Skip to main content

Ποιος θα σώσει την Τουρκία από την ύφεση;

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι προοπτικές για την Τουρκία διαγράφονται κάθε άλλο παρά ευοίωνες. Μετά τον χωρίς τέλος κατήφορο της λίρας και τα χαστούκια των οίκων αξιολόγησης, πληθαίνουν οι φωνές ειδικών, που προειδοποιούν ότι η οικονομία της γειτονικής χώρας οδεύει σε απότομη και δη ανώμαλη προσγείωση.

Το αποδυναμωμένο νόμισμα σε συνδυασμό με τα φουσκωμένα χρέη τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων σε δολάριο δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Τουρκία από τους δυναμικότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του G20 το 2017 στην ύφεση το 2019. 

«Η υποβάθμιση αντανακλά την προσδοκία μας για έντονη μεταβλητότητα στη λίρα και τις αυξανόμενες ανισορροπίες στο ισοζύγιο πληρωμών. Περιμένουμε ύφεση της τουρκικής οικονομίας την επόμενη χρονιά» έγραφε ο S&P στην πρόσφατη ανακοίνωσή του.

«Το να βυθιστεί σε ύφεση μία χώρα 80 εκατομμυρίων, στο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης, που μάλιστα φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατ Σύρους πρόσφυγες δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα» σχολιάζει το CNBC.Δεν είναι άλλωστε μόνο οι αναλυτές που ανησυχούν. Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αυξημένη επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία, εξαιτίας της έκθεσης μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και των ισχυρών εμπορικών και ευρύτερων οικονομικών δεσμών της χώρας με την Ε.Ε. 

Μία οξύτατη οικονομική κρίση στην αυλή της- και δη στη χώρα, στην οποία έχει ουσιαστικά κάνει “οutsourcing” μέρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή κοινότητα. 

Για αυτό και έρχονται συνεχώς στο φως σενάρια, που θέλουν τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς να προσφέρουν σανίδα σωτηρίας στην Τουρκία, σε περίπτωση που φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Προς το παρόν το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και επισημαίνει ότι είναι θέμα της Άγκυρας να αποφασίσει εάν θέλει βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ. 

Μία διάσωση από το Ταμείο φαντάζει ολοένα και λιγότερο πιθανή, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει φροντίσει να το δαιμονοποιήσει το τελευταίο διάστημα και επομένως δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσει τους ψηφοφόρους του για μία στροφή 180 μοιρών. 

Αν η βοήθεια δεν προέλθει ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ΔΝΤ, μπορεί να ελπίζει σε ρωσική στήριξη η Τουρκία; Η χώρα έχει συμμετοχή στον νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν θέλει να τη δει να καταρρέει οικονομικά. Η στάση του Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο, θα καθοριστεί περισσότερο από τις προθέσεις του στο γεωπολιτικό πεδίο, παρά από τα οικονομικά συμφέροντα. Αν προσφέρει στήριγμα στην Τουρκία, θα πρέπει να είναι έτοιμος για ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ. 

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι και η Κίνα είναι ένας πιθανός υποψήφιος για σανίδα σωτηρίας στην Τουρκία, καθώς έτσι θα δέσμευε τη χώρα σε συμμετοχή στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον. 

Προς το παρόν πάντως η μόνη απτή βοήθεια έχει προέλθει από το Κατάρ.Η δέσμευση για επενδύσεις 15 δισ. δολ. και η συμφωνία για ανταλλαγή νομισμάτων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών αποτελούν απόδειξη ότι το εμιράτο είναι ένας σύμμαχος στον οποίο ο Ερντογάν μπορεί να ποντάρει.