Σε ετοιμότητα παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναπροσαρμογή των εργαλείων της, επανέλαβε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια (στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως), στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Η κ. Λαγκάρντ θεωρεί πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να επιτευχθεί η ευρεία ανοσία στις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμοί αποτελούν μεν ορόσημο, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία και βέβαια την οικονομία.
Η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε άνιση την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε πως παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των ζητημάτων στην αγορά εργασίας, αλλά αναμένει ενίσχυσή του μέσα στους επόμενους μήνες. Τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής τόνωσης για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Παραμένουμε σε ετοιμότητα»
Η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα ώστε να αναπροσαρμόσει την εργαλειοθήκη της και τα προγράμματά της. Άλλωστε επανέλαβε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί την πορεία των ισοτιμιών, εξετάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στις πληθωριστικές προοπτικές και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία της για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται στον στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από 2%.
Για το πρόγραμμα PEPP
Ακόμη, το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), διατηρήθηκε στα 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι επανεπνδύσεις από την εξόφληση τίτλων θα πραγματοποιούνται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει. Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας. Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Τρίτον, θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η μεταποίηση συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών δέχεται ακόμα
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε τη σημασία της μείωσης της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ώστε να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, κάτι που θα ευνοήσει την οικονομική δραστηριότητα.
Τέλος, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΣ υπογραμμίζει τον ρόλο- κλειδί του πακέτου Next Generation EU και την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Κάλεσε σε επιτάχυνση των διαδικασιών επικύρωσης από τα κράτη-μέλη και στην προώθηση δράσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα.
Κατά την πρόεδρο της ΕΚΤ τα συνεχή καθολικά απαγορευτικά που επιβάλλουν οι χώρες για την ανάσχεση της πανδημίας, το πλήγμα που έχουν δεχθεί ορισμένοι κλάδοι και οι παραλλαγές της Covid-19 επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της Ευρωζώνης.
naftemporiki.gr