Από την έντυπη έκδοση
Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα παρουσίασε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή, εξέλιξη που αντανακλά την αβεβαιότητα στην οποία βρισκόταν προ διμήνου (και εξακολουθεί να βρίσκεται) η οικονομία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη Ιουνίου 2014, παρουσίασε μείωση 4,5%, έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013, ενώ τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει 4,3%. Η μεταβολή του Ιουνίου προήλθε από:
- Τη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 3,6%. Στη μείωση συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων: ένδυσης, δερμάτων και υπόδησης, παραγώγων πετρελαίου – άνθρακα, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων – ημιρυμουλκούμενων και επισκευής – εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.
- Τη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 4,9%.
- Τη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 8,2%.
- Τη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 2,5%.
Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014, παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές των κλάδων:
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 9,7%.
- Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 1,9%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 7,0%.
- Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 4,1%.
Ο εποχικά διορθωμένος ως προς την επίδραση μηνιαίων γεγονότων (π.χ. εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη Μαΐου 2015, παρουσίασε μείωση 0,2%, που οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές δεικτών:
- Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ενέργειας κατά 2,7%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών κατά 2,7%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών κατά 2,2%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών κατά 5,5%.
- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών κατά 1,1%.