Skip to main content

Δύσκολη εξίσωση αντιστάθμισης των τιμολογιακών αυξήσεων της ΔΕΗ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Ακόμη πιο περίπλοκη γίνεται η έτσι κι αλλιώς δύσκολη εξίσωση που σχεδιάζει να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ να έχουν μηδενικό ισοζύγιο στους καταναλωτές, καθώς μειώνεται κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί για το «ψαλίδισμα» του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Την ίδια στιγμή, πάντως, κύκλοι του ΥΠΕΝ διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από τη δέσμευση να μην υπάρξει οικονομικό αντίκτυπο στους πελάτες της επιχείρησης από τις αυξήσεις, αφού αυτές θα αντισταθμισθούν πλήρως από τη μείωση του τέλους και του συντελεστή ΦΠΑ. 

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε συμπεριλάβει τον εξορθολογισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ στο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης. Ωστόσο, όπως είχε προσθέσει, οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από την αναπροσαρμογή, καθώς θα εξισορροπηθεί πλήρως από την πρόσφατη ελάττωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. «Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται» όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Λιγότερα έσοδα

Με δεδομένο ότι τα χρήματα από το ΕΤΜΕΑΡ εισρέουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, το πλεόνασμα του λογαριασμού δίνει το περιθώριο για την ελάττωση της χρέωσης. Εντούτοις, μία επιπλοκή που προέκυψε πρόσφατα σε αυτό το σχέδιο, και για την οποία χρειάζεται να βρει απάντηση το ΥΠΕΝ, είναι πως τα έσοδα του Λογαριασμού στο τέλος του 2019 θα είναι λιγότερα κατά 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, βάσει των οποίων το 2019 θα «έκλεινε» με πλεόνασμα 180 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί τον προηγούμενο μήνα τέθηκε σε ισχύ η περικοπή μίας άλλης πηγής εσόδων του Λογαριασμού, με την ελάττωση κατά 4,228 εκατ. των δικαιωμάτων ρύπων που θα πλειστηριαστούν το τελευταίο τετράμηνο. Όπως και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, η απόσυρση δικαιωμάτων από τους επόμενους πλειστηριασμούς έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του Μηχανισμού Αποθεματικού Σταθερότητας της Αγοράς (Market Stability Reserve Mechanism), τον οποίο έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή των δικαιωμάτων κινείται αυτή τη στιγμή στα 29 ευρώ ανά τόνο, η απώλεια για τη χώρα μας 4,228 εκατ. δικαιωμάτων «μεταφράζεται» σε οικονομική απώλεια 79,6 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού. 

Πάντως, αν και αυτή η νέα «τρύπα» στα έσοδα του Λογαριασμού δυσχεραίνει την άσκηση για μηδενικό ισοζύγιο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, παρά τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, αυτό δεν σημαίνει πως το ΥΠΕΝ δεν έχει στη διάθεσή του λύσεις για να την αντιμετωπίσει. Μία άσκηση από την επίλυση της οποίας θα προέλθει μία σημαντική «ανάσα» στα ταμεία της επιχείρησης, τη στιγμή που όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου και τη νέα έκθεση της Ernst & Young για την κατάσταση της εταιρείας, θα πρέπει η ΔΕΗ να έχει «κλειδώσει» επιπλέον έσοδα ύψους 750 εκατ. 

Τιτλοποίηση οφειλών
Παράλληλα με την αναθεώρηση των τιμολογίων, το ΥΠΕΝ προσδοκά στην εισροή ενός ποσού περί τα 400 εκατ. ευρώ από την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης. Η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» έως τον Σεπτέμβριο, με την άντληση κεφαλαίων από επενδυτές μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV), στις οποίες θα εισφερθούν χρέη προς την επιχείρηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στη μία εταιρεία θα «περάσουν» χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα το ανώτερο έως και 60 ημέρες, ενώ στην άλλη ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 90 ημερών. 

Μία άλλη πηγή εσόδων θα προέλθει από την απόδοση του ποσού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του 2011, το οποίο έχει υπολογιστεί στα 195 εκατ. ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Για να ανοίξει ο δρόμος για να εισρεύσει το εν λόγω κονδύλι στα ταμεία της επιχείρησης θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί ο τρόπος κάλυψής του από τον κρατικό προϋπολογισμό.