Skip to main content

Βερολίνο: Αισιοδοξία με αστερίσκους για την Ελλάδα

Ικανοποίηση στους Σοσιαλδημοκράτες για το τέλος των μνημονίων, επιφυλάξεις στους Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελευθέρους, απογοήτευση στο κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και αισιοδοξία στους γερμανούς βιομηχάνους.

Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς τα δανειακά προγράμματα για τη διάσωση της Ελλάδας συνιστούν επιτυχία. Όπως ενδεικτικά δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt «οι σκοτεινές προβλέψεις των προφητών της κατάρρευσης δεν επιβεβαιώθηκαν». Η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έδειξε στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ότι «μαζί είμαστε ισχυρότεροι απ’ ότι ο καθένας μόνος του».

Η διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να ενθαρρύνει σύμφωνα με τον κ. Σολτς τους Ευρωπαίους να καταπιαστούν άμεσα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Σε ανάλογες εκτιμήσεις καταλήγει και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Άχιμ Ποστ. Xαρακτηρίζει το τέλος των προγραμμάτων ως μια «καλή είδηση για την Ελλάδα, τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη» εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα «θα σταθεί ξανά στα δικά της πόδια». Αυτό είναι σύμφωνα με τον κ. Ποστ «και μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης». 

Με την έξοδο της από τα μνημόνια η Ελλάδα γίνεται ξανά μια ελκυστική χώρα για γερμανικές επιχειρήσεις κρίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Γιοάχιμ Λανγκ ενώ παράλληλα τονίζει πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Λάνγκ «στοχευμένα να ασχοληθεί με τα ελλείμματα στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη, στις αγορές εργασίας και προϊόντων».

Επιφυλάξεις και απογοήτευση

Την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική πορεία επισημαίνει και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων Ραλφ Μπρίνκχαους. Η Αθήνα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα οικονομικά περιθώρια που προέκυψαν για «επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πάντως, η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα – ούτε περισσότερο αλλά και ούτε λιγότερο». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις πολιτικών των Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση. Αν όμως η Ελλάδα ακολουθήσει μια σοβαρή οικονομική πολιτική τότε ενδεχομένως το τέλος να είναι αίσιο.

Αρνητικός είναι ο απολογισμός για τα ελληνικά μνημόνια του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). «Για τους Έλληνες δεν αλλάζει τίποτα, η πολιτική της οικονομικής ύφεσης και εξαθλίωσης θα επικρατήσει για δεκαετίες» εκτιμά ο εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας της ΚΟ του κόμματος, Αλεξάντερ Ούλριχ.