Του Κώστα Ιωαννίδη
Μπορεί αρχικά να ξαφνιάζει η επιμονή των πιέσεων τον Αύγουστο που ήδη πέρασε στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών του στα παράγωγα και μετράμε μόνο μια ανοδική σύνοδο στην εξέλιξή του. Αλλά τελικά υπάρχουν αίτια για αυτή τη δυναμική.
«Το κλίμα στα Ξένα Χρηματιστήρια έχει επιδεινωθεί τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και του γεγονότος ότι τα Διεθνή Χρηματιστήρια έχουν δώσει μεγάλα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός όμως λόγος είναι ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει συνδεθεί στο μυαλό των Ελλήνων σαν ένας Τόπος επενδύσεων, αλλά σαν ένας Τόπος τζόγου. Όταν λοιπόν το χρήμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, όλοι προτιμούν φθηνότερους Τόπους τζόγου.
Όταν η Εσωτερική Αγορά έχει εξαϋλωθεί, οι Ξένοι που δραστηριοποιούνται, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για βραχυχρόνιες κινήσεις. Η νέα Κυβέρνηση, μεταξύ των δεκάδων άλλων προτεραιοτήτων, θα πρέπει να περιλάβει και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες Επενδυτές, που θα τους επιτρέψει να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους και να τα επενδύσουν στον Τόπο τους».
Σημείωσε την προηγούμενη βδομάδα ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ υπογραμμίζοντας την υπεροχή των ξένων θεσμικών στην Αθήνα, οι οποίοι αναμφίβολα επηρεάζονται άμεσα από το διεθνές κλίμα. Αυτό πρόσφατα επιδεινώθηκε σοβαρά ενώ είναι βέβαιο πως από το εσωτερικό ειδήσεις που να αφορούν την αγορά θα έρθουν προς το τέλος του μήνα και κυρίως στις αρχές Σεπτέμβρη. Συνεπώς όταν βαραίνει πολύ το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές με μεγάλη εμπορευσιμότητα είναι κάτι σαν φυσική συνέπεια.
Για όσα συμβαίνουν διεθνώς η στήλη έχει ειδοποιήσει από το Market Watch περισσότερο από ένα μήνα πριν. Στο σχόλιο ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος αναφέραμε:
“Κλώτσησαν το τενεκεδάκι συναινετικά” «Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τη βάση της ανακούφισης, μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ξι στην Οσάκα. Αφού σε πρώτη ανάγνωση, δεν ήταν η καλύτερη από τη δέσμη των εκφρασμένων προσδοκιών της αγοράς παγκοσμίως, γύρω από την ένταση στη διαμάχη για το εμπόριο ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Καταλήξαμε στην εκτίμηση της κατάστασης από τον Dr Yardeni: «Τι μάθαμε λοιπόν από τη σύνοδο της G20 το σαββατοκύριακο; Ο Πρόεδρος Donald Trump θέλει να επανεκλεγεί το επόμενο έτος για δεύτερη θητεία. Ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping μπορεί να είναι πρόεδρος για όλη του τη ζωή, αλλά αντιλαμβάνεται ότι ίσως πρέπει να αντιμετωπίσει τον Trump μέχρι το 2024. Για να επανεκλεγεί, ο Trump χρειάζεται η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απειλεί τώρα να πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Πόση αξία θα είχε να προχωρήσει σε αυτό το μέτωπο και να χάσει τις εκλογές; Καλύτερα να κερδισθεί πρώτα, ακόμα μια θητεία και στη συνέχεια, να επιλεγεί μια σκληρότερη διαπραγματευτική πολιτική απέναντι στην Κίνα».
Σήμερα στην Ασία οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν, καθώς οι φόβοι για έναν διαρκώς εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο της Κίνας με τις ΗΠΑ, οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και μια συντριβή του πέσο, που είναι το νόμισμα της Αργεντινής, οδήγησαν τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών λιμένων, όπως ομόλογα, χρυσό και το γιεν Ιαπωνίας. Το επενδυτικό φρόνημα ήταν ήδη αδύναμο λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν θα λύσουν γρήγορα τον εμπορικό τους πόλεμο. Οι αγορές κατέληξαν με περαιτέρω αναταράξεις αφού οι διαδηλωτές κατάφεραν να κλείσουν το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα.
Οι traders βρισκόταν επίσης σε κατάσταση υψηλού στρες, αφού ο Αργεντινός πρόεδρος Mauricio Macri, φιλικός προς την αγορά, έχασε στις προεδρικές εκλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιστροφής στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές.
Οι δείκτες αναφοράς 10ετών ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ ήταν σχεδόν οι χαμηλότερες για περίπου τρία χρόνια, ο χρυσός πλησιάζοντας στα υψηλά έξι χρόνων και το γιέν ήταν οριακά χαμηλότερα από την κορυφή επτά μηνών έναντι του δολαρίου σε ένδειξη αυξημένου άγχους στις αγορές που έχουν ήδη πληγεί από τα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται και τα χρηματιστήρια θα προσαρμοστούν χαμηλότερα, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώνουν τα επιτόκια, τα οποία τελικά τον Σεπτέμβριο θα παρέχουν οικονομική υποστήριξη.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά από την προειδοποίηση της Goldman Sachs ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο αντίχτυπο στην αμερικανική οικονομία, ενώ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο στο 1,8% από 2% προηγουμένως. Επιπλέον προέβλεψε, ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020.
Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και επηρεάστηκαν από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς του 10ετούς υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,64%. Σύμφωνα με αναλυτές, μετρήσεις κάτω από το 1,65% υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,48% ή 390 μονάδες στις 25.897,71, ο S&P σημείωσε πτώση 1,22% στις 2.883,09 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στις 7.863,41 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+0,5%) και Johnson & Johnson (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,6%) και United Technologies (-2,5%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 54,93 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.517 δολάρια την ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφού ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Ενώ οι εμπορικές συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να ολοκληρωθούν χωρίς αποτέλεσμα στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού πρώτα θα έχουν επιβληθεί επιπλέον δασμοί 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δις. δολαρίων.
Το κλίμα επιβάρυνε η Goldman Sachs που υποστήριξε ότι αυξάνονται οι φόβοι για πιθανή ύφεση από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, τονίζοντας ότι δεν βλέπει εμπορική συμφωνία πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020.
Η Ιταλία μπαίνει φάση αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, η οποία βρίσκεται σε πορεία προς τη διάλυσή της από την Πέμπτη όταν ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε την πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Θέλει να επιτύχει ψήφιση της το αργότερο στις 20 Αυγούστου και τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο ώστε να επωφεληθεί από τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν 36% έως 38% της πρόθεσης ψήφου.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,31% στις 370,41 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% στις 7.226,72 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 11.679,68 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 5.310,31 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,93% στις 8.676,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,30% στις 20.263,83 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1215 δολάρια από 1,1201 την προηγούμενη εβδομάδα.
ΧΑ
Με πτώση της τάξης του -1% ξεκίνησε η τρίτη βδομάδα του Αυγούστου
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 0,09 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (840,27), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 847,12 από 852,21 μονάδες την Παρασκευή, στις 10:54. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μεγάλης διάρκειας αναζήτηση πυθμένα με σταθερής κλίσης πτωτική πορεία, που στις 13:14 οδήγησε τον ΓΔ στις 822,03 από 836,93 την προηγούμενη. Στις 17:00 τον άφησαν στις 829,68 με κλείσιμο στις 831,16 από 840,27, που ήταν πιο κοντά στο κατώτερο της μέρας. Οι δημοπρασίες με υπεροχή της ζήτησης άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή κλεισίματος που ήταν οι 831,16 από 840,27 μονάδες.
Ήταν σαφώς παρόμοια συνεδρία με της Παρασκευής με την επιμονή των πιέσεων ως το τέλος σε μετοχές όπως ΣΕΝΕΡ -3,15%%, ΒΙΟ -2,64%, ΕΧΑΕ -2,29% από τα blue chip που στην προηγούμενη σύνοδο είχαν επίσης απώλειες. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς μετά την πρώτη ώρα, η ημερήσια πτώση του δείκτη τους (-4,85%) ήταν υπαίτια της καθόδου του ΓΔ (-2,2%) όταν χτύπησε το κατώτερο ημέρας.
Μετοχές που συνέβαλλαν ανοδικά (άμυνα στις απώλειες των δεικτών) ήταν οι μετοχές των ΣΑΡ +0,12%, ΔΕΗ +1,91%, ΕΛΠΕ +1,76%, ΛΑΜΔΑ +1,01%, ΕΕΕ +0,97%, ΜΥΤΙΛ +0,39%, και ΟΤΕ +0,08%.
Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Άνοιξε με μικρό (0,98 μονάδες) ανοδικό χάσμα στις 702,00 μονάδες. Το μέγιστο από το πρώτο μέρος ήταν οι 706,90 μονάδες και πτωτικά κινούμενος έφθασε στο κατώτερο στις 663,09 από 695,55 μονάδες την προηγούμενη. Συνέβαλλε στην εμφάνιση των απωλειών του μέσου όρου αφού στο δεύτερο μέρος παρέμεινε σε αρνητικό πεδίο και κατέληξε σε κλείσιμο στις 667,06 από 701,08 με πτώση -4,85%.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της πτωτικής δυναμικής αρχικά στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ πλάγια, με την επιμονή των εντολών πώλησης για τις Τράπεζες από τις 16:38 ως τις δημοπρασίες.
Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σχετική ως προς το αποτέλεσμα (μεγαλύτερη πτώση) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα με μικρές πτωτικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα στο πρώτο μέρος αλλά υπήρξαν κινήσεις απορρόφησης, χωρίς να επιτύχουν εμφάνιση θετικού πρόσημου. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα αρνητικό και επηρέασαν για λίγο την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν πτωτική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν με απώλειες από -0,1% ως -0,6%.
Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,611 εκατ. ευρώ (για ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,915 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ 2,181 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ 498.300 ευρώ, και ΟΤΕ ΤΙΤΚ ΜΟΗ ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ με αξία κάτω των 8.000 ευρώ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (7 από 10 μονάδες) αλλά με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από 2,13% κατέληξε στο 2,16%.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 9,13 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,596 από 57,994 δις ευρώ την προηγούμενη.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,85% από -1,44%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -5,14% από -1,95%, την ΕΤΕ στο -5,71% από -0,18%, ΕΥΡΩΒ -3,36% από -1,84% και την ΠΕΙΡ στο -6,15% από -1,23%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -4,15% από -1,35%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 18) και ένα ΑΡΑΙΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,08% οδηγήθηκε στις 831,16 από 840,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2046,06 από 2066,99 με μεταβολή -1,01%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο παρέμεινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,350 από 34,936 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,611 από 3,666 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 53,640 από 27,677 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,248 από 1,451 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 26 από 30, των καθοδικών 88 από 69 και 12 από 22 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Εκτίναξη του ενδιαφέροντος λόγω μετακύλησης θέσεων
Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι επενδυτές μέσω των πιέσεων στα Τραπεζικά blue chip έδωσαν στον FTSE25 ένα ακόμα πτωτικό κλείσιμο. Με εγγραφή στις 10:54 του μέγιστου στις 2083,50 μονάδες. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2019,45, έγινε στις 13:14. Το κλείσιμο στις 2046,06 αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,01%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 58,379 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του FTSE25 για τη σειρά Αυγούστου, υπήρξε όγκος 5329 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2089,00 μονάδες κατώτερο τις 2020,75 και τελευταίες πράξεις στις 2048,00 από 2067,50 μονάδες. Διακινήθηκαν για τη σειρά Σεπτεμβρίου 5816 ΣΜΕ, με τελευταίες πράξεις στις 2059,00 από 2069,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου άφησαν ανοιχτά 9.540 από 13.368 ΣΜΕ και 7.094 από 2.227 για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Υπήρξε επίσης ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου με 260 ΣΜΕ που απόκτησε 63 ανοικτά συμβόλαια.
Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου διαμορφώθηκε όγκος 33 συμβολαίων, για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 26 για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 102 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 52 για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2200 μονάδες.
Θα το βάλουμε στα παράδοξα. Να είναι οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες σε θετικό πεδίο, εκτός από τους δείκτες των εταιριών Χημικών και Κατασκευών Υλικών που έχαναν οριακά και ο ΓΔ, επίσης οριακά κάτω από τις 840, με απώλειες -0,09%. Ήταν στις 11:15 με 11:20 όταν συνέβησαν αυτά, με τον τζίρο στα 5,5 εκατ. ευρώ. Μόλις πέρασαν σε απώλειες πάνω από -0,30% οι Τράπεζες, η πτώση του ΓΔ μεγάλωσε. Την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη είχαν παρόμοια εικόνα, αλλά η κίνηση σαν ανάποδο U γινόταν ακόμα σε θετικό πεδίο. Στην Αθήνα η απουσία βάθους στις συναλλαγές, λόγω θέρους και κλίματος, έκανε την πορεία των τιμών πιο απότομη. Ειδικά για τον τραπεζικό δείκτη που μέσα σε λίγα λεπτά υποχωρούσε με απώλειες της τάξης του -1%. Εύλογα λοιπόν κατέληξαν σε πτώση -4,85%, με τη φόρα που είχανε μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν δέκα τα ανοδικά blue chip και σοβαρά κέρδη είχε η ΔΕΗ +5,17%, ενώ ο ΓΔ υποχωρούσε -0,32% και ο τζίρος έφθασε τα 6,8 εκατ. ευρώ. Με τις συναλλαγές στην επόμενη ώρα ο ΓΔ είχε περάσει σε απώλειες -1,5% κοντά στις 827 μονάδες και ο τζίρος είχε περάσει τα 17 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η πτώση έφερνε όγκους βοηθώντας τους ισχυρούς παράγοντες να καταλάβουν γρήγορα πως η κατρακύλα είχε συνέχεια και καλό θα ήταν, να αναζητηθούν στηρίξεις σε κοινά αποδεκτά επίπεδα τιμών. Μια προσεκτική μελέτη του ημερήσιου διαγράμματος του μέσου όρου αποκαλύπτει, πως στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τις 12:45 ως τις 16:30, ο ΓΔ έπαιρνε τιμές μεταξύ των 825 και 827 μονάδων.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ την Παρασκευή το πρωί σημείωνε: «Ο Γενικός Δείκτης, μετά το ανοδικό γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, κράτησε τις 835 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 850, 865 & 880 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 830 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 812 & 780 μονάδων. Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2050 & 2000 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2085 & 2110 μονάδες».
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 13/8, καθώς οι φόβοι για έναν διαρκώς εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο της Κίνας με τις ΗΠΑ,οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και μια συντριβή του πέσο, που είναι το νόμισμα της Αργεντινής, οδήγησαν τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών λιμένων, όπως ομόλογα, χρυσό και το γιεν Ιαπωνίας.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία υποχώρησε κατά 1%. Οι κινεζικές μετοχές μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ ο κύριος δείκτης αγοράς του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε περισσότερο από 1% σε χαμηλά επίπεδα επτά μηνών ενώ αργότερα στις 8:15 δική μας ώρα έχανε -1,71%.
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ είναι αρνητικές για τα χρηματιστήρια, τα οποία βρίσκονταν ήδη σε φάση προσαρμογής επειδή αρχίζει και κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει ύφεση.
Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο εμπορικού φορτίου στον κόσμο, άνοιξε εκ νέου σήμερα, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει ορισμένες ανησυχίες για τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο των διαμαρτυριών τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν σαν αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την προώθηση ορισμένων παραβατών στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά γρήγορα μεταμορφώθηκε στη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυριαρχία της Κίνας στην πόλη από τότε που το Χονγκ Κονγκ πήρε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1997.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας χτυπήθηκε επίσης σκληρά, σημειώνοντας άσχημη πτώση 1,5% αλλά ενώ ήταν σε πορεία για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε μια εβδομάδα στις 8:15 δική μας ώρα έχανε -1,20%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ήταν 0,23% υψηλότερα στην Ασία, αλλά αυτό δεν κατάφερε να βελτιώσει τη διάθεση.
Οι μετοχές στη Σιγκαπούρη υποχώρησαν 1,1% για να φθάσουν τα χαμηλότερα από τις 6 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη. Το καθεστώς της πόλης συχνά θεωρείται πως λειτουργεί σαν καμπάνα συναγερμού για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της σημασίας του ως βασικού εμπορικού κέντρου. Στις 8:15 δική μας ώρα έχανε -0,74%
Η πώληση σε περιφερειακές αγορές ήρθε καθώς οι μετοχές της Wall Street υπέστησαν ήττα τη Δευτέρα, με τον S & P 500 να χάνει 1,23%.