν πού θα βρουν χρήματα

«Οι χειρότερες ανησυχίες μας έρχονται δυστυχώς πιο κοντά, με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού κ. Γιάννη Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση “δεν θέλει τα 7 δισ. ευρώ” που μπορεί η χώρα να εκταμιεύσει από τους εταίρους μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να πει «από πού θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κράτους».