Skip to main content

FT: Βουβοί οι πανηγυρισμοί για την έξοδο, πολλές οι προκλήσεις

Οι σοβαρότατες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία και το γεγονός ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπάγεται σε αυστηρότατη εποπτεία από τους πιστωτές της, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια πανηγυρισμών. Αυτό επισημαίνουν σε νέο άρθρο τους οι Financial Times και προσθέτουν ότι θα πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν για να μπει η χώρα σε βιώσιμο μονοπάτι. 

«Για μία χώρα το να βγει από ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης, το οποίο έχει συνοδευτεί από εξωπραγματικές αντιθέσεις στην οικονομία της, αύξηση της ανεργίας, κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αναταραχές, θα ήταν μάλλον ένας προφανής λόγος για πανηγυρισμούς» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι η Ελλάδα «είναι κατά κάποιο τρόπο σε καλύτερη κατάσταση από ότι όταν ήταν στο ύψος του χρέους της λίγα χρόνια νωρίτερα».

Η οικονομία αναπτύσσεται, εξηγούν, το πολιτικό σύστημα είναι τουλάχιστον, προσωρινά σταθερό και η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον μία σοβαρή οικονομική απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Οι πανηγυρισμοί είναι ωστόσο ορθώς βουβοί» σχολιάζουν οι FT,  επισημαίνοντας ότι  πολλά από τα προβλήματα που εξαρχής οδήγησαν την Ελλάδα στο χάος παραμένουν άλυτα.

«Ούτε οι πιστωτές φαίνεται να έχουν καταλάβει πλήρως το μάθημά τους. Αυτό έκανε την κρίση χειρότερη από ότι θα μπορούσε να είναι, και θα μπορούσε να επαναληφθεί πολύ εύκολα στο μέλλον» προειδοποιούν. Σημειώνουν ότι οι πιστωτές ήταν όμως υπεραισιόδοξοι για το είδος της ανάπτυξης που θα μπορούσε να παραγάγει η Ελλάδα την ίδια στιγμή που υπέφερε από μεγάλα πλεονάσματα  και χωρίς διαγραφή χρέους, προσθέτοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα απειλούν να κρατήσουν δέσμια τη χώρα σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ανέβει στον δείκτη «Διευκόλυνσης του Επιχειρείν» της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά παραμένει  η χώρα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., μετά τη Μάλτα, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να ελαφρυνθούν τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. 

«Οι προκλήσεις παραμένουν: Μία αντιπαραγωγική οικονομία, με ασθενή φοροεισπρακτικό μηχανισμό, παγιδευμένη σε μια νομισματική ένωση που καθιστά μη ανταγωνιστικούς πολλούς παραγωγούς της. Θα χρειαστούν περισσότερα από τη σειρά μέτρων που εφαρμόστηκαν από τους πιστωτές τα περασμένα οκτώ έτη προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη οδό ευημερίας» καταλήγουν οι FT.